Senatul Universităţii din Oradea a aprobat la începutul săptămânii contractarea unei linii de finanţare de cinci milioane de lei pentru acoperirea plăţilor curente, în principal salarii pentru norma de bază şi utilităţi. Împrumut este însă făcut pentru ca Universitatea să poată continua sau finaliza proiectele europene.
Conform reprezentanţilor Senatului Universităţii, garantarea liniei de finanţare se va realiza prin instituirea ipotecii asupra imobilului în care se află sediul Facultăţii de Medicină. Rectorul Universităţii – Constantin Bungău, a fost împuternicit în vederea instituirii ipotecii, a semnării actelor necesare contractării liniei de finanţare şi a asumării răspunderii pentru restituirea la termen a sumei.
Accesarea unei linii de finanţare în limita fondului de salarii pentru o lună este determinată de întârzierile înregistrate la rambursarea cheltuielilor de către autorităţile finanţatoare în cazul proiectelor POSDRU şi HURO finanţate din fonduri externe nerambursabile.
Sumele împrumutate pentru proiectele aflate în derulare la jumătatea lunii decembrie sunt de circa 18,1 milioane lei.
Totodată, proiectele HURO cu termen de finanţare în această lună presupun efectuarea unor plăţi de circa 5,5 milioane lei până la sfârşitul anului în curs.
„Pentru a nu ne găsi în imposibilitatea de a putea plăti sumele prevăzute pentru proiectele aflate în curs de finalizare sau cu termen de raportare în această lună, am decis să contractăm linia de finanţare.
Pentru noi, constituirea unui „fond de rulment” pentru cercetare este esenţială în acest moment. În plus, dacă vom izbuti să contractăm cele 5 milioane de lei, nimeni nu ne obligă să le cheltuim decât cu maximă chibzuinţă şi în limita necesarului”
a precizat rectorul Constantin Bungău, invitat la şedinţa Senatului universitar.