Asociaţia pentru Dezvoltare Durabilă şi Promovarea Turismului (ADDePT) Bihor a reuşit în acest weekend să amenajeze un loc de picnic pe Valea Iadului cu ajutorul a 38 de voluntari şi mai multe firme inimoase. Bihorenii au adunat 67 de saci cu gunoi, au cosit iarba, au pus două tomberoane mari de gunoi, au amenajat un loc de parcare, un foişor, patru vetre de foc şi au montate mai multe plăcuţe cu mesaje ecologice.
Acţiunea s-a desfăşurat în cadrul unui proiect intitulat „Valea Iadului-un colţ de rai”, derulat prin programul „Omul (re)înverzeşte locul”, implementat de Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta în parteneriat cu Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis şi spijinit de Dorna.
ADDePT Bihor şi-a propus astfel să amenajeze un loc de picnic pe Valea Iadului, in locul numit Podul lui Herghel. Pentru ca locul era plin de mizerii si de vegetatie crescuta haotic, prima actiune a fost aceea de a ecologiza locul respectiv.
Cu ajutorul a 38 de voluntari, la care s-a adaugat sprijinul unor firme, precum „Salubri Alesd”, care a asigurat transportul sacilor de gunoi stransi, a firmei „Euromaidec Touring” care a pus la dispozitie un microbuz pentru transportul voluntarilor de la Oradea, dar si a unor firme locale precum pensiunea „Apuseni Wild”, care a pus la dispozitia actiunii un buldozer pentru nivelarea locului de parcare, in decursul a patru ore locul a capatat o alta infatisare.
De pe o suprafata de 0,3 hectare, au fost stransi 67 de saci cu gunoi si a fost cosita iarba. Pentru ca locul sa fie propice unei activitati turistice a fost amenajat astfel incat sa poata fi folosit ca picnic, mai ales ca in apropierea lui se gaseste unul dintre cele mai cunoscute si mai bune izvoare din Bihor. Aici se opresc mii de oameni, sau unii vin special pana pe Valea Iadului, pentru a lua apa de baut.
„Multumim tuturor voluntarilor, autoritatilor locale, presei si, nu in ultimul rand firmelor care ne-au dat o mana de ajutor, gasind in conducerile lor o deschidere si un sprijin real”
se afirnă într-un comunicat al organizatorilor.
Locul a fost dotat cu doua tomberoane de mari dimensiuni (1100l), unul pentru fractie uscata si unul pentru fractie umeda, a fost amenajat un loc de parcare, a fost montat un foisor (contributia Primariei Bulz, la proiect), au fost realizate 4 vetre de foc si au fost montate placute cu mesaje ecologice.
Ichim Vasilică