Pe principul „să arătăm opiniei publice jumătatea plină a paharului gol”, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor au prezentat miercuri, 10 aprilie 2013, situaţia de la simulările pentru Bacalaureat şi Evaluare Naţională. Daniel Negrean a subliniat că prezenţa la examene a fost excelentă şi că rezultatele sunt peste cele înregistrate în celelalte judeţe. Puncte negative sunt însă tocami rezultatele: promovabilitate de 29% la Bac şi 33% la Evaluare. Elevii mai au însă timp să înveţe…
Dacă în vara lui 2012 în judeţul Bihor se înregistra una dintre cele mai mari rate de promovabilitate din ţară la Bacalaureat, aproape 53%, la simulările de luna trecută elevii au reuşit „performanta” rată de promovabilitate de 29%. Din cei peste 5.000 de elevi care au dat Bacalaureatul, la limba română au luat note mai mici de 5, 2.445 de elevi, la limba maternă 223, la disciplina obligatorie 3.606 şi la disciplina la alegere 2.275. Note între 5 şi 10 au luat la limba română 2.797 de elevi (aproximativ 53%), la limba maternă 636 (74%), la proba obligatorie a profilului 1.542 (aproximativ 29%) şi la disciplina la alegere 2801 (adică, aproximativ 55%).
La Evaluare Naţională promovabilitatea la limba română a fost de 58%, la limba maternă de 81%, iar la matematică de 33%.
„La capitolul lucruri pozitive putem trece prezenţa care a fost de 94,74% la Evaluare Naţională şi 91% la Bacalaureat. Unităţile au respectat planul de învăţământ, au fost montate camere de luat vederi în fiecare sală şi au fost afişate listele cu elevi atât la avizier cât şi pe uşile sălilor de curs.
La puncte slabe putem trece rezultatele, promovabilitatea înregistrată fiind de 29% la Bacalaureat şi 33% la Evaluarea Naţională”
a spus, în cadrul unei conferinţe de presă, şeful Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Daniel Negrean.
Acesta a mai adăugat că
„rezultatele din Bihor sunt peste media naţională dar eu cred că elevii se vor pune cu burta pe carte iar la examenele oficiale vom avea aceleaşi rezultate ca anul trecut.
Adevărul este că a dispărut tendinţa de a învăţa zilnic şi că sunt elevi care nu mai pun mâna pe carte acasă, aproape deloc”.
În ceea ce priveşte rata de promovabilitate pe şcoli, la Evaluare Naţională cele mai bune rezultate s-au înregistrat la Gojdu (88,47%) iar cele mai slabe la Liceul Cadea (0%) iar la Bacalureat cele mai bune reultate au fost la Liceul Emanuel (rata de promovabilitate de 85%) şi cele mai slabe la Liceul Agroindustrial „Tamasi Aron” din Borş (0%).
Ichim Vasilică