Şi în 2014, la fel ca anul trecut, Universitatea din Oradea nu îşi poate face, la început de an, un buget clar. Instituţia nu poate lucra decât cu prognoze pentru că metodologia de finanţare pentru anul în curs nu a apărut încă. Rectorul spune că ar fi ceva speranţe să afle banii alocaţi abia prin martie.
Situaţia a fost la fel de penibiă şi anul trecut când metodologia de finanţare a fost publictă după ce au fost alocate sumele de la buget pentru universităţi.
„Nu ştim ce buget vom avea la Universitatea din Oradea pe 2014. Metodologia de finanţare pe 2013 a apărut după ce au fost alocate fondurile. Este o problemă mare că încă nu ştim cum se va calcula alocaţia bugetară. Personal, mi-aş dori mai multă transparenţă şi să se asigure o sumă fixă pentru şcolarizarea studenţilor.
Până acum doi ani, pentru fiecare student se alocau 2.300 de lei la toate universităţile din ţară. Puteai să îţi faci din timp un calcul. Existau şi diferenţieri pe criteriul calităţii, dar era vorba de 5-10% în plus pentru fiecare student. Am prefera ca şi anul acesta să se revină la acest sistem.
Pentru 2014 vom calcula bugetul în funcie de o prognoză, cel puţin aceleaşi cifre ca anul trecut. Asta ca măsură de precauţie pentru că acum, fiind în prima categorie calitativă ar fi normal să primim mai mulţi bani”
a spus Constantin Bungău care a mai adăugat că există bani de salarii până în martie când crede că va apărea metodologia de finanţare.
„Sunt în continuare îngrijorat pentru că dacă vom avea aceleaşi alocări bugetare ca în 2013, s-ar putea să fim nevoiţi să aplicăm prevederi de creşteri salariale, conform legii, şi asta ne va aduce la deficit şi mai mare. Trebuie să nu risipim banii pe care îi avem, fiecare facultate va trebui să promoveze programele bazate pe o masă critică de studenţi şi să păstrăm la un anumit nivel promovările în sistem.
Sperăm ca în martie, când vom semna contractul instituţional cu Ministerul să primim banii pe 2014 dar până atunci vom avea bani de salarii în cuantum de 60% de la Ministerul Educaţiei şi 40% din bugetul propriu al instituţiei”
a mai spus rectorul.
Conform aceleiaşi surse, la 1 ianuarie 2014, Universitatea din Oradea avea 1.083 cadre didactice titulare şi 511 angajaţi în alte compartimente, în scădere faţă de 2012 cânt instituţia avea 1.134 de cadre didactice tituare şi 598 de angajaţi în alte compartimente.