Nu am fost niciodată adeptul tendinţelor misogine sau feministe. Am considerat întotdeauna că femeia este egala bărbatului cu menţiunea că este mai pricepută în anumite domenii decât bărbatul şi mai puţin pricepută în altele. Mă deranjează însă să văd tot mai multe manifestări cu caracter sexist, fie că vorbim despre femei sau bărbaţi, manifestări pe care nu le pot interpreta decât ca dovezi incontestabile de inferioritate.
Vă mai amintiţi de momentele de feminism absolut când Daniela Gyorfi îşi dădea jos chiloţii într-o emisiune televizată iar Mihaela Tatu prezenta „modele de succes” la celebra emisiune „De 3 ori femeie”?
Excesele de acest fel păreau a fi dispărut într-o societate în care, din toate punctele de vedere, femeia este egala bărbatului. Şi totuşi, ele continuă să se manifeste sub diferite forme şi pe diferite canale media făcând, după părerea mea, numai deservicii celor cu care ne împărţim viaţa.
Mai nou, am văzut că este la modă ca femeile de succes să le arate celorlalte cum să devină şi ele de succes. Asta nu este o problemă, în genere cu toţii avem nevoie de modele, dar de ce trebuie să ne axăm aici pe caracterul sexist al situaţiei. Există oameni de succes şi nu femei sau bărbaţi de succes.
Nu cred că femeilor le este mai greu să fie „de succes” decât bărbaţilor şi nici că pentru a fi de succes este musai să fii femeie sau bărbat. Apăsând mereu pe pedala feminismului nu poţi decât să dai dovada contrariului, să arăţi că eşti inferioară, slabă, incapabilă. Sau, şi mai rău, să îl prezinţi pe cel de lângă tine, care nu este de acelaşi sex, ca fiind duşmanul tău, impedimentul în lupta ta pentru succes.
Dacă este aşa, atunci poate este de vină invidia celui de lângă tine, caracterul lui şi nu faptul că „toţi bărbaţii sunt la fel”. Nu poţi transforma problemele tale individuale în problemele unuiversale ale sexului din care faci parte decât dacă, să îmi iertaţi modul direct de a o spune, eşti exagerat de prost.
Mai este încă o problemă, şi anume declinarea responsabilităţii. Nu eşti o persoană incapabilă pentru că eşti bărbat sau femeie, eşti o persoană incapabilă pentru că eşti incapabilă. Este mai comod însă să te victimizezi decât să te transformi, să îţi depăşeşti limitele.