Pentru a-şi păstra imaginea imaculată, Comisia de Relaţii Interne şi Internaţionale a Senatului Universităţii din Oradea a ajuns să mintă prin omisiune opinia publică cu privire la activitatea legislativului trimiţând presei comunicate irelevante în care adevăratele puncte de interes sunt trecute sub tăcere. Un exemplu îl reprezintă şi ultima informare în care nu se aminteşte niciun cuvânt despre creşterea taxelor de studii deşi acestea se vor majora cu sume destul de mari.
Reprezentanţii Senatului par a-şi respecta cu străşnicie normele impuse încă de pe timpul Unchiului, acelea de a minţi prin omisiune şi a ascunde sub preş tot ce se consideră a dăuna imaginii instituţiei. Informarea presei cu privire la măsurile luate de Senat, se face de obicei la câteva zile după ce şedinţele au loc iar informaţiile sunt triate în funcţie de interesul conducerii Senatului, nu al opiniei publice sau măcar al studenţilor.
Spre exemplu, de la ultima şedinţă de Senat, care a avut loc luni, 25 martie, informaţiile au ajuns într-un comunicat semnat de preşedintele Comisiei Relaţii Interne şi Internaţionale a Senatului – Lia Pop şi adresat presei, abia pe 27 martie iar principala problemă, cea a măririi taxelor pentru studenţi este ocolită cu nesimţire.
Ba din contră, pentru a-i lăsa pe orădeni să creadă că la Universitate curge doar lapte şi miere, în comunicat se aminteşte că „numărul de burse ocazionale pentru rezultate deosebite obţinute la manifestări ştiinţifice, cultural-artistice şi sportive va creşte de la 10 la 15” sau că se va înfiinţa un nou centru de şimbi străine.
Mulţi studenţi se vor lăsa de şcoală pentru că nu au atâţia bani
Şedinţa de Senat de luni, cea în care s-au decis majorările, despre care nu se aminteşte aproape nimic în comunicatul remis presei, nu a fost una tocmai calmă.
„Prin acest vot îi veţi condamna pe mulţi studenţi la excluderea din Universitate pentru că am foarte mulţi colegi care nu au o situaţie socială prea bună”
ar fi spus unul dintre studenţii senatori celorlalţi profesori care urmau să voteze. Nu a reuşit să-i înduplece. Împotriva majorării taxelor au votat reprezentanţii studenţilor şi doar patru cadre didactice.
Situaţia va fi tragică pentru mulţi dintre studenţii cu posibilităţi financiare limitate care abia se descurcă şi acum.
Taxele vor fi majorate la aproape toate facultăţile cu rata inflaţiei prevăzută pe 2013. Doar la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport taxa va rămâne 2.500 de lei la toate celelalte crescând cu valori cuprinse între 50 şi 900 de lei.
Astfel, în anul Universitar 2013-2014, studenţii de la Facultatea de Arte vor plăti în loc de 3.400 de lei pe fiecare an de studii, 3.900 de lei.
La Facultatea de Construcţii şi Arhitectură taxa va creşte cu 100 de lei la toate specializările, la Drept cu 200 de lei, la Geografie, Turism şi Sport cu sume cuprinse între 100 şi 300 de lei (cu excepţia Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport unde taxa va rămâne 2.500 de lei), la Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei, Inginerie Energetică şi Management Industrial şi Inginerie Managerială şi Tehnologică cu 100 de lei, la Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării cu sume cuprinse între 100 şi 500 de lei, la Litere cu 50 de lei, la Medicină şi Farmacie cu sume cuprinse între 200 şi 900 de lei, la Protecţia Mediului şi Ştiinţe cu câte 100 de lei la fiecare specializare, la Ştiinţe Economice şi Ştiinţe Socio-Umane cu câte 200 de lei iar la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” cu 300 de lei.
Taxe ca la Cluj şi Bucureşti, „performanţe” maxime în corupţie şi plagiat
Cea mai mare majorare va fi la programul de studiu „Medicină cu predarea în limba engleză” de la Facultatea de Medicină şi Farmacie unde taxa pentru anul I va creşte de la 8.500 la 18.000 de lei, pentru ceilalţi ani prevăzându-se creşteri de 1.650 (în anul II de studii), 3.200 de lei pentru anii III-V de studii şi 1.150 de lei pentru anul VI de studii.
Creşterea acestor taxe se datorează însă unei decizii luate la nivel naţional de decanii Facultăţilor de Medicină care au stabilit drept taxă, aceeaşi sumă la toate instituţiile din România
Nici masteranzii sau doctoranzii nu vor scăpa, taxele urmând a se majora substanţial şi aici, cu sume cuprinse între 200 şi 800 de lei.
Prin comparaţie, pentru anul şcolar 2012, la Universitatea Babeş – Bolyai din Cluj – Napoca, cele mai mici taxe, în jur de 2.000 de lei, se plătesc la specializările Facultăţii de Teologie, iar cele mai mari, 5.500 de lei la Facultatea de Teatru, specializarea „Cinematografie”.
La Universitatea de Vest din Timişoara, majoritatea taxelor sunt de 2.500 de lei, cea mai mare fiind cea de la Muzică unde se cer 10.000 de lei pe an. La Universitatea din Bucureşti, cele mai mici taxe, 2.500 de lei pe an, sunt la Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, la toate celelalte facultăţi percepându-se o taxă de 3.100 de lei.
Totuşi, Universitatea din Bucureşti şi Babeş – Bolyai din Cluj – Napoca apar, este adevărat că mai sus de locul 500, într-un top al universităţilor internaţionale (QS World University Rankings) în timp ce Universitatea din Oradea s-a remarcat în România mai degrabă prin scadaluri cum ar fi cel al diplomelor false, al numărului umflat de studenţi sau al ministrului plagiator.
Ichim Vasilică