La Hotelul Internaţional din Băile Felix a avut loc marţi, 27 august, un eveniment deosebit. O echipă de medici specialişti şi asistente de la spitale din SUA a vorbit câteva ore cu medicii din Bihor pe care i-a învăţat cum să gândească pozitiv, cum să-şi eficientizeze munca şi, mai ales, cum să schimbe în bine viaţa comunităţilor lor.
Conferinţa „Strategii inovative în sistemul de management medical” a fost un eveniment de anvergură care s-a axat pe motivare, ca factor principal de reuşită în activitatea medicală.
Au participat în jur de 200 de manageri de spitale, şefi de secţii, doctori şi asistenţi din Bihor, invitaţi speciali fiind Dr. Cameron Buck, de la „Valley Medical Center” din Seattle, Brad Board de la „Pacific Institute”, David Brown, vicepreşedinte pe strategie şi dezvoltare la „Providence Health & Services” şi Debbie Butler şi Marnell Crane, asistente la Spitalul Harborview din Seattle.
„Scopul acestei conferinţe a fost, pe lângă prezentarea sistemului medical din SUA, ce măsuri trebuie să luăm pentru a ne îmbunătăţi calităţile şi a fi mai eficienţi atât în relaţia cu pacienţii cât şi în munca pe care o desfăşurăm zi de zi.
Au participat 60 de medici, 60 de aistente şi mai mulţi manageri, rezidenţi, economişti şi jurişti, printre care Lucia Daina – directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, Anca Brad – directorul financiar al Spitalului Municipal „Dr. Gavril Curteanu” din Oradea, Ramona Suciu – managerul Spitalului Clinic de Recuperare Medicală Băile Felix şi Aliz Bradacs – managerul Spitalului Municipal „Dr. Pop Mircea” din Marghita”
a spus, dr. Carmen Pantiş, preşedintele Colegiului Medicilor Bihor.
Cu ochii pe targeturi
Conform medicilor prezenţi la conferinţă, Dr. Cameron Buck a oferit mai multe exemple care i-au impresionat pe participanţi.
„Deşi nu a spus niciodată că sistemul medical din SUA este cel mai bun, pentru că se află de mulţi ani într-un proces de reformă, Cameron Buck a spus că medicii din america îşi urmăresc în permanenţă indicii şi sunt mereu cu ochii pe statistici.
Încearcă mereu să îşi optimizeze sistemul astfel încât indicii să fie atinşi. De exemplu, medicul povestea că în spitalul în care lucrează 55% dintre pacienţii resuscitaţi sunt recuperaţi, un procent care este incredibil în România.
Pentru asta însă duc şi o muncă importantă de prevenţie, cetăţenii din Seatle fiind instruiţi în şedinţe publice cum să acorde primul ajutor şi ce să facă dacă unui cetăţean îi vine rău sau cade pur şi simplu pe stradă.
Un alt target important pentru ei îl constituie reducerea timpului la sub 60 de minute, în care un cetăţean este preluat de pe teren, transportat la spital şi transferat în laboratorul de cateterism cardiac”
a povestit doctoriţa Felicia Marc, cadru medical la Spitalul Municipal şi prodecan la Facultatea de Medicină a Universităţii din Oradea.
Conferinţa a avut loc ca urmare a implicării a doi oameni de afaceri, Adrian şi Lavinia Dreana care, pur şi simplu, au „deturnat” echipa de medici americani care urma să susţină conferinţa la Bucureşti.
Filosofie şi psihologie medicală
De la această afirmaţie a plecat întregul discurs al oaspeţilor americani. În conferinţă au fost oferite sfaturi demne de un curs de filosofie sau psihologie, cu scopul de a-i învăţa pe medici cum şi ce să gândească pentru a deveni mai buni.
Au fost abordate teme precum „Gândurile tale din prezent îţi determină viitorul”, „Cu toţii credem că vedem viitorul dar cu toţii avem zone oarbe”, „Când rămânem blocaţi în a vedea lucrurile aşa cum au fost dintotdeauna, suntem orbi faţă de noi posibilităţi”, „Mare parte din deciziile vieţii se bazează pe ceea ce ţi s-a întâmplat în trecut, nu pe ceea ce îţi doreşti pentru viitor”, „Pentru a ne atinge potenţialul, trebuie să ne schimbăm imaginea a ceea ce e suficient de bine pentru noi”, „Nu ne permitem să ne dorim ceea ce nu credem că putem realiza. Pentru a creşte, a face mai multe şi a fi mai mult decât suntem în prezent trebuie să avem un sentiment puternic al valorii de sine”, „Ne formăm convingerile prin converaţiile noastre interioare” sau „Ne construim propria noatră realitate prin propriile noastre gânduri”.
Evenimentul a fost organizat de Universitatea din Oradea prin Facultatea de Medicină şi Farmacie în parteneriat cu Colegiul Medicilor Bihor şi Ordinul Asistentelor din Romania.
Ichim Vasilică