Timp de două zile, Universitatea din Oradea este gazda unei mese rotunde internaționale Jean Monnet „Cooperarea transfrontalieră – modele de bune practici în Regiunea Carpatica”, în cadrul unui proiect desfăşurat în parteneriat cu instituţii din Polonia, Slovacia, Ucraina şi Ungaria.
Deschiderea evenimentului a avut loc luni, 9 decembrie 2013, de la ora 10.00, în Aula Magna a Universităţii din Oradea în prezenţa rectorului Constantin Bungău, a prorectorului Sorin Şipoş, a decanilor de la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane – Floare Chipea şi de la Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării – Ioan Horga, a conferenţiarului Cristian Miheş de la Facultatea de Drept şi a lector univ. dr. Adrian-Claudiu Popoviciu de la Departamentul de Relații Internaționale și Studii Europene.
„Cooperarea transfrontalieră a devenit un domeniu la care Oradea este deja conoscută atât pe plan naţional cât şi internaţional, datorită numeroaselor proiecte pe care le-am avut în desfăşurare. Sper ca aceste manifestări, la fel ca producţia în cercetarea de vârf, să continue în acest domeniu la Universitatea noastră”
a spus în cuvântul de deschidere al mesei rotunde, rectorul Constantin Bungău.
În cadrul sesiunii din plen, a susținut o prelegere şi Doru Costea, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Populară Chineză.
„Dezbaterile propuse în cadrul evenimentului internaţional au avut în vedere realizarea de legături directe între cercetările fundamentale legate de cooperarea transfrontalieră şi realitățile existente în spaţiul frontalier, crearea de sinergii între cercetătorii din spaţiul carpatic şi cei care pun în aplicare politici de cooperare transfrontalieră, dezvoltarea şi analiza modelelor teoretice care pot fi realizate în spaţiul frontalier din Euroregiunea Carpatică, precum şi analiza dihotomică dintre acestea şi cele care funcţionează în cadrul spaţiului euroregional.
De asemenea, se are în vedere analiza gradului în care modelele de dezvoltare frontalieră existente mai răspund nevoilor comunităţilor frontaliere”
a spus Adrian-Claudiu Popoviciu.
Conferinţa face parte din proiectul european de cercetare Jean Monnet „Frontiera, un spaţiu al inovării şi cooperării în Uniunea Europeană”, care se desfăşoară în perioada septembrie 2011 – august 2014, coordonat de lector univ. dr. Adrian-Claudiu Popoviciu de la Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene.