Ca de obicei, de la Şedinţa Senatului Universităţii din Oradea care s-a desfăşurat luni, 26 mai, reprezentanţii instituţiei au trimis un „comunicat” joi, 29 mai, evident, garnisit cu mesaje glorificatoare şi, tot evident, cu informaţiile relevante cenzurate. Aflăm astfel că universitarii au discutat despre creşterea taxelor pentru studenţi şi că cele la medicină în limbă engleză sunt „sensibil mai mari”, fără a se specifica despre ce creştere este de fapt vorba.
Majorarea taxelor de studii pentru anul universitar 2014-2015 a fost aprobată de către membrii Senatului Universităţii din Oradea după dezbateri nu lipsite de tensiuni. Analiza a evidenţiat faptul că o seamă de facultăţi, deşi înregistrează deficit, motivând că majorarea reprezintă un serios motiv de abandon şcolar, nu au propus actualizarea taxelor faţă de anul precedent, cu indicele de creştere a inflaţiei.
„În cele mai multe facultăţi însă s-a decis majorarea taxelor cu aproximativ 5%, echivalentul estimat al ratei inflaţiei în 2014-2015, excepţie făcând Facultatea de Medicină şi Farmacie, unde CREŞTERILE SUNT SENSIBIL MAI MARI. Actualizarea este necesară – rezultă din concluziile analizei întreprinse – deoarece toate elementele de cost ce trebuie acoperite din taxe (salarii, cheltuieli materiale, regie etc.) s-au majorat în ultimii ani cu cel puţin rata inflaţiei”
se afirmă în comunicatul trimis jurnaliştilor.
Oradea Press a aflat însă că acest „SENSIBIL MAI MARI” înseamnă de fapt o dublare a sumelor pe care studenţii străini le plăteau ca să înveţe la Oradea. Lia Pop, cea care şi-a asumat informaţiile din comunicat, semnându-le, nu a omis o informaţie, nu a greşit, a ascuns voit nişte cifre pentru că erau şocante.
Astfel, la specializarea „Medicină în limba engleză”, anul II de studiu nu va mai costa 9.350 de lei, ci 18.000 de lei.
Vorbim aici de o creştere de 8.650 de lei. Şi taxa pentru anul I de studiu a fost mărită cu 2.000 de lei.
Ca să mai dreagă busoiucul, universitarii au încercat să explice că taxa a fost mărită pentru că există o convenţie la nivel naţional între universităţi şi că nici nu este o taxă prea mare, la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca studenţii străini plătind 5.000 de euro.
Doar că instituţia din Cluj-Napoca nu a vândut diplome ca la piaţă şi nici nu este în pragul falimentului ca cea din Oradea.
O altă decizie, aproape ilară, despre care studenţii au spus că sigur îi va îmbogăţi şi scoate din criză financiară pe universitari, a fost introducerea taxei de parcare în Universitate (30 de lei pe lună), taxă pentru maşinile lăsate în campus, peste noapte, de studenţi.