Cele mai importante realizări pe 2013 cu care Administraţia Socială Comunitară Oradea (ASCO) se laudă, sunt reamenajarea Centrului de Informare pentru Cetăţeni, eficientizarea creşelor şi dotarea şcolilor din municipiu cu două noi unituri pentru cabinetele stomatologice destinate elevilor.
2013 a fost un an al realizărilor conform şefului ASCO, Arina Moş care a făcut luni, 13 ianuarie 2013, un scurt bilanţ al instituţiei. La eveniment au participat şi directorul general adjunct Ioana Florea, şeful Serviciului de Prevenire a Marginalizării – Dănuţ Cheregi şi şefa Serviciului Social – Gati Gizella.
„Prima dintre realizări este noul Centru de Informare pentru Cetăţeni, care s-a născut din dorinţa creşterii serviciilor faţă de orădeni şi a dorinţei de a-i respecta pe cei care beneficiază de serviciile noastre. Personalul care va lucra în acest Centru a fost perfecţionat.
O altă realizare importantă este eficientizarea creşelor acolo unde, pentru prima dată, toţi copiii care s-au înscris în luna iunie au fost admişi. Tot la capitolul realizări merită trecută şi dotarea a două cabinete medicale stomatologice şcolare cu două unituri noi, de care pot beneficia toţi elevii din Oradea.
Părinţii trebuie să ştie că pot apela pentru programări cabinetul stomatologic de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” la numărul de telefon 0771.052.508 şi pe cel de la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” la telefonul 0771.052.399”
a spus directorul general al ASCO, Arina Moş.
Legea stufoasă a ţinut orădenii departe de ajutoarelor de încălzire
Printre realizările ASCO pe 2013 se mai numără şi Acţiunea „Prânzul pe roţi pentru oamenii străzii”, acţiune prin intermediul căreia, în parteneriat cu Colegiul Tehnic Transilvania, se acordă zilnic (de luni până vineri) 30 de porţii de mâncare pentru oamenii străzii, programul „Acces-Or” prin care o maşină specială este pusă la dispoziţia persoanelor cu dizabilităţi, masa festivă organizată pentru 100 de persoane cu ocazia Zile Internaionale a Persoanelor Vârstnice, îmbunătăţirea activităţii Centrului Social de Urgenţă şi Adăpost de Noapte de pe strada Guttenberg şi a Centrelor sociale cu destinaţie multifuncţională pentru tineri aflaţi în situaţii de risc Dignitas şi Candeo.
Alte două programe sociale importante de care s-a ocupat ASCO au fost cel de acordare a ajutoarelor de încălzire pe perioada iernii şi cel de distribuire a ajutoarelor alimentare provenite din stocurile de intervenţie comunitare (PEAD).
„Numărul persoanelor care au solicitat ajutor de încălzire în 2013 a scăzut în 2013, dar acest lucru se datoareză şi modificărilor legislative care i-a făcut pe unii orădeni să renunţe la ele”
a mai spus Arina Moş.
În primele trei luni ale anului, prin PEAD au fost distribuite alimente pentru 5.450 de persoane (rămase neridicate din 2012) iar în perioada 22 octombrie – 20 decembrie s-au distribuit alimente pentru 9.016 persoane dintr-un total de 12.136, câte erau pe liste (aproape 75%).
Sperăm să nu fim nevoiţi să mai reducem din persnal
În ceea ce priveşte obiectivele fixate pentru 2014, Arina Moş a fost mai sceptică.
„2014 va fi un an financiar greu aşa că nu se pune problema unor investiţii noi. Vom încerca să eficientizăm activităţile pe care le desfăşurăm, să acordăm servicii sociale unui număr cât mai mare de beneficiari, să ne îmbunătăţim relaţiile cu beneficiarii de servicii sociale şi să dezvoltăm dialogul cu Organizaţiile Neguvernamentale din domeniul nostru prin implemantarea unor parteneriate în funcţie de nevoile sociale existente şi creşterea gradului de independenţă a beneficiarilor”
a spus Arina Moş.
Directorul a mai adăugat că speră să nu fie nevoită să facă reduceri de personal:
„anul trecut au plecat de la noi 59 de persoane, fie de bună voie, fie pentru că le-au expirat contractel pe perioadă determinată. Vom încerca să reducem acele posturi şi să nu mai angajăm pe nimeni pentru a nu mai fi nevoiţi să facem reduceri de personal”.
În total, ASCO are în organigramă 520 de posturi, dintre care peste 260 sunt asistenţi personali angajaţi la creşe.