Izvoarele din Tinca devin din ce în ce mai cunoscute, în ultima perioadă aici veninind zilnic pentru a se trata, bolnavi de ulcer, reumatism şi cei care suferă de infertilitate, din toate zonele ţării. Conform medicilor cauza ar fi compoziţia chimică a apei, asemănătoare cu cea care izvorăşte din apropierea oraşului Vichy, din Franţa.
Sursele benefice ale apei minerale de la Tinca sunt cunoscute încă din 1968. Medicii spun că ea îi poate ajuta pe bolnavii de ulcer, reumatism şi pe cei care suferă de infertilitate.
„Staţiunea Balneară Tinca este permanentă din anul 1968 când a avut ca profil tratarea bolilor digestive, reumatismale, ginecologice, renale şi a sistemului nervos periferic.
În 1977, observându-se efectul benefic ale apelor minerale în cura externă s-a trecut la profilul de bază pentru afecţiuni reumatismale.
Apa termală de la izvorul patru se aseamănă în compoziţie foarte mult cu izvorul de la Vichy, din Franţa.
Are şapte grame de săruri la litru, este o apă bicarbonatată, sodică, calcică, magneziană, ferucinoasă, hipotonă cu gust plăcut şi culoare cristalină.
În proporţie de 90-95% sunt astăzi în staţiune pacienţi care au fost şi în anii anteriori.
Am avut pacienţi care au venit cu hernie de disc, cu discopatie lombară, cu lombosciatică, pacienţi care au venit în baston şi după o cură de 18 zile au plecat pe picioarele lor”
a spus, Liviu Galea, asistent medical principal balneofizioterapie care lucrează în staţiune de 44 de ani, din 1969.
Staţiunea are o capacitate de 162 de locuri dar izvoarele sunt cel mai des vizitate de localnicii care vin zilnic cu sticle şi bidoane după apă.
„Avem cinci izvoare de ape minerale dintre care două sunt ape minerale termale, ajungând până la 37-38 de grade.
Din cinci în cinci ani apele noastre sunt verificate de Institutul Naţional de Balneologie. O comisie specială de la Bucureşti, după ce analizează apele, recomandă staţiunea pentru tratamentele diferitelor afecţiuni.
Oamenii din zonă vin şi îşi duc apă de aici cu bidoane şi spun că pur şi simplu nu pot trăi fără ea. Din luna martie şi până la sfârşitul lunii decembrie vin în această staţiune persoane cu bilete de la Casa Naţională de Pensii”
susţine Traian Damșe, managerul stațiunii Băile Tinca.
O zi de tratament la centrul de la Tinca, cu toatele mesele incluse și cazare, costă 85 de lei, iar apa de la izvoare este gratuită.