Studenţii de la Universitatea din Oradea au pus la punct un proiect în cadrul căruia 150 de elevi de liceu vor avea posibilitatea să cunoască îndeaproape studenţia, de la viaţa din cămin la cea de la cursuri şi din… cluburi. Proiectul se numeşte „Oradea Summer University” şi se realizează sub tutela Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR).
Proiectul a fost făcut public în cadrul unei conferinţe de presă, care s-a desfăşurat luni, 20 mai, la Universitate. Printre participanţi s-au numărat rectorul Constantin Bungău, prorectorul responsabil cu studenţii, Simona Trip, viceprimarul Mircea Mălan şi preşedinţii de la mai multe organizaţii studenţeşti.
„Sper ca această acţiune să aibă succes şi să fie organizată şi anul viitor pentru că este în beneficiul Universităţii”
a spus rectorul Constantin Bungău care a fost completat de Simona Trip:
„sunt foarte mândră de modul în care s-au mobilizat asociaţiile studenţeşti şi ca dovadă, este prima dată când un reprezentant al unei asociaţii studenţeşti naţionale este prezent la noi.
Important este că în cadrul acestui eveniment asociaţiile studenţeşti se vort întâlni şi vor relaţiona, deschizând în acest fel căi spre proiecte comune, de anvergură”.
Primul dintre reprezentanţii studenţilor care a luat cuvântul la conferinţă a fost Răzvan Lucian Tau, președintele studenților în Senatul Universității din Oradea.
„Intenţia noastră principală este să promovăm imaginea Universităţii şi a asociaţilor studenţeşti de aici pe plan naţional.
Preţul pentru elevi va fi unul accesibil, 25 de lei pentru un elev din Bihor, care nu solicită cazare şi 120 de lei pentru un student din alt judeţ.
În schimbul acestor bani elevii vor avea cazare, trei mese pe zi, vor vizita oraşul, vor participa la cursuri şi seminarii”
a spus Răzvan Tau.
Sunt aşteptaţi 150 de elevi
Ștefan Marius Deaconu, președintele Asociației „Gheorghe Șincai” a studenților în Istorie a spus la rândul său:
„în ceea ce priveşte promovarea, vom semna mai multe protocoale cu Consiliile Judeţene ale Elevilor, cu Colegiile Naţionale „Mihai Eminescu” şi „Gojdu”, cu Liceul „Lucian Blaga” şi cu alte instituţii de învăţământ din ţară.
Vom promova evenimentul on-line, prin intermediul studenţilor din alte judeţe şi prin afişe şi pliante în liceele din ţară.
Organizarea evenimentului a costat foarte mult, peste un miliard de lei vechi, dar avem noroc cu Primăria şi Universitatea care au asigurat cazarea şi masa. O altă parte din bani o vom aduna din sponsorizări”.
Prezentă la conferinţă, Andreea Petruţ, vicepreşedintele educaţional al ANOSR a spus că ediţii ale acestui proiect au mai fost organizate în anii anteriori la Cluj Napoca şi Timişoara şi că s-au bucurat de un mare succes.
„În general, facultăţile nu au putut face faţă cererilor pentru că elevii sunt foarte curioşi să vadă care sunt condiţiile în care vor învăţa, cum arată şcoala, laboratoarele, căminele, viaţa de student”
a spus Andreea.
Înscrierile pentru Oradea Summer University vor începe pe 22 mai şi se vor încheia pe 18 iunie iar perioada de desfăşurare a şcolii de vară va fi 19 iulie – 1 august.
Se pot înscrie doar elevi din clasele de-a XI-a, care vor opta pentru o facultate, urmând să fie selectaţi pe baza unor chestionare.
Ichim Vasilică