Bihoreanul Ioan Roxin, profesor universitar doctor la Universitatea Franche – Comte din Franţa a primit luni, 27 mai, titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea. Momentul a fost unul cu o încărcătura emoţională puternică, profesorului dându-i lacrimile de mai multe ori în timpul cuvântării.
Peste o sută de profesori au participat luni, în Aula Magna, la festivitatea de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea profesorului Ioan Roxin.
Printre participanţi s-au aflat rectorul Universităţii din Oradea – Constantin Bungău, preşedintele Senatului – Sorin Curilă şi decanul Facultăţii de Inginerie Electrică şi Tehnologia Infoemaţiei (IETI) – Teodor Leuca.
„Bine aţi revenit acasă” i-a spus, încă de la început, preşedintele Senatului – Sorin Curilă, care a prezentat în cîteva cuvinte activitatea invitatului.
După o scurtă intervenţie a rectorului Constantin Bungău, care a prezentat programul evenimentelor consacrate serbării a 50 de ani de învăţământ continuu la Oradea, a urmat citirea Laudatio-ului în onoarea profesorului Roxin, lecturare făcută de Teodor Leuca.
„L-am auzit spunând nu o dată – timpul este neîndurător cu cei care pierd – şi cred că în toţi aceşti ani ne-a convins că aparţine caracterelor tari, răzbătătoare, pe care te poţi bizui. Conştiinţa valorii proprii nu o împovărează cu aroganţă.
A învăţat multe de la viaţă şi despre viaţă iar pleduariile lui aduc certitudine şi limpezime.
Pentru sprijinul constant pe care ni l-a acordat, pentru spiritul novator şi temeinicia faptelor sale, pentru lecţia de viaţă şi de profesionalism pe care ne-o oferă, Senatul Universităţii din Oradea îi conferă titlul de Doctor Honoris Causa”
a spus, printre altele, prof.univ.dr. Teodor Leuca.
Moment emoţionant
După ce a primit diploma şi placheta, Ioan Roxin şi-a stăpânit cu greu emoţiile, discursul său fiind de câteva ori întrerupt de lacrimi.
„Povestea mea a început în urmă cu 39 de ani când mi-am găsit numele pe lista admişilor la specializarea matematică a Institutului Pedagogic din Oradea. Pot să spun deci, că aici a început totul pentru mine.
Am avut norocul să îl am diriginte la Liceul Pedagogic „Iosif Vulcan” din Oradea pe profesorul de matematică Boris Belicciu, adevăratul meu mentor spiritual. Fără el nu cred că aş fi reuşit să fiu ceea ce sunt, să realizez ceea ce am realizat.
El m-a îndreptat cu tact spre propriul meu proiect de viaţă alături de fiecare dintre profesorii pe care i-am întîlnit la Institutul din Oradea”
a spus profesorul.
Ioan Roxin s-a născut pe 4 septembrie 1954 la Salonta, a urmat Liceul Pedagogic „Iosif Vulcan” din Oradea şi apoi a făcut un an la Facultatea de Matematică a Institutului Pedagogic din Oradea.
Atras de mirajul calculatorului, a plecat apoi la Bucureşti unde, în 1980, a absolvit (şef de promoţie între 525 de absolvenţi) Facultatea de Cibernetică a Academiei de Ştiinţe Economice.
A devenit apoi asistent universitar la Catedra de Cibernetică şi Informaţie Economică a universităţii absolvite unde a lucrat câţiva ani la teza de doctorat pe care însă nu a putut-o publica întrucât conţinea concluzii care nu erau conforme cu orientările comuniste. După 1990 a reuşit însă să o publice, lucrarea având un impact deosebit în rândul specialiştilor în domeniu.
În 1991 a plecat în Franţa cu o bursă a statului francez la Institutul Naţional de Ştiinţe Aplicate din Lyon. În 1994 a obţinut un post de profesor asociat la Universitatea Pierre Mendes din Grenoble iar în 1998 s-a titularizat la Universitatea Franche – Comte din Montbeliard.
După ce a publicat numeroase cărţi şi studii de specialitate, în 2007, prin Decret al Premierului Franţei, Roxin este numit Cavaler al Ordinului „Palmes Academiques”.
Din 2004 Universitatea din Oradea are un acord cu cea din Franche – Comte iar Ioan Roxin sprijină mobilităţile studenţilor în cadrul proiectelor Leonardo şi Erasmus.
Ichim Vasilică