Joi dimineaţa poliţiştii BCCO Târgu Mureş şi procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Târgu Mureş au efectuat 23 de percheziţii domiciliare în şapte judeţe, printre care şi judeţul Bihor. Oamenii legii au luat la puricat persoane suspectate de spălare de bani proveniţi din evaziune fiscală, prin contul unei instituţii de cult. Gruparea este acuzată că a spălat aproape un milion de lei printr-un cont bancar ce aparţine Mănăstirii Sfintei Cruci din Oradea.
Cercetările în acest caz au început în 19 iunie 2012, când poliţişti de la BCCO Târgu Mureş s-au sesizat cu privire la activitatea infracţională a grupului organizat.
Joi, 4 aprilie 2013, aceştia împreună cu procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Târgu Mureş au efectuat 23 de percheziţii domiciliare în şapte judeţe, la mai multe persoane suspectate că fac parte dintr-o grupare infracţională specializată în spălarea banilor proveniţi din evaziune fiscală.
Percheziţiile au avut loc în Târgu Mureş, două, în Bacău, trei, în Reghin, Braşov, Oradea şi Iaşi, câte două, iar în Iernut, Cluj Napoca şi Vaslui, câte una.
Cum se spălau banii la Mănăstirii Sfintei Cruci din Oradea
Potrivit unui comunicat de presă al Poliţiei Române, începând cu 19 octombrie 2010 şi până în prezent, în contul bancar al unei instituţii de cult au fost făcute mai multe viramente bancare, cu titlul de „sponsorizare”, în valoare totală de aproape un milioan de lei.
Banii proveneau din contul bancar al unei societăţi comerciale din Braşov şi erau viraţi mai departe în contul mai multor persoane fizice, identificate ca fiind angajaţi ai societăţii comerciale în cauză, suma totală virată în conturile angajaţilor fiind de 781.895 de lei.
În urma cercetărilor s-a stabilit că respectivul cont bancar a fost folosit doar pentru încasarea sumelor primite din contul societăţii comerciale cu titlul de „sponsorizare” şi distribuirea acestor sume către diferite persoane fizice.
Au fost identificaţi 17 angajaţi ai societăţii în cauză, care au încasat în conturile bancare personale diferite sume, direct din contul bancar al instituţiei de cult, cu indicaţii precum „achiziţie tablă”, „cherestea”, „contravaloare tablă”, „contravaloare răsaduri”, „contravaloare ceară”, „contravaloare muguri de pin”, „răşină” şi „lemn iconostas”.
Prin activităţile infracţionale desfăşurate de membrii grupului infracţional, bugetul consolidat al statului a fost prejudiciat, fiind înregistrate cheltuieli nereale în contabilitate în sumă de 914.000 de lei, prejudiciul fiscal fiind de 292.480 de lei – impozit pe profit şi impozit pe dividende. În acest caz, 17 persoane au fost duse la audieri.
Ichim Vasilică
Oameni buni, documentati-va inainte de a scrie sau a posta prostii!
Ati facut o greseala ingrozitoare: fotografia asta este o unei maici total nevinovate, care nu are nicio treaba cu mrea despre care vorbiti voi in articol! Eu nu stiu ce e in capul unora ca voi!
Ma intreb cum veti da raspuns la Judecata, habar nu aveti ce faceti, ce scrieti, ce spuneti!
Bine ca ati schimbat poza, insa asta nu rezolva problema. Mai ales ca timp de un an de zile a stat poza maicii respective aici, care n-are nicio vina, saraca!Nu stiu ce scop au astfel de articole.oricum, multumesc ca ati schimbat fotografia!