Declaraţia Papei Benedict al XVI-lea, de ieri, şochează lumea. Demisionează. „Sunt conştient că acest minister, datorită naturii lui spirituale esenţiale, trebuie să fie îndeplinit nu doar prin cuvinte şi fapte, ci şi prin rugăciune şi suferinţă.
Cu toate acestea, în lumea de astăzi, supuse la atât de multe schimbări rapide şi zguduită de întrebări de profundă relevanţă pentru viaţa de credinţă, pentru a conduce barca Sfântului Petru şi pentru a proclama Evanghelia, sunt necesare atât puterea minţii cât şi a trupului, putere care în ultimele luni s-a deteriorat în mine până acolo încât a trebuit să îmi recunosc incapacitatea de a îndeplini în mod adecvat slujirea încredinţată mie.
De aceea, şi fiind conştient de gravitatea acestui act, în deplină libertate declar că renunţ la ministerul de Episcop al Romei, Succesor al Sfântului Petru, încredinţat mie de Cardinali în 19 aprilie 2005, astfel că, de la 28 februarie 2013, ora 20.00, Scaunul Romei, Scaunul Sfântului Petru, va fi vacant şi un Conclav pentru alegerea noului Pontif Suprem va trebui să fie convocat de cei care au competenţa să facă aceasta.”
Orice demisie atrage discuţii efervescente despre înlocuitorul celui demisionat. De data aceasta, lumea îl caută pe „Petrus Romanus”. „Profeţia Papilor” a Sf. Malachia spune că după actualul Papă Benedict al XVI-lea va veni „ultimul papă”, şi anume „Petru Romanul”, care „îşi va conduce turma prin multe probleme, iar când acestea se vor sfârşi, oraşul celor şapte coline (N.n.: Roma) va fi distrus şi o judecată groaznică se va abate asupra oamenilor săi”.
Arhiepiscopul Bucureştiului, surprins de ştire
L-am rugat pe ÎPS Ioan Robu, arhiepiscopul romano-catolic al Bucureştiului, să ne spună câteva cuvinte despre vestea care, acum mai puţin de două ore, a făcut înconjurul lumii: demisia Papei Benedict al XVI-lea.
– Înalt Prea Sfinţite părinte arhiepiscop, cum aţi primit această veste?
– În primul rând mă gândesc la textul care a fost prezentat, Papa Benedict al XVI-lea a spus că şi-a examinat conştiinţa în faţa lui Dumnezeu şi si nu poate continua această misiune, a fost un examen serios de conştiinţă în faţa lui Dumnezeu, şi a spus că o face pentru binele Bisericii.
– Cum va fi viaţa Bisericii pe mai departe, pe termen scurt? Ce se va întâmpla?
– Asta nu o ştie nimeni, după 28 februarie va fi vacanţa, şi timpul alegerilor. Biserica merge înainte.
– Credeţi în profeţia despre Petru Romanul, ultimul papă?
– Nu, nu cred în ea.
– A aşteptat cineva această demisie?
– Pe toţi ne-a surprins tot ce s-a întîmplat azi. A fost ca un fulger în cer senin, cum spunea cineva.
Posibilul „al doilea Petru”, în exclusivitate pentru Oradea Press
Chiar de Biserica Catolică nu a luat drept veridice aceste profeţii, de care amintisem mai sus, lumea îl caută, totuşi, pe acest „Petru Romanul”, care ar fi primul papă cu numele de Petru după Sf. Petru.
Cum cardinali cu vârsta potrivită, deci eligibili, şi cu numele de Petru, nu sunt mulţi, unul dintre cei vizaţi este carfinalul Erdo Peter, primatul Ungariei.
În exclusivitate pentru Oradea Press, cardinalul Erdo Peter a acceptat să schimbăm câteva cuvinte despre profeţia care, după unii, îl vizează, în timpul unei discuţii de acum un an.
L-am întrebat pe Eminenţa Sa cardinalul Erdo Peter cum se simte atunci când lumea spune că el e Petru Romanul, cel care va urca în scaunul Sf Petru.
A răspuns că această prezicere nu este una căreia să i se dea o importanţă prea mare în Biserica Catolică. „Ea are o însemnătate dar aceasta este secretă”, a adăugat, misterios, cardinalul.
După ce Papa Ioan Paul al II-lea, cel popular, a încercat, prin eforturi dincolo de limia umanului, să poarte sarcina ce i-a fost încredinţată, de a conduce Biserica Catolică, Papa Benedict al XVI-lea, înţeleptul cărturar, care scandalizase lumea credinţei mondiale prin readucerea în discuţie şi punerea în termeni clari a primatului papal şi a altor puncte fierbinţi, hotărăşte să demisioneze. Şi iar, o expresie folosită des găseşte acum, azi, adevăratul loc unde să fie întrebuinţată: şi lumea nu va mai fi la fel.
