70% dintre români îşi stabilesc singuri diagnosticul medical cu ajutorul internetului, ajungând să consume medicamente care nu sunt recomandate de catre medici, conform unei publicaţii medicale on-line. Situaţia este îngrijorătoare şi în Bihor, unde medicii spun că au au avut pacienţi care s-au îmbolnăvit utilizând tratamente luate de pe internet.
Medicii de familie care au un rol determinant în educaţia pacienţilor, încurajează utilizarea internetului ca sursă de informare, subliniind însă importanţa accesării de surse autorizate. Pe de altă parte, aceştia trag un semnal de alarmă împotriva automedicaţiei şi recomandă „diagnosticienilor” online ca, în afara documentării online sau off-line, să consulte în mod obligatoriu un medic, conform FormareMedicala.ro.
Doctorii din Bihor împărtăşesc opinia specialiştilor de la nivel naţional, susinând că în ultimii ani cazurile de acest fel s-au înmulţit.
„Am avut mai multe astfel de cazuri şi nu cred că aplicarea unor tratamente care se găsesc pe internet este un lucru bun.
Bolnavii ar trebui să consulte medicul de familie şi nu să se trateze după ureche”
susţine Adrian Roşu preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din Bihor care mai afirmă că internetul este bun pentru o informare auxiliară şi nu pentru stabilirea unui diagnostic.
„Am avut pacienţi intoxicaţi pentru că au folosit anumite tratamente pentru slăbit, pe care le-au luat de pe internet.
Partea bună este că, de cele mai multe ori, pacienţii ne întreabă cu privire la ce găsesc pe internet.
Dacă este un lucru bun, dacă merită încercat, etc. Sub această formă, informarea pe internet nu reprezintă un lucru rău”
mai spune Adrian Roşu.
În ţările din Vest această problemă a fost în parte rezolvată, prin apariţia şi dezvoltarea unor reţele medicale specializate, on-line.
Pacienţii care suferă de afecţiuni uşoare (cefalee sau răceală uşoară) pot cere sfaturi cu privire la starea lor de sănătate, on-line, enumerându-şi simptomele şi aşteptând concluziile medicilor.
Această modalitate este mai comodă (dispărând coada de la cabinetul medical, coadă care este un chin în plus pentru bolnav) şi uneori, mai eficientă (anulând aşa numita „frică de medici”).