Război pe parcări în Oradea. După ce Prefectura Bihor a atacat în contencios regulamentul şi taxele pentru parcări în Oradea, primarul municipiului a declarat, într-o conferinţă de presă, că este obligat prin lege să nu mai aplice amenzi pentru parcări neregulamentare. Dacă însă Prefectura nu va avea dreptate, municipalitatea va solicita instanţei ca instituţia să plătească daune.
Cele două Hotărâri ale Consiliului Local, atacate de Prefectura Bihor, sunt HCL nr. 640/2006 privind aprobarea regulamentului de organizare și funcționare a sistemului de parcări publice a ridicării și blocării autovehiculelor în municipiul Oradea și HCL nr.952/2013 privind aprobarea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2014, considerate ca fiind nelegale.
Juriştii Prefecturii contestă prevederea din regulamentul de organizare și funcționare a sistemului de parcări publice a muncipiului potrivit căreia, deși agenții poliției rutiere sau poliției locale nu au dispus ridicarea autoturismului, un alt agent constatator, împuternicit al primarului, sancționează cu plata unei taxe speciale pentru oprire, staţionare sau parcare neregulamentară.
De asemenea, în caz de neachitare în termen de 48 de ore, se încheie un proces-verbal de contravenție „conform indicațiilor date de către șeful serviciului parcări”, care stabilește și nivelul amenzilor. În acest fel „se disimulează taxe locale în amenzi contravenționale, ilegal instituite, care pot fi aplicate numai de către agenții constatatori din cadrul poliției rutiere ori poliției locale”, susţine Prefectura.
Contre între Primărie şi Prefectură
Primarul Ilie Bolojan a anunţat luni, 2 ulie, că, în urma acţiunii în instanţă a Prefecturii, activitatea Serviciului Parcări al AIO a fost oprită.
„Odată cu această acţiune depusă de Prefectură în instanţă nu mai putem aplica sancţiuni. Angajaţii Serviciului Parcări vor fi trimişi în concediu sau îi vom pune să marcheze parcări, nu am hotărât încă”
a declarat Bolojan.
Totuşi, AIO va continua să ridice maşinile parcate neregulamentar, însă, numai la cererea Poliţiei Rutiere.
„Putem să ridicăm în continuare maşini dacă staţionează pe trecerea de pietoni sau deranjează circulaţia, dar nu putem să încasăm taxa pentru ridicarea autovehiculului”
a mai spus Bolojan, adăugând că pentru recuperarea maşinii nu se va mai percepe taxă, şoferii trebuind doar să se deplaseze până la parcarea de pe strada Tudor Vladimirescu.
Primăria se teme însă ca această situaţie să nu ducă la aglomerarea traficului în zona centrală, mai ales din toamnă când va începe şcoala, motiv pentru care va cere soluţionarea cauzei cât mai curând posibil.
Pentru că nu a primit nicio notificare prealabilă din partea Prefecturii, Ilie Bolojan susţine că dacă Primăria va câştiga procesul va cere Instituţiei Prefectului să plăteasă daune pentru pagubele provocate bugetului local de suspendarea aplicării celor două taxe.