După Cseke Attila şi Ritli Ladislau, UDMR Bihor mai dă un ministru în Guvernul României. Președintele Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) al UDMR, senatorul Biró Rozália, este propunerea Uniunii pentru funcțiile de ministru al Culturii și vicepremier, a anunțat Kelemen Hunor, care, conform MEDIAFAX, a mai spus că nominalizarea se va afla pe masa premierului înainte de 1 august.
Kelemen a precizat că a avut deja o discuție cu Biró Rozália, căreia i-a propus să accepte nominalizarea pentru funcțiile de ministru al Culturii și vicepremier.
„După câteva ore m-a contactat și mi-a zis că va accepta această nominalizare”, a relatat liderul UDMR. Doamna Biró Rozália este președintele CRU, care conform Statutului este a doua funcție în UDMR și era firesc, în condițiile date, să fie persoana care va asuma funcțiile din Guvern”
a adăugat Kelemen Hunor.
Kelemen Hunor a declarat că nominalizarea lui Biró Rozália are şi un mesaj, „fiind pentru prima dată când România va avea o femeie în funcţia de vicepremier”.
„Sunt convins că doamna Biró are şi capacitatea şi experienţa politică, experienţa din administraţie, fiind două mandate viceprimar la Oradea, are experienţa necesară de a conduce Ministerul Culturii”
a spus Kelemen.
Biró Rozália are 49 de ani, iar în 2012 a fost aleasă senator într-un colegiu din judeţul Bihor în care majoritatea populaţiei este de etnie maghiară, după ce în perioada 2004-2012 a fost viceprimar al municipiului Oradea.
Din anul 2007 este preşedintele Consiliului Reprezentanţilor Unionali, fiind aleasă atunci în locul avocatului Frunda György, iar din 2013 este şi preşedintele Organizaţiei de Femei a UDMR.
Glume cu „bipezi” şi ancheta la DNA
Din anul 2012, Biró Rozália este anchetată de DNA pentru abuz în funcţie, dosarul penal având la origine un raport al ANI din 2010 care a acuzat-o de conflict de interese, pentru că în 2006, pe când era viceprimar al municipiului Oradea, dar şi membru în Consiliul de Administraţie al Fundaţiei Partium, ce funcţionează pe lângă UDMR Bihor, a aprobat închirierea către această fundaţie a unui imobil din centrul oraşului.
Biro a atacat în justiţie ANI şi a cerut anularea raportului, dar în 2012 a pierdut procesul, astfel că în prezent este cercetată într-un dosar încă nefinalizat.
În 2010, cunoașterea deficitară a limbii române a transformat-o pe Rozalia Biro în victima unei farse radiofonice. Sunată în timpul unei emisiuni radio de către un realizator care s-a recomandat a fi jurnalist la un post de televiziune ce intenţionează să facă o emisiune în Oradea „despre copiii bipezi”, Biro, care răspundea de problemele sociale ale municipalităţii, a confundat bipezii cu cerşetorii şi a acceptat să participe la emisiune.
Ea l-a asigurat însă pe realizator că „majoritatea copiilor bipezi din Oradea provin din alte localităţi” şi că pe străzile din municipiu abia dacă pot fi găsiţi „câţiva”, pentru că Poliţia Comunitară i-a ridicat pe aproape toţi ceilalţi. Mai mult, Rozalia Biro, mamă a doi copii, a spus că nu are „niciun biped în familie”.