Pornind de la ideea că revistele unei universităţi sunt instrumentele cele mai importante pentru a aduce la cunoştinţa comunităţii academice cele mai noi rezultate ale studiilor şi cercetărilor, Universitatea din Oradea a organizat miercuri, 24.04.2013, de la ora 12.00, o expoziţie a celor 45 de reviste ale instituţiei.
La eveniment au participat în jur de 50 de studenţi, profesori şi redactori, printre care rectorul Constantin Bungău şi prorectorii Sorin Şipoş, Simona Trip şi Marcela Prada.
„Scopul acestui eveniment este unul triplu. În primul rând dorim să omagiem ce s-a făcut în această instituţie în ceea ce priveşte publicaţiile ştiinţifice, din 1963 şi până astăzi.
Dorim apoi să evidenţiem publicaţiile de valoare ale Universităţii şi să vedem ce putem face ca cele care se află în topuri să rămână acolo iar celelalte să fie îmbunătăţite astfel încât să ajungă în acele topuri”
a spus Constantin Bungău, care a fost completat de prorectorul Sorin Şipoş:
„Aşa cum bine ştiţi avem 45 de reviste dintre care 29 sunt prezente în cel puţin două baze de date internaţionale.
Ele sunt instrumentele cele mai importante prin intermediul cărora se aduc la cunoştinţa comunităţii academice rezultatele studiilor şi cercetărilor noastre. Tocmai de aceea, ele sunt foarte importante din perspectivă istorică şi actuală”.
Prorectorul Simona Trip a vorbit despre cele patru reviste studenţeşti care există la această oră în Universitate:
„Pe lângă cele patru reviste pe care le avem, Buletinul cercului de ideologie politica, Oradent Student, Anamnezis şi Principii, dorim să reînviem una din publicaţiile vechi ale universităţii, revista Gaudeamus”.
Pentru contribuţia adusă la activitatea ştiinţifică şi editorială a universităţii au fost premiaţi profesorul Sever Dumitraşcu, care a înfiinţat nu mai puţin de şapte reviste ştiinţifice, fiind şi cele mai bine cotate la nivel internaţional (în general axate pe studii de arheologie) şi Istvan Sas despre care Sorin Şipoş a spus că „a internaţionalizat cercetarea de la Oradea traducând cele mai importante lucrări ştiinţifice în limbi de circulaţie internaţională”.
Cele 45 de reviste vor putea fi admirate în holul Bibliotecii Universităţii din Oradea, timp de două săptămâni.
Ichim Vasilică