Sala festivă a Baroului avocaţilor Bihor, a fost luni, 17 martie 2014, seara gazda unei duble lansări de carte. Poetul Alexandru Sfârlea şi-a lansat cele mai recente apariţii editoriale, volumele „Nume şi Chip” şi „Imprecizia de a fi intrus”.
Despre cărţi şi despre autorul acestora, au vorbit poetul Ioan Moldovan, director al revistei Familia, dar şi criticul conf. univ. dr. Dan H. Popescu.
„Alexandru Sfârlea este un ins incomod, nu este niciodată mulţumit”, a spus poetul Ioan Moldovan. El îl vede pe Sfârlea ca un „poet neîmpăcat cu sine, cu trecutul sinelui şi cu viitorul său, cu societatea în care trăieşte, cu istoria în care s-a născut”.
„Are o energie atât de puternică, încât i-a rămas suficientă revoltă pentru a scrie cărţi de versuri”, a explicat poetul Moldovan.
În viziunea lui, versurile lui Sfârlea au un „lirism de culori tari”, „în armonie cu propria biografie”.
„Aceste două cărţi pe care le omagiem acum, sunt cărţi de etapă. Sunt doar semne exterioare pentru noi, semne că poetul nu se odihneşte. Este o poezie a renegaţiei, care se naşte dintr-o indignare a creierului şi a sufletului”
a mai spus Moldovan.
În completare, Dan H. Popescu a spus că Alexandru Sfârlea este „zgrumţuros la nivel de discurs, dar crusta îi vine din biografie”. În viziunea lui Popescu, biograficul împarte opera lui Sfârlea în trei categorii.
În prima parte biograficul se aplatizează, în a doua – se himerizează, iar în a treia, biograficul se exprimă în cheie ludic-rurală.