Pe un frig de crăpau pietrele, lângă Piaţa Decebal, majoritatea persoanelor se apropiau, îşi plimbau mâinile prin cetinile verzi şi înţepătoare, întrebau cât costă şi apoi îşi vedeau de drum. Unele erau interesate mai degrabă de două-trei crenguţe, decât de un brad întreg, doar aşa, ca să miroase casa a Crăciun.
Deşi nu se poate vorbi de o creştere însemnată de preţ, orădenii nu prea se grăbesc să bage mâinile în buzunare când vine vorba de brazi de Crăciun. joi, 18 decembrie, lângă Piaţa Decebal, Nicolae Onişor îngheţa lângă 25 de brazi, în aşteptarea cumpărătorilor.
„Nu costă foarte mult. Preţurile sunt de la 20 la 300 de lei dar mai negociem şi noi cu clienţii. Eu sunt proprietar de pădure din Arieşeni şi vin aici de 10 ani să vând brazi. Nu prea se vinde, se aşteaptă ultimele zile din preajma Crăciunului, atunci când preţurile sunt, de obicei, mai mari.
Orădenii trebuie să ştie că în acest oraş sunt două tipuri de vânzători, bişniţarii şi cei care au păduri în proprietate şi fac acest comerţ legal. Dacă vor să facă un lucru bun, să ne ajute şi pe noi şi statul, să cumpere doar de la proprietari pentru că aşa nu vor fi păcăliţi”
a explicat Nicolae Onişor.
În goana zilnică după cele necesare, orădenii ştiu doar că un preţ mai mic înseamnă o economie la buget iar cum de sărbători sunt multe de cumpărat nu pun beneficiul statului sau al proprietarului pe primul loc.
„La pensia mea nu mă interesează de unde îl cumpăr. Important este să nu coste foarte mult.
În ultimul timp nici nu mi-am prea cumpărat brad pentru că este scump aşa că îmi iau doar 1-2 crengi ca să îi simt mirosul”
a spus una dintre doamnele care veneau încărcate cu sacoşe de la piaţă.
„Duminică încep orădenii să îi împodobească aşa că doar la sfârşitul săptămânii se vor vinde mai bine. Eu cumpăr doar 2-3 crengi pentru că am acasă unul de plastic pe care îl împodobesc în fiecare an. Preţul nu mi se pare mare pentru că ştiu că este mult de muncă pentru cei care fac acest comerţ.
Abia au loc unde să ajungă cu tractoarele ca să îi transporte, mai e drumul până la Oradea, apoi se plătesc bani la Primărie plus cazarea pe această perioadă în oraş”
a spus Magdalena Kovacs.
Un alt orădean spunea că îi pare rău că nu a cumpărat brad de la Tinca, zilele trecute, unde erau mai ieftini.
Dacă se vor scumpi odată cu apropierea Crăciunului, rămâne de văzut, cert este că la aceste preţuri, orădenii preferă mai întâi să testeze piaţa. Până la urmă, şi o crenguţă de brad este suficientă pentru a simţi magia Crăciunului.