Numeroşi lideri politici, personalităţi mondiale şi oameni obişnuiţi i-au adus un ultim omagiu lui Nelson Mandela în cadrul unei ceremonii naţionale care a avut loc pe stadionul din Soweto, în apropiere de Johannesburg. Decedat joi, 5 decembrie 20013, la 95 de ani, Mandela va fi înhumat pe 15 decembrie, în satul Qunu.
Ceremonia organizată în memoria fostului preşedinte sud-african Nelson Mandela a început, marţi, 10 decembrie, cu intonarea imnului sud-african pe stadionul Soccer City din Soweto, în apropiere de Johannesburg, în prezenţa a numeroşi şefi de stat şi de guvern. Soccer City are peste 90.000 de locuri pe scaune.
„Nkosi sikelel’ iAfrika” („Dumnezeu să binecuvânteze Africa”) a intonat mulţimea, începând imnul naţional sud-african. Preşedintele Jacob Zuma, omologul său american Barack Obama şi Dilma Rousseff din Brazilia, între alţii, au luat cuvântul pentru a-i spune adio fondatorului „naţiunii curcubeu”.
„Este dificil să elogiezi un om (…), dar este şi mai dificil să elogiezi un gigant al istoriei, care a condus o naţiune către dreptate”
a declarat Barack Obama, primit cu aplauze călduroase la urcarea pe estradă.
Mai mult, preşedintele american a dat mâna cu liderul cubanez Raul Castro, făcând un gest istoric înainte să urce la tribună şi să-şi susţină discursul, o nouă dovadă a voinţei sale în vederea unei apropieri a unor inamici ai Statelor Unite. Relaţiile celor două ţări sunt reci de la începutul anilor 60.
„Mandela trebuie să zâmbească acolo sus!”
Purtătorul de cuvânt al familiei lui Nelson Mandela a spus că acesta trebuie să „zâmbească” din cer la vederea mulţimii reunite pe stadionul din Soweto.
În gradenele Soccer City, sunt oameni „rezistenţi şi slabi, bogaţi şi săraci, oameni puternici şi oameni obişnuiţi”, a subliniat generalul Thanduxolo Mandela.
„Ei împărtăşesc cu toţii acelaşi scop: să îl onoreze” pe eroul luptei antiapartheid şi primul preşedinte de culoare al Africii de Sud.
„Sunt sigur că Mandela trebuie să zâmbească acolo sus” privind această adunare, a continuat purtătorul de cuvânt al familiei.
„Această manifestare de unitate universală reflectă exact idealul pentru care a luptat Madiba”, a adăugat el, asigurând că „suferinţa” familiei este „alinată” de semnele de simpatie exprimate în întreaga lume.
„Am ştiut întotdeauna că îl împărţim pe Madiba cu Africa de Sud, cu Africa şi restul lumii”, a continuat el. Sicriul cu rămăşiţele pământeşti ale lui Mandela va fi depus la Union Buildings, sediul preşedinţiei din Pretoria, în perioada 11-13 decembrie.
Funeraliile de la Johannesburg sunt comparabile ca amploare cu cele ale Papei Ioan Paul al II-lea, Lady Diana, Iosif Stalin, John F. Kennedy, Martin Luther King, Hugo Chavez, Evita Peron, Maica Tereza, Indira Gandhi, Kim Il-Sung, Yasser Arafat, Yitzhak Rabin sau ale Ayatollahului Khomeiny.
Reformatorul Africii de Sud
Nelson Rolihlahla Mandela s-a născut la 18 iulie 1918 în satul Mvezo în Umtatu, pe atunci parte a provinciei Cape a Africii de Sud. A deținut funcția de președinte al Africii de Sud în intervalul 1994-1999 şi a fost adversar al apartheidului. A fost primul președinte al Africii de Sud ales prin vot universal, într-un scrutin larg reprezentativ și cu participare multirasială.
Ca președinte, a inițiat o nouă constituție și a format o comisie pentru cercetarea abuzurilor împotriva drepturilor omului din trecut. A introdus politici menite să încurajeze reforma agrară, extinderea serviciilor de sănătate publică și combaterea sărăciei.
Pe plan internațional și-a asumat responsabilitatea pentru invazia din 1998 a statului Lesotho și a acționat ca mediator între Libia și Marea Britanie, pe fundalul procesului privitor la atentatul terorist asupra zborului Pan Am 103. Nu a mai candidat pentru un al doilea mandat, fiind urmat în funcție de către Thabo Mbeki.
S-a concentrat pe activități caritative în combaterea sărăciei și a epidemiei HIV/SIDA, prin Fundația Nelson Mandela. Un susținător al pan-africanismului și al socialismului democratic, el a fost președinte al partidului Congresul Național African din 1991 până în 1997.
Pe plan internațional, Mandela a fost secretar general al organizației interguvernamentale Mișcarea de Nealiniere, între 1998 și 1999.