Cu ocazia împlinirii a zece ani de la înfiinţarea Departamentului de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, conducerea instituţiei a organizat, în Aula Magna, o conferinţă internaţională inedită. În cadrul ei, profesoara Ariane Landuyt de la Universitatea din Siena, Italia, a devenit Doctor Honoris Causa a Universităţii din Oradea.
Conferinţa internaţională „Strategy for a Constructive Neighbourhood Relation and New EU External Communication”, a început ieri, de la ora 10.00, şi a fost moderată de profesorul Mircea Brie.
În faţa unei săli pline, au vorbit prefectul – Claudiu Pop, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor – Cornel Popa, viceprimarul municipiului Oradea – Vasile Mureşan, fostul Ministru responsabil cu negocierea aderării României la UE – Vasile Puşcaş, rectorul Constanatin Bungău, preşedintele Senatului Universităţii – Sorin Curilă şi decanul Ioan Horga.
„Chiar dacă este un domeniu relativ tânăr în Universitatea noastră, Departamentul de Relatii Internaţionale şi Studii Europene este cunoscut pe plan naţional şi european.
Este pe primul loc în România la atragerea programelor Jean Monnet şi a avut o dezvoltare fulminantă. Tocmai de aceea îi felicit pentru acest eveniment şi le urez mult succes în continuare”
a spus în deschiderea conferinţei, rectorul Constantin Bungău.
Vasile Puşcaş, prof. dr la Universitatea Babes Bolyai a spus că îl bucură participarea la eveniment a reprezentanţilor autorităţilor locale şi judeţene, aceştia fiind o dovadă vie că Departamentul de Relatii Internaţionale şi Studii Europene nu pregăteşte doar „teoretic” specialişti ci că ei sunt parte a bunului mers al comunităţilor locale.
A doua parte a conferinţei a fost dedicată acordării titlului de Docor Honoris Cusa profesoarei Ariane Landuyt de la Universitatea din Siena.
„O împlinire a carierei profesoarei din Siena a fost crearea unui program internaţional de Studii Europene, sub forma unei reţele care a inclus şi ţările din Estul Europei.
Dacă aceasta a început în anul 2000 cu doar cinci universităţi, cea din Siena, Salamanca, Coimbra, Strasbourg şi Atena, astăzi în reţea sunt 14 instituţii, printre care, din 2003 este şi Universitatea din Oradea.
Este autoarea a 11 cărţi şi peste o sută de lucrări în domeniu. Luând în considerare realizările sale profesionale şi sprijinul constant pe care l-a acordat Departamentului de Relatii Internaţionale şi Studii Europene, Universitatea din Oradea îi acordă titlul de Doctor Honoris Causa”
a spus, în laudatio, preşedintele Senatului Universităţii, Sorin Curilă.
Conferinţa va continua până pe 11 iunie, urmând ca pe 5 iunie să se desfăşoare un workshop la Debrecen în Ungaria, pe 6 iunie unul la Uzhgorod, pe 8 iunie unul la Chernivtsi, ambele în Ucraina, iar pe 10 iunie, ultimul, la Chişinău, în Republica Moldova.
Ichim Vasilică