Veste bună pentru „lucizii” Oradiei. Începând de marţi, 5 noiembrie, la ora 17.00, la Primăria Oradea, filosoful Mihai Maci va începe un şir de conferinţe prin care se doreşte readucerea în atenţia opiniei publice a problemelor importante ale lumii moderne din perspectivă filosofică. Oradea Press vă va ţine săptămânal la curent, atât cu temele dezbătute cât şi cu argumentele aduse în discuţie de participanţi.
Cei care au declarat filosofia ca fiind moartă în lumea modernă mai au de aşteptat până când acest lucru se va petrece în adevăratul sens al cuvântului, din două motive.
Primul şi cel mai important este acela că esenţele filosofiei nu sunt nişte haine de care oamenii să se fi lepădat odată cu modernitatea. Substanţa filososfiei a fost dismulată în lumea în care trăim (mulţi gânditori europeni consideră că filosofia nu mai este actuală tocmai pentru că Europa de astăzi este o împlinire a modului în care îşi doreau grecii antici să arate lumea de astăzi) dar ea va continua să existe atâta timp cât oamenii îşi vor pune întrebări cu privire la propria existenţă şi la cea a lumii înconjurătoare, ştiinţa nereuşind să clarifice decât anumite „felii” ale realităţii.
Al doilea motiv pentru care filosofia nu va muri niciodată îl reprezintă filosofii, cei care au făcut şcoli importante în acest domeniu şi a căror inteligenţă sclipitoare îi scoate în evidenţă ori de câte ori se pun în societate probleme importante, la care ei participă. Mihai Maci, este aici un exemplu grăitor. Chiar dacă acum, la Oradea, nu mai există o Facultate de Filosofie, cunoştinţele lui i-au permis să iasă mereu în evidenţă când a venit vorba de analize serioase cu privire la lumea în care trăim.
Articolul din Contributors, „Cum produce şcoala tâmpiţi” este aici un exemplu, fiind citit de peste 90.000 de oameni şi alegându-se cu peste 1.000 de comentarii. Mai mult, articolul a ajuns un motiv de discuţie la nivel înalt, fiind un punct de plecare pentru actualul ministru al Educaţiei la întâlnirea cu rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău. Oameni precum Mihai Maci sau Vasile Muscă (retras şi el în Oradea după ce a fost ani buni şeful catedrei de Filosofie Antică la Babes Bolyai în Cluj-Napoca) nu pot fi ignoraţi, oricât de moderni şi de ocupaţi cu ale noastre am fi noi în lumea în care trăim.
„Să nu îmi ies din mână!”
Lăudabilă este şi deschiderea de care a dat dovadă actualul primar Ilie Bolojan care auzind că Mihai Maci vrea să deschidă o serie de cursuri de filosofie gratuite la Universitatea din Oradea, pentru oricine doreşte să participe, i-a oferit sala mare a Primăriei pentru a ţine aceste conferinţe.
„Aveam în proiect să fac aceste cursuri la Universitate pentru că simţeam că îmi ies din mână la Facultatea de Ştiinţe ale Comunicării, acolo unde predau acum şi unde am fost nevoit să îmi înşusesc o nouă terminologie pentru a mă ridica la nivelul colegilor mei. Am rămas plăcut surprins atunci când primarul mi-a făcut această propunere pentru că eu nu solicitasem acest lucru”
povestea în urmă cu câteva zile Mihai Maci. O nouă dovadă că oamenii de valoare nu rămân marginali oricât de „moartă” ar fi astăzi filosofia.
Toţi cei care doresc să participe la o discuţie serioasă, una care va porni de la argumente, sunt invitaţi marţi, 5 noiembrie, la Primăria Oradea la conferinţa „Cine sunt marginalii lumii moderne”, de la ora 17.00.