Vremea rece din ultima perioadă a dus la apariţia formaţiunilor de gheaţă pe cursurile de apă din Bazinul Hidrografic Crişuri. La ora actuală, debitele râurilor sunt în scădere şi sunt influenţate de fenomenele de îngheţ, motiv pentru care bihorenii trebuie să se abțină de la practicarea sporturilor pe apele înghețate.
În prezent, râul Barcău prezintă cele mai multe formaţiuni de gheaţă, fiind şi râul cu debitul cel mai scăzut, sub 20% din media multianuală a lunii ianuarie. Râurile Crişul Alb şi Crişul Negru sunt pe alocuri îngheţate iar stratul de zăpadă nu depăşeşte 20 de cm.
Spre deosebire de anul trecut când, în Oradea, stratul de gheaţă de pe râul Crişul Repede măsura 10 cm grosime, anul acesta formaţiunile de gheaţă sunt foarte restrânse şi nu impun un regim special.
„Ca în fiecare an, în perioadele reci, atenţionăm populaţia asupra riscului pe care îl prezintă practicarea diferitelor sporturi pe apele îngheţate.
La debite mai mari apa poate să spele stratul de gheaţă, care cedează foarte repede, şi astfel apare riscul de înec.
Pentru a evita pe cât posibil apariţia unor fenomene periculoase, A.B.A Crişuri monitorizează zilnic fenomenele de iarnă de pe cursurile de apă şi lacuri.”
a declarat Dumitru Voloşeniuc, directorul A.B.A Crişuri.
În barajele de acumulare, în luna ianuarie, volumul stocat este de 126 de miloane de metri cubi de apă, un volum suficient pentru a satisface, fără probleme, necesarul de apă pentru consum.
În următorul înterval de timp sunt prognozate temperaturi mai ridicate fapt ce va duce la diminuarea suprafeţelor îngheţate de pe cursurile de apă.