După ce un copil a fost sfâşiat de câini în Bucureşti televiziunile naţionale au căutat exemple pozitive cu privire la modul în care unele oraşe şi-au rezolvat problema câinilor comunitari. Cei mai mulţi s-au oprit la oraşele Braşov şi Oradea, în Braşov câinii fiind luaţi de pe stradă şi eutanasiaţi. În Oradea, numărul câinilor vagabonzi a scăzut în ultimii 10 ani de la peste 2.000 la 120.
În cadrul unei conferinţe care a avut loc joi, 5 septemmbrie, la Primăria Oradea, Ilie Bolojan a dat o explicaţie foarte plastică cu privire la modul în care a fost rezolvată în Oradea problema câinilor vagabonzi.
„Ne-am pus dopuri în urechi, fără să ne intereseze ce a scris presa şi ce au spus ONG-urile, şi am lucrat”
a spus edilul care a mai adăugat:
„Oradea nu a fost niciodată în locul Bucureştiului. Aici câinii au fost luaţi de pe stradă şi cei bolnavi şi bătrâni au fost eutanasiaţi iar ceilalţi au fost sterilizaţi şi ţinuţi în adăpost.
În plus, câinii care nu au mai fost doriţi de stăpâni au fost ridicaţi şi duşi la adăpost, oamenii preferând această soluţie decât să îi mai arunce pe stradă. Nu cred în soluţia eutanasierii pentru că ea dă rezultat doar pe termen scurt”.
În ceea ce priveşte măsura sterilizării câinilor care au stăpân, primarul Ilie Bolojan a mai spus:
„au fost şi acolo tot felul de contestatari. Că nu avem dreptul să intrăm în casele lor şi că este ilegal să plătească dacă nu îşi sterilizează animalele. Totuşi, aşa cum vedeţi, aceste măsuri au avut un efect pozitiv”.
Bugetul alocat de municipalitate pentru rezolvarea problemei câinilor comunitari a fost de aproximativ zece mii de euro pe lună, bani cu care se-au făcut şi o mulţime de campanii prin care multe patrupede şi-au găsit stăpân.
Ichim Vasilică