Librăria Gutenberg din Oradea a fost joi gazda unei lansări de carte și a unei expoziții foto inedite. Autoarea, jurnalistul timișorean Ramona Băluțescu, a spus că prin intermediul evenimentului vrea să convingă oamenii să se implice mai mult în donarea de organe iar pe membrii bisericilor să fie mai informați atunci când enoriașii le cer sfatul cu privire la acest gest.
Lansare cărții „Inimă, transplant, donare – abordare jurnalistică”, a avut loc la ora 17.00, în prezența episcopilor romano și greco-catolici de Oradea, László Böcskei și Virgil Bercea, a directorului revistei Familia – Ioan Moldovan a protopopului greco-catolic – Gavril Buboi, a coordonatorului de transplant pe Bihor – Carmen Pantiș și a autorului – Ramona Băluțescu.
După ce Virgil Bercea a subliniat poziția Bisericii Catolice în ceea ce privește donarea de organe, Ioan Moldovan a făcut o scurtă descriere a lucrării:
„Cartea pune problema limitei dintre viață și moarte și cred că lipsea din România o abordare jurnalistică pe această temă. Ramona este un reporter frenetic, umbra, chiar și în sala de operație, a acestui personaj uriaș care este medicul. Pe parcursul cărții ea păstrează o raportare continuă la propria sensibilitate.
Există multe pagini de revoltă din care se înțelege că autorul este implicat în această bătălie care se duce atunci când vine vorba despre trecerea inimii de la cineva care nu mai poate rămâne în această lume, la cel care mai poate cunoaște încă miracolul vieții”
a spus directorul Revistei „Familia”.
Oradea, campioana recoltării de organe
Prezentă la lansare, doctorița Carmen Pantiș a spus, printre altele, că medicina nu se face doar la București și că Oradea trebuie dă fie de zece ori mai bună față de un centru cu tradiție, pentru ca eforturile să se vadă pe plan național.
„Îi mulțumesc Ramonei pentru că a fost alături de mine și m-a ajutat și practic. Cred că este mare nevoie de astfel de cărți pentru ca oamenii să înțeleagă de ce este atât de important acest gest și cum pot readuce viața în inimile unor muribunzi”
a spus Carmen Pantiș.
Despre muncă medicilor orădeni a vorbit și autorul cărții.
„Medicina din Timișoara și Oradea a dat, în timp, câteva lecții. Oradea e cel mai eficient loc din țară în ce privește prelevarea de organe, și asta datorită unui coordonator de transplant extraordinar, Carmen Pantiș.
Timișoara îi urmează, și de aici plecând multe organe spre mai binele celor cu probleme care necesită un transplant. Tot în Timișoara este și Institutul de Boli Cardiovasculare, la care au fost realizate o parte din pozele din operații prezentate în expoziție, care oferă proceduri de un înalt profesionalism, unele încă unice în țară”
a spus autorul cărții.
Despre Episcopul Drincec și donarea de organe!
Din păcate, în România, problema nu ține doar de dotări tehnice sau de munca medicilor care se ocupă de recoltări de organe.
„Ține și de preoți, de cei cărora li se cere de multe ori sfatul în aceste situații. În Oradea, spre exemplu, Episcopul ortodox Sofronie Drincec, este absolvent al Universității de Medicină şi Farmacie Timişoara și șef la comisia de Bioetică a BOR iar subalternii lui dau sfaturi care duc la pierderea unor organe și poate a unor vieți.
Cazul din Salonta, din vara anului trecut, este relevant aici. Atunci, un copil a dus cu el în mormânt organe ce puteau ajuta alţi patru copii să trăiască la sfatul preotul ortodox Mircea Vinter, care le-a spus părinților că, de semnează hârtia pentru donare, e ca şi cum şi-ar condamna copilul la moarte, infirmând diagnosticul de moarte cerebrală pus de medici.
Acestea sunt lucruri care ar trebui schimbate pentru ca munca medicilor să aibă sens iar viețile unor suferinzi să fie salvate. Dincolo de aceste lucruri, de lansarea acestei cărți, eu cred că trebuie să lăsăm la o parte poveștile și să facem ceva concret. Putem începe cu Nora Chifor, o tânără cu leucemie care are nevoie de găsirea unui donator compatibil. Este foarte simplu de făcut un test pentru un posibil transplant de măduvă”
a mai spus Ramona Băluțescu.
Lucrarea „Inimă, transplant, donare – abordare jurnalistică” a fost publicată la editura Emma, are 278 de pagini și cuprinde articole apărute în Timișoara, în ziarul Timpolis și pe portalul on-line Timișoara Express, și în Oradea, pe Oradea Press.