Veste proastă pentru orădenii care, ar fi vrut să meargă la concertul de Anul Nou al Filarmonicii, dar nu și-au cumpărat încă bilete. Ambele evenimente, cel de joi, 10 ianuarie, şi vineri, 11 ianuarie, se vor desfășura cu casa închisă, toate locurile fiind deja ocupate.
Dacă la al doilea concert de Anul Nou al Filarmonicii din Oradea de anul trecut, încă se mai găseau locuri și cu câteva zile înainte de eveniment, ambele concerte din acest an, care se vor desfășura la Filarmonică, în Sala de concerte „Enescu-Bartók”, vor avea loc cu casa închisă
Programul concertelor din acest va cuprinde lucrări celebre ale familiei vieneze Strauss („Dunărea albastră”, „Marşul Radetzky”, „Polca şampaniei”), precum şi o serie de fragmente din capodoperele mai jos menţionate de autori celebri, precum: Leonard Bernstein („Candide”), Darius Milhaud („Scaramouche”), Astor Piazzolla („Oblivion”), Pedro Iturralde („Ceardaş”), Frederick Loewe („My Fair Lady”), Aram Haciaturian („Masquerade”), Edward Elgar („Pomp and Circumstance”), Piotr Ilici Ceaikovski („Spărgătorul de nuci”) şi Richard Rodgers („Sunetul muzicii”).
„Noi mergem în pas cu lumea, cu piese moderne, de mare accesibilitate, dar şi cu piese de tradiţie. De asemenea, vor fi şi câteva surprize pe scenă”
a spus maestrul Ilarion Ionescu-Galaţi, marți, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc la Filarmonica de Stat din Oradea, menţionând că Orchestra orădeană a primit cu bucurie toate piesele din program.
„Am mai fost la Oradea anul trecut şi urmează să revin în aprilie. E un oraş foarte frumos, cu oameni drăguţi, primitori. Aveţi şi o pianistă foarte bună, Ioana Poenaru (n.r. – născută în Oradea, dar stabilită în Germania), cu care mi-ar face o deosebită plăcere să cânt”
a mai spus dirijorul.
Un prinț al baghetei și un saxofonist genial
Numit de critica de specialitate „omul-orchestră”, „dirijorul pictor”, „un prinţ al baghetei”, Ilarion Ionescu-Galaţi este, indiscutabil, unul dintre cei mai de seamă dirijori şi interpreţi români, cunoscut şi recunoscut pentru meritele sale în domeniul muzicii, valori pe care le-a transmis publicului ascultător în timpul unei cariere de peste cinci decenii.
Formarea sa artistică s-a realizat la şcoala unor mari maeştri ai baghetei, precum: Iosif Conta, Emanuel Elenescu şi Mircea Basarab, apoi la Paris, cu Charles Münch şi Pierre Dervaux, continuând prin cursurile de perfecţionare la New York, cu Leopold Stokowski, şi la Philadelphia „Curtis Institute”, cu Eugene Ormandy.
I s-a deschis, astfel, o carieră muzicală internaţională pe trei continente. În paralel, s-a dedicat, timp de mai bine de treizeci de ani, Filarmonicii din Braşov, în calitate de dirijor permanent, şi a realizat numeroase concerte alături de toate orchestrele din ţară.
Solistul invitat al concertului este Réman Zoltán, saxofonist, clarinetist, artist instrumentist al Filarmonicii de Stat „Transilvania” din Cluj şi al Operei Maghiare din Cluj, născut la Braşov.
A finalizat studiile universitare la Academia de Muzică „Gh. Dima” din Cluj, îndrumat fiind pe parcurs de profesorii Ioan Goilă şi László György.
A fost premiat la concursuri naţionale de interpretare. Pe lângă activitatea sa ca membru de orchestră, este solist invitat de mai multe orchestre din ţară şi străinătate, realizează recitaluri de saxofon şi clarinet, este membru al formaţiei Transylvanian Saxophone Quartet.
Repertoriul său cuprinde literatura pentru saxofon a secolelor XIX-XX, precum şi un bogat repertoriu destinat clarinetului. Din anul 1997 este membru al Europa Symphony din Viena, iar din 2007 în Philharmonie Der Nationen. Între anii 2000-2009 a fost membru în Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Oradea, realizând şi la Oradea mai multe concerte în calitate de solist.