Bucureştiul a fost joi, 27 februarie, gazda Galei ,,Forbes Best Cities 2014”. În urma analizei a 40 de oraşe din ţară, Forbes România a elaborat un top al celor mai bune citadele pentru mediul de afaceri. Oraşul Oradea s-a clasat pe locul 5, fiind depăşit de Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca şi Ploieşti.
La eveniment, oraşul Oradea a fost reprezentat de directorul Parcului Industrial SC Eurobusiness Oradea, Delia Ungur, care a primit în numele primarului municipiului Oradea, Ilie Bolojan, premiul „Arta războiului economic”, pentru succesul pe care l-a avut Oradea în privinţa atragerii investiţiilor în municipiu.
„Sunt onorată să primesc premiul în numele primarului municipiului Oradea şi a întregii echipe care a pus Oradea pe harta celor mai bune oraşe pentru afaceri.
Oradea a intrat târziu în războiul economic, în anul 2008, anul debutului crizei economice în România.
Drept urmare, mijloacele folosite nu au fost cele convenţionale, guvernamentale, de tipul ajutoarelor de stat.
Am folosit mijloace simple, la îndemâna tuturor autorităţilor publice locale: scurtarea termenelor pentru eliberarea avizelor şi autorizaţiilor, simplificarea procedurilor administrative, acordarea de facilităţi fiscale specifice parcurilor industriale, adaptarea sistemului de învăţământ local la cerinţele economiei reale, prin reînfiinţarea şcolilor profesionale şi introducerea de specializări tehnice solicitate de companiile localizate în oraş.
Toate acestea au un singur scop: vrem să transformăm Oradea într-un oraş al bunăstării, cu un grad ridicat al calităţii vieţii, un oraş în care să îţi doreşti să te muţi şi să trăieşti. Independent de crizele politice la nivel central, noi, pe plan local, vom continua acest proces”
a spus Delia Ungur, la primirea premiului.
Una dintre cele mai mari ponderi din totalul celor 10 criterii care au fost luate în considerare (Produs Intern Brut local pe cap de locuitor, PIB pe judeţ, infrastructură, stoc rezidenţial, stoc office, stoc de parcuri logistice şi industriale, instituţii de învăţământ superior, facilităţi fiscale sau de altă natură, prezenţa altor investitori mari şi comunicare) a revenit infrastructurii.
Astfel, existenţa autostrazilor, a şoselelor de centură, a aeroporturilor internaţionale şi a porturilor maritime sau fluviale a contat în proporţie de 20% în realizarea clasamentului.
PIB-ul pe cap de locuitor, stocul office, stocul de parcuri logistice şi industriale, existenţa universităţilor, comunicarea din partea autorităţilor, facilităţile fiscale sau de altă natură şi prezenţa altor investori mari, au avut o pondere de câte 10%, în timp ce PIB-ul pe judeţ şi stocul rezidenţial au avut câte o pondere de 5%