A doua ediţie a Universităţii de Vară „Oradea Summer University” (OSU) s-a încheiat miercuri, 30 iulie. La eveniment au participat 50 de elevi din 17 judeţe, tinerii declarându-se încântaţi de viaţa de student şi de cursurile, workshop-urile şi frumuseţile judeţului Bihor şi oraşului Oradea.
„Oradea Summer University” a avut loc în perioada 17-30 iulie, jumătatea dintre cei 50 de participanţi (26) fiind olimpici atât la fazele judeţene cât şi la fazele naţionale (6).
În primele două zile a OSU, elevilor li s-au prezentat istoricul, structura şi activitatea academică a Universităţii din Oradea. A urmat apoi participarea la cursurile, seminarile şi laboratoarele ţinute de cadrele didactice ale facultăţilor de Litere, Ştiinţe Socio-Umane, I.R.I.S.P.S.C, Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei, Inginerie Managerială şi Tehnologică, Drept, Medicină şi Farmacie, Ştiinţe, Ştiinţe Economice şi Construcţii şi Arhitectură.
În fiecare după masă, elevii au participat la diverse workshop-uri de dezvoltare personală, de antreprenoriat, de conştientizare privind efectele nocive ale drogurilor. Evenimentele au fost susţinute de Mihaela Tatu, dr. Hadrian Borcea, Călin Păcurar, Laviniu Domocoş, Horaţiu Tănescu şi de către reprezentanţii Agenţiei Naţionale Antidrog.
În ultimele zile elevii au vizitat Băile Felix, Roşia, (unde au făcut cunoştinţă cu Peştera cu cristale din mina Farcu) şi Meziad, unde peştera cu acelaşi nume i-a uimit pe toţi cei prezenţi.
Decişi să se pună cu burta pe carte!
Înainte de a pleca, a avut loc festivitatea de „absolvire” a studenţilor OSU, fiind premiaţi elevii participanţi, dar şi partenerii evenimentului şi voluntarii.
„Experienţa minunată pe care am trăit-o în acest an la OSU, mi-a arătat cum e adevărata viaţa de student în mai toate aspectele ei şi m-a convins şi mai mult să studiez, bucurăndu-mă că am întâlnit oameni care nu şi-au pierdut interesul şi entuziasmul pentru carte ori ştiinţa, fiind dornici să ne arate şi nouă cât de important e să ştii de pe acum abilităţile pe care le ai şi mai ales facultatea pe care vrei să o urmezi.”
a spus Mihaela Pop, una dintre participante.
Şi mai entuziasmată a fost Georgiana Corfuţă:
„Pentru mine OSU a însemnat cea mai frumoasă experienţa din viaţa mea, deoarece am reuşit să cunosc viaţa de student şi să văd cât de minunată e. În această perioadă am legat prietenii, care cred că vor fi pe viaţă, am vizitat o mulţime de locuri, pe care nu credeam că o să am vreodată ocazia să le vizitez şi am învăţat foarte multe lucruri noi.
Am rămas impresionată şi recomand această universitate de vară tuturor elevilor pentru a descoperi frumuseţile vieţii de student”.
Deşi organizarea evenimentului nu a fost simplă, cei care s-au ocupat de el au fost mulţumiţi.
„Cea de-a doua ediţie a OSU a fost încununată de succes, plină de activităţi captivante, de un program care ar fi avut nevoie de 30 de ore pe zi. Ediţia locală a atras privirile celorlalate centre universitare, fiind privită ca una reuşită. OSU a fost la înălţime și precum tot proiectul și ultima seară a fost de Oscar, tocmai de aceea participanţii, pe lângă mult meritata diplomă, au primit şi câte o statuietă in miniatură precum cele decernate la premiile Oscar”
a spus Ionuț Coman, coordonatorul principal al OSU.
„Universitatea de vară pentru elevi” este un proiect naţional iniţiat de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România, şi reprezintă cel mai amplu program național de promovare a unei alegeri informate și corecte a studiilor universitare de către elevii din România.
Evenimentul a fost organizat de Asociaţia „Gheorghe Şincai” a studenţilor în Istorie, Asociaţia Studenţilor Farmacişti din Oradea şi Asociaţia Studenţilor Stomatologi din Oradea cu sprijinul Universităţii din Oradea, Consiliului Judeţean Bihor, Primăriei Municipiului Oradea, Select Catering şi Euromaidec Touring.
Oradea Summer University a fost susţinută şi de portalul de ştiri Oradea Press.