Atraşi de frumuseţea oraşului, în jur de 50 de tineri din 17 judeţe din România au ales să facă cunoştinţă cu viaţa de student în cadrul Oradea Summer University 2014. Deşi nu au fost 80, aşa cum sperau organizatorii, cei 50 de elevi care au ales să vină au compensat cu calitatea lor, jumătate dintre ei fiind participanţi la olimpiade judeţene, 6 ajungând chiar în faza naţională.
Aula Magna a Universităţii din Oradea a fost vineri, 18 iulie 2014, de la ora 10.30, gazda festivităţii de deschidere a Şcolii de Vară, ediţia 2014. Au participat viceprimarul Mircea Mălan, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor – Cornel Popa, prorectorul responsabil cu studenţii – Simona Trip şi Ionuţ Coman, cel desemnat de asociaţiile studenţeşti să se ocupe cu organizarea evenimentului.
„Oradea este un oraş frumos, cu un farmec aparte, care se află în plină dezvoltare.
Noi cei care locuim aici ştim însă că oraşul nu se poate dezvolta la potenţialul lui maxim fără o universitate puternică, tocmai de aceea, noi cei din administraţie, alături de cei de la Universitatea din Oradea, avem un scop comun.
Sper să vă placă şi vouă oraşul şi să alegeţi să vă faceţi studiile aici iar apoi să rămâneţi în Oradea şi să contribuiţi la bunăstarea acestei comunităţi”
a spus viceprimarul Mircea Mălan.
Oradea, punctul principal de atracţie!
În ceea ce priveşte opţiunea elevilor, aspectul oraşului şi costurile au cântărit foarte mult.
„Şcoala aceasta de vară este o idee bună pentru că ne ajută să ne pregătim pentru a fi studenţi. Cunosc Oradea doar din fotografii, nu am vizitat oraşul iar acesta a fost unul dintre motivele pentru care am ales să vin aici”
a spus Amalia Coman, elevă la Liceul „Bogdan Vodă” din Vişeul de Sus. Ea a fost completată de Roxana Popa de la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” din Vaslui:
„Organizarea unor astfel de evenimente este binevenită.
Costurile au fost chiar mici. Mă va ajuta să aleg mai bine Universitatea şi facultatea la care vreau să învăţ. E frumos, mai ales că nu am mai fost niciodată în această zonă”.
De o părere asemănătoare a fost şi o altă elevă, din Sălaj.
„Iniţiativa este foarte interesantă pentru că ne ajută să ştim pentru ce optăm, să alegem în cunoştinţă de cauză. Orarul este interesant, oraşul este foarte frumos iar costurile sunt acceptabile”
a spus Antonia Ochiş, elevă la Colegiului Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” din Zalău.
Cursuri, seminarii şi multă distracţie
Deşi scurtă, festivitatea de deschidere a fost bine moderată de Ionuţ Coman care a făcut şi o scurtă prezentare a instituţiei şi a programului.
„Evenimentul este la a doua ediţie şi sunt convins că este foarte important pentru că se desfăşoară în perioada în care lor li se cristalizează opţiunile importante pentru viitor. Anul trecut, la numărul de studenţi, am fost a patra instituţie pe ţară, în contextul în care sunt multe centre universitare foarte importante care se luptă să atragă studenţi.
Deşi s-au înscris 80 şi şi-au confirmat locurile 50, calitativ stăm mai bine ca anul trecut.
Din cei 50 de elevi din 17 judeţe ale ţării, 26 sunt olimpici, au participat la faza pe judeţ la diferite olimpiade şi 6 au participat la faza naţională”
a spus Ionuţ Coman.
Pe parcursul şcolii de vară, elevii vor participa la cursuri, workshopuri şi seminarii la Facultăţile care îi interesează şi vor da câte un examen la specialitatea pe care au ales-o.
Pentru că viaţa de student nu înseamnă doar „toceală”, tinerii vor vizita Oradea, Băile Felix, Peştera de la Meziad şi Roşia.
Sponsori ai evenimentului sunt Euromaidec, Select şi Primăria Municipiului Oradea.
Oradea Summer University este organizată de Asociația „Gheorghe Șincai” a Studenților în Istorie, Asociația Studenților Farmaciști din Oradea și Asociația Studenților Stomatologi din Oradea şi se derulează sub egida Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România.