Din 2009 şi până anul acesta din pădurile de la Dobreşti au fost furaţi cinci mii de metri cubi de lemn, ajungându-se la un prejudiciu de aproximativ 1,2 milioane lei. Culmea este că aceste furturi s-au făcut chiar sub nasul oamenilor legii, cu complicitatea pădurarilor şi a şefilor lor.
Şefii Direcţiei Silvice şi Poliţiei Bihor au confirmat la începutul acestei săptămâni prejudiciul de milioane de lei de la Ocolul Silvic Dobreşti. Şeful Ocolului a demisionat iar pe unii pădurari şi inspectori silvici îi paşte ancheta penală în cazul sustragerii ilegale de lemn.
„În ceea ce priveşte problema semnalată la Ocolul SIlvic Dobreşti, în baza unor sesizări ajunse la Regia Naţională a Pădurilor s-a întreprins un control complex. Prejudiciile constatate până la această oră sunt de cinci mii de metri cubi, adică aproximativ un milion două sute de mii de lei.
Având în vedere că activitatea persoanelor impune asigurarea pazei şi integrităţii fondului forestier în teritoriu, este clar că la momentul în care se va face cercetarea disciplinară şi dacă se impune şi cea penală, se va desluşi şi gradul de implicare şi vinovăţie. Asta însă trebuie dovedit.
În ceea ce priveşte măsurile luate, suntem doar la stadiul de propuneri. Aşteptăm raportul final al regiei şi măsurile care vor fi înscrise acolo le vom pune în aplicare. În mod cert vor fi de la măsuri disciplinare administrative până la desfacerea contractelor de muncă sau suspendarea acestora pentru a se face cercetări penale”
a explicat Adrian Cristian Florescu, şeful Direcţiei Silvice Bihor.
Potrivit acestuia, tăierile abuzive au pornit după furtuna din 2009, care le-a dat pădurarilor certaţi cu legea prilejul de a consemna ca „doborâturi” o mulţime de copaci tăiaţi de pe picior.
„Practic, au fost defrişate parcele întregi. S-au folosit de furtuna din 2009 pentru a tăia mulţi arbori raportându-i ca doborâturi”
a mai spus Adrian Florescu.
Conform presei locale defrişările s-au făcut la iniţiativa sau cu complicitatea unora dintre pădurari, oameni care s-au îmbogăţit peste noapte şi nu-şi pot justifica legal averile.
Sistemul mafiot de tăiere a pădurilor pus la punct de aceştia a lucrat şi în beneficiul unor afacerişti locali ajunşi acum bogaţi şi influenţi chiar şi printre oamenii legii.
Ichim Vasilică