Pentru că în urmă cu trei ani, când s-a decis ca bacalaureatul să se dea sub ochiul vigilent al camerei, rezultatele i-au şocat pe toţi, şi pentru că era prea greu să investească în pregătirea profesorilor sau îmbunătăţirea condiţiilor din şcoli, Guvernul a luat decizia ca cei mai nepregătiți dintre elevi să aibă subiecte mai uşoare ca cifrele finale să nu mai zgârie retina nimănui. Rezultatele se văd acum când, la bacalaureat, s-a înregistrat o promvabilitate importantă, rezultate care îi vor ajuta pe cei mai nepregătiţi dintre elevi să le ia locurile celor de nivel mediu în toate facultăţile din România.
Conform reprezenatnţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Bihor, probele scrise la bacalaureat s-au desfăşurat în 24 de centre de examen (18 centre de examen şi 6 subcomisii), fiind înscrişi 6.230 de elevi din care s-au prezentat 5.898, 332 fiind absenţi şi 7 eliminaţi.
Potrivit rezultatelor, în Bihor s-au înregistrat 1.708 de candidaţi cu medii mai mici de 5 şi 455 de candidaţi cu medii între 5 şi 5.99.
Din totalul candidaţilor prezenţi, 3.728 au promovat examenul de bacalaureat, 1.130 au avut medii între 6 şi 6.99, 1.103 de elevi au avut medii între 7 şi 7.99, 961 candidaţi au avut medii între 8 şi 8.99, 533 au avut media cuprinsă între 9 şi 9.99 şi un candidat a avut media 10.
Rata de promovabilitate înainte de contestaţii, pentru promoţia 2013 şi promoţia anterioară este de 63.21 %.
La examenul de bacalaureat de anul trecut, 2012, rata de promovabilitate în judeţul Bihor a fost de 54,66%.
Candidaţii nemultumiţi de rezultate au putut depune contestaţii ieri, imediat după afişarea notelor, între orele 12.00 şi 16.00, urmând ca pe 12 iulie să fie afişate rezultatele finale.
Conform rezultatelor afişate pe site-ul IŞJ Bihor, singura notă de 10 din Bihor a fost obţinută de Alexandra-Georgiana Vid, de la Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”.
Prostia şi lenea promovate în sistem
Chiar dacă reprezentanţii Inspectoratului Şcolar justifică acestă creştere prin buna organizare şi eforurilor elevilor şi ale cadrelor didractice, adevărul este că rezultatele au fost bune pentru că elevii cei mai slabi, cei de la şcolile cu profil tehnic, au avut subiecte diferenţiate şi, implicit, mai uşoare iar profesorii au înţeles că nu merită să lase să intre în bacalaureat elevii care nu îl vor lua, aşa că au preferat să îi lase corigenţi.
Această măsură ar fi avut un sens dacă pe baza rezultatelor din acest an s-ar fi dat examen diferenţiat, adică cei de la profilurile tehnice să poată da la facultăţi tehnice iar la celelalte facultăţi să poată da doar cei care au avut subiectele mai grele la bacalaureat.
Toţi însă îşi vor depune dosarele pentru admitere la aceleaşi facultăţi, ceea ce înseamnă că un elev care a luat o notă mare pe subiecte mai uşoare va concura cu unul care a luat notă mai mică dar care a dat un examen de bacalaureat mai greu. În acest fel, elevii buni sunt dezavantajaţi iar în sistem vor intra mult mai mulţi elevi nepregătiţi decât anul trecut. Şi totul datorită sistemului „clocit” din greu de inginerul, profesorul şi politicianul Ecaterina Andronescu.
Ichim Vasilică
E foarte bine că Bacalaureatul se dă diferit!La matematică, de ce elevii de la matematică-informatică au subiecte diferite de restul?Așa trebuie să fie și la română!Nu e după ”cei mai proști”, nu înseamnă că dacă ai făcut un ”Colegiu Tehnic” ești mai prost ca cel care a absolvit un ”Liceu Teoretic”! E vorba de numărul de ore care s-au făcut în timpul liceului! Problema e la facultăți care ar trebui să aibă admitere!
Era foarte bine dacă se dădea bacalaureatul diferențiat dar doar în condițiile în care și admiterea la facultate se dădea diferențiat. Atâta timp cât la facultate se intră cu concurs de dosare, nu poate fi corect.
Indiferent ca bacalaureatul se da diferit, si aceasta diferenta se face doar prin faptul ca ai fost la un profil uman, real sau tehnic, la facultate se poate inre foarte usor la un alt profil pe care nici macar de care nu ai habar.
Nu conteaza ca ai fost la colegiu national sau la un liceu teoretic, atata timp cat iti castigi un loc intr-o universitate mai bine cotata, ai tot dreptul sa aplici unde doresti.
O idee ar fi ca si facultatile care percep taxa de inscriere, sa aiba si un mic examen de admitere, ca sa nu mai fie promovati toti adolescentii care se duc la facutate doar de dragul parintiilor.
Cu respect
Stafie Mario
Nu am idee cum o sa reuseasca vreodata sa ii responsabilizeze pe studenti astfel incat sa nu ajunga atat de dezinteresati de invatatura. Dar astept cu nerabdare ziua aceea…