Semnătura ta nu începe acolo, în josul facturii. Sau la capătul unui e-mail. Sau pe cec. Uneori e mai simplu să-ncerci să spui cine ești înainte de toate astea. Cei care se vor înrudi cu tine, prin felul lor de a fi, prin valori, vor rămâne. Și-ți vei selecta apropiații mai simplu, așa. Toate astea, și ca făcând în ciuda zicătorii cu ”nu haina îl face pe om”. Și totuși, omul își poate face sau alege haina după chipul și asemănarea sa. Este ce a încercat să arate și să ofere o timișoreancă, apelând la câțiva designeri bihoreni. Pentru că, nu-i așa, dacă în Oradea, în Lotus, se poate, atunci se poate și în Timișoara!
Am înglobat deja în hemoglobina noastră refuzul a ce este românesc, în multe domenii, pe motiv că ce vine din străinătate e mai bun. Și multă vreme a și fost așa. Dar lucrurile se schimbă mai repede, se pare, decât capacitatea noastră de-a ne adapta mentalitatea. Și aici intervin ei, cei care arată unde poate fi o cale de urmat. În designul vestimentar au avut loc multe frământări în ultimii 20 și ceva de ani, în România.
Ca în multe alte domenii, unii au considerat că este folositor să treacă printr-o școală înainte de a bombarda piața cu creații, alții au trecut direct la bombardament. Unul al prostului gust, venit din ban făcut degrabă și sperând într-o continuare a banului ce, dacă nu curge, pică. Nu e greu de ghici cine câșigă un asfel de război. Și totuși, măcar penru unii dintre noi lucrurile nu rămân așa.
Pentru că vorbim de două orașe unde ceasul bunului gust, în epocile așezate, era la Viena și Budapesta, este o siguranță că vom mai găsi aici și persoane interesate în a se raporta la altceva decât la facil. Pe acest lucru a pariat timișoreanca (prin adopție, venind, în fapt, din Bihor) Dorina Goina, atunci când a invitat câțiva designeri orădeni și bucureșteni la Timișoara, pentru a-și prezenta creațiile într-un spațiu din complexul de magazine Kapa.
În spațiul Attitude a avut loc, săptămâna trecută, lansarea la apă a acestui experiment prin care designeri români vor fi invitață să-și prezinte creațiile în fața amatoarelor de frumos și a potențialelor cumpărătoare din Timișoara. Au ajuns la întâlnire atât creații semnate de Diana Barbur, Amalia Buie, Gabriella Olar și Atelier Mossa precum și câteva piese de la Studio Cabal Clothing din București.
Tot pentru deschidere, Amalia Buie și ArtizAna (care a adus, cu această ocazie, câteva din piesele sale, accesorii aparte care să completeze ținutele prezentate) au fost alături de noi în standul D14, pentru a sărbători, alături de Dorina Goina, acest nou început în Timișoara.
Cum ne reinventăm pornin de undeva, și marșăm pe ie, pe pantofi românești de colecție, pe accesorii, iată, deja – la Kapa există posibilitatea de a rămâne constant cu degetele pe pulsul designului nou vestimentar românesc. Pentru că, așa cum spunea Doina Goina la deschidere, purtăm haine, le completăm cu pantofi, poșete și bijuterii potrivite dar, înainte de a ajunge la îmbinarea cea mai fericită a lor, ”purtăm o atitudine”.