Deşi situaţia este mai puţin tragică decât în celelalte judeţe şi Bihorul se confruntă cu o criză de sânge. Numărul donatorilor a scăzut cu aproximativ 10% faţă de lunile trecute iar Centrul de Transfuzie din Oradea are doar 22 de angajaţi, deşi ar avea nevoie de peste 30 de medici şi asistente ca să funcţioneze normal.
Nevoia de sânge în spitalele din Oradea a crescut în ultima perioadă cu 30% iar, datorită concediilor şi vacanţei, numărul de donatori s-a redus cu 10%. În acest context, Centrul de Transfuzie din Oradea face un apel către orădeni să dea o mână de ajutor celor care suferă în spitale.
„Numărul de cazuri care necesită transfuzii a crescut în ultima perioadă cu 30% în spitalele din Oradea în timp ce numărul donatorilor a scăzut cu 10%.
Avem probleme în special la grupele rare cu Rh negativ. Îi îndemn pe orădeni să vină în număr cât mai mare la Centrul de Transfuzii din strada Louis Pasteur Nr. 30 pentru că este mare nevoie de ajutorul lor în această perioadă”
a declarat Ligia Burtă, directorul Centrului de Transfuzii din Oradea.
Personal insuficient
Crizei de sânge i se adaugă o altă criză, cea de personal.
„Numărul de colecte mobile a crescut faţă de 2012 când avea 12 în judeţ, la peste 30 în 2014. În acest