Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bihor a identificat în ultimele şapte luni 11 cazuri periculoase de gripă, toate fiind trimise spre verificare la Institutul Cantacuzino din Bucureşti. Ultimul dintre acestea, identificat la o femeie de 52 de ani din Oradea, i-a pus însă pe gânduri.
Conform DSP Bihor, din cele 11 cazuri grave de gripă, opt au fost de tip B2, două de tip AH1N1 şi unul de tip AH3N2. Ultima şi cea mai recentă este şi cea mai periculoasă.
„Este vorba despre un caz de gripă de tip AH3N2. Pacienta are 56 de ani, este din Oradea şi este internată la Spitalul Judeţean, la izolare”
a explicat, directorul executiv al DSP Bihor, Daniela Rahotă, într-o conferinţă de presă.
Dacă despre gripa porcină (AH1N1) s-a vorbit des, cu privire la AH3N2 Organizaţia Mondială a Sănătăţii a trimis avertismente tuturor ţărilor din Europa, după ce aceasta a fost detectată şi pe bătrânul continent.
„Gripa are un debut brusc, cu temepratură de peste 39 de grade, dureri puternice de cap, tuse seacă la început şi apoi productivă, crize respiratorii precum şi instalarea unei stări generale de slăbiciune care duce la imposibilitatea desfăşurării activităţilor zilnice”
a explicat, Zoia Bitea, directorul executiv adjunct al DSP Bihor.
Ichim Vasilică