Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” serbează 90 de ani de la înfiinţarea învăţământului academic teologic ortodox în Oradea. Festivitatea de deshidere a simpozionului a avut loc miercuri, la ora 16.00, în Aula Facultăţii de Medicină, în prezenţa Preasfinţitului Sofronie Drincec, Episcopul Oradiei.
Pentru a serba cei serbează 90 de ani de la înfiinţarea învăţământului academic teologic ortodox în Oradea, Facultatea a organizat un simpozion a cărui deschidere a avut loc miercuri, 16 octombrie, în Aula Facultăţii de Medicină a Universităţii din Oradea.
Au participat, alături de Preasfinţitului Sofronie – Episcopul Oradiei, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor – Cornel Popa, primarul Oradiei – Ilie Bolojan, preşedintele Senatului Universităţii din Oradea – Sorin Curilă, prorectorul Gheorghe Ţară şi primul decan al facultăţii reînfiinţate după 1989 – pr. prof. univ. dr. Dumitru Abrudan.
Gazda simpozinului, decanul Facultăţii de Teologie – Dumitru Megheşan, a vorbit în prezenţa unor renumiţi părinţi profesori, teologi şi doctoranzi, de la mai multe facultăţi de teologie ortodoxă din ţară, despre moştenirea predecesorilor şi despre căutările sufleteşti ale omului modern.
„Există în Occident ideea că orice gânditor îşi atinge potenţialul maxim doar atunci când se leapădă de creatorul său, când îl ucide pe Dumnezeu. Nu aceasta este însă realitatea atunci când vine vorba de căutările sufleteşti ale acestor oameni.
Suntem astăzi aici întru Duhul Academiei Teologice din Oradea. Acesta este astăzi activ prin vrednicia înaintaşilor noştri. Rămâne însă întrebarea, ce facem cu moştenirea pe care ei ne-au lăsat-o, cum ne folosim de ea şi cum o gestionăm?
Acesta este motivul pentru care sărbătorim astăzi cei 90 de ani de la înfiinţarea învăţământului academic teologic ortodox în Oradea, pentru a-i cinsti pe înaintaşii noştrii”
a spus, în deschiderea simpozionului, pr. prof. univ. dr. Dumitru Megheşan.
A renăscut după 1989
Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a citit apoi mesajul trimis cu ocazia evenimentului de Patriarhul Daniel, sub titlul „Tradiţie şi continuitate în învăţământul ortodox bihorean”, urmat de mesajul său personal.
„Serbarea va continua pe parcursul a trei zile şi va avea o mare încărcătură culturală. Facultatea de Teologie a renăscut după căderea comunismului ca Pasărea Phoenix şi toţi absolvenţii acesteia au dovedit că au învăţat multe lucruri, punându-le în practică, ceea ce arată că scopul învăţământului teologic în Oradea s-a împlinit.
Deşi, într-o societate tot mai secularizată, nu este uşor pentru un tânăr să aleagă chemarea misionară, mai ales că trebuie să îşi calce în picioare egoismul pentru a trăi în inimă cu Hristos, Facultatea de Teologie Ortodoxă este astăzi la înălţimea chemării sale misionare”
a spus, printre altele, Episcopul Sofronie.
În cadrul simpozionului, sâmbătă, 19 octombrie, de la ora 11.00, la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, ce funcţionează în clădirea vechii Academii Teologice orădene, va avea loc un program cultural-educativ al elevilor de la toate ciclurile de şcolarizare ale şcolii.
Programul festiv va continua sâmbătă seara, de la ora 19:00, la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” (Biserica cu Lună) din Oradea unde va avea loc primirea Ierarhilor Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului, în frunte cu Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, prilej cu care se va oficia o slujbă de Te Deum.
Duminică, la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” şi „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea, Sfânta Liturghie arhierească va fi săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, împreună cu Ierarhii Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului, în sobor de ieromonahi, preoţi, ierodiaconi şi diaconi.
Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” este una de tradiţie, fiind continuatoarea fidelă a vechii Academii Teologice, închisă de regimul comunist în anul 1948. Datorită Dictatului de la Viena din anul 1940, Academia a funcţionat în Timişoara până în anul 1948.