La 10 ani de la înfinţarea, învăţământului superior în construcţii, cadastru şi arhitectură la Universitatea din Oradea reprezentanţii instituţiei au organizat un simpozion la care au invitat profesori, decani şi prodecani din toată ţara, colegi din Universitate şi primii absolvenţi, astăzi specialişti la diferite firme sau, la rândul lor, profesori.
Mare serbare vineri, 12 aprilie, la Hotelul Ramada din Oradea. Preşedintele Senatului Universităţii din Oradea – Sorin Curilă, preşedintele Senatului Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca – Mihai Iliescu, prorectorii Marcela Prada şi Sorin Şipoş, alături de peste 150 de invitaţi, decani, prodecani de la universităţile de construcţii importante din ţară, profesori, reprezentanţi ai mediului de afaceri, colaboratori ai facultăţii, angajatori şi reprezentanţi ai unor organizaţii profesionale, s-au adunat la simpozionul „10 ani de învăţământ superior în construcţii, cadastru şi arhitectură”.
Prima care le-a vorbit invitaţilor a fost Aurora Carmen Mancia, decanul Facultăţii de Construcţii şi Arhitectură.
„În 993 se înfiinţau la Facultatea de Protecţia Mediului din Oradea specializările Cadastru şi Inginerie Sanitară şi Protecţia mediului. Prima promoţie a avut câte 9 şi 14 absoolvenţi la fiecare specializare.
Apoi s-a înfiinţat „Arhitectura”, iar în anul universitar 2002-2003 am devenit facultatea pe care o cunoaşteţi, cu 400 de studenţi şi 15 cadre titulare. Astăzi, avem 780 de studenţi, 38 de cadre titulare în facultate şi 50 de cadre titulare din universităţile din Oradea, Timişoara, Cluj şi Bucureşti.
Cu această ocazie, ţin să le mulţumesc pentru bunăvoinţa şi sprijinul nemijlocit, cadrelor didactice din centrele de tradiţie, cum sunt cele din Timişoara, Cluj sau Bucureşti care ne-au ajutat să creştem.
La momentul actual avem un bagaj generos de obiective realizate dar şi perspective pe măsură. Avem însă şi o mare responsabilitate în formarea tinerei generaţii, responsabilitate pe care ne-o asumăm”
a spus, printre altele, Aurora Carmen Mancia, care nu a uitat să amintească şi de faptul că pentru programul de Arhitectură, facultatea a depus un nou raport pentru reautorizarea lui.
Invitaţii au făcut la finalul simpozionului un tur al Oradiei, vizitând şi o fabrică de blocuri ceramice.
Sâmbătă, 13 aprilie aceştia au vizitează peştera Meziad, Moara Roşia şi Muzeul viorilor cu goarnă din Lazuri, în cadrul unei excursii organizate de Facultate.
Ichim Vasilică