…si pentru noi, apostoli ai Domnului, care alergam ducandu-L pe El, Invatatorul, celor mici si celor mari, elevilor si studentilor, Sfantul Parinte Papa Benedict al XVI-lea ne provoaca un sfant fior cu iz de Noi Rusalii! Asa cum prima enciclica a Sfantului Parinte, Deus caritas est(Dumnezeu este Iubire), a strabatut Cerurile si Pamantul ca un Strigat de Credinta, Speranta si Iubire, conducand la redecoperirea adevaratei naturi a Tatalui Ceresc- IUBIREA, la fel astazi am simtit acelasi sfant fior al Prezentei si Lucrarii Spiritului Sfant!
Papa Benedict al XVI-lea nu abandoneaza nimic, ci se abandoneaza total Vointei Divine!
Prin cuvintele Inalt Prea Sfintiei Sale Ioan Robu,Arhiepiscopul romano-catolic de Bucuresti:” În primul rând mă gândesc la textul care a fost prezentat, Papa Benedict al XVI-lea a spus că şi-a examinat conştiinţa în faţa lui Dumnezeu şi nu poate continua această misiune, a fost un examen serios de conştiinţă în faţa lui Dumnezeu, şi a spus că o face pentru binele Bisericii.”, se accentueaza un mesaj profetic. De la Catedra Sfantului Petru, Invatatorul Insusi ne desfasoara Universal valabila Lectie cu scopul convertirii personale la Sine: Primul si ultimul pas al „Spovedaniei amare”: „un serios examen de constiinta in fata lui Dumnezeu”…si canonul pe care i-l stabileste Marele Preot…”pentru binele Bisericii”.
Noi, Biserica cea Vie, intelegem necesitatea si urgenta convertirii fiecarui madular in parte! Pentru aceasta GESTUL Sfantului Parinte Papa Benedict al XVI-lea devine un strigat spre Mantuire, care este folosit de catre Divinul Pedagog pentru trezirea si reinnoirea Bisericii Sale!
Imi rasuna in inima acum cuvintele minunate ale cantecului nostru „Dupa ce o noapte-ntreaga”: „Daca el era nevrednic, ce sa spun atuncea, eu?!
Sunt un slujitor netrebnic, vrednic de dispretul Tau!
Insa Tu esti Adevarul, vesnic si neschimbator,
Tu esti Calea, Tu esti Viata, esti Speranta tuturor!”
Petru al zilelor noastre ne invata si acum…ma invata ca reinnoirea incepe cu mine, eu trebuie sa-mi examinez constiinta in prezenta Invatatorului, sa ascult si sa implinesc ceea ce imi cere, spre binele Bisericii Sale.
Cat despre Scaunul lui Petru, noi stim ca aici il vom gasi intotdeauna pe Petru al zilelor noastre, indiferent cu se numeste el…are rolul de a intari pe fratii sai! Primatul lui Petru este Primatul Iubirii! Petru este martorul promisiunii Invatatorului:”Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica Mea si nici portile iadului n-o vor birui” Noi suntem martorii implinirii acestei promisiuni pana astazi, dar Sfantul Petru ramane pana cand Invatatorul si Mantuitorul nostru va veni din nou. Si Petru al zilelor noastre ne atrage cu un ultim gest atentia sa ne pregatim pentru momentul intalnirii personale cu El.
Acum in noapte, in prezenta Invatatorului, in mine se nasc multe intrebari:
– ce fac eu pentru binele Bisericii?
– cat conteaza pentru mine, felul in care imi desfasor apostolatul meu?
– cum ar dori Invatatorul sa-L imit?
– este El multumit de daruirea mea, este ea totala sau partiala?(Sfantul Parinte vorbeste despre implicarea cu trup si suflet in implinirea chemarii personale)
– mi-am pus intrebarea: ascult eu mai mult de Dumnezeu decat de oameni?
Si am inteles din Lectia Deschisa a Sfantului Parinte Papa Benedict al XVI-lea ca este important sa fac Vointa lui Dumnezeu, indiferent de ce va spune lumea, indiferent daca ceilalti inteleg acum sau nu, iar de la Sfantul Petru am invatat sa raspund: „Da, Doamne, Tu stii ca Te iubesc…!”, la intrebarea pe care mi-o adreseaza si mie, Isus Cristos, Invatatorul:”Ma iubesti, tu, oare?”
Gestul Sfantului Parinte este asistat de Prezenta Mamei! In 11 februarie sarbatorim prima aratare a Maicii Sfinte la Lourdes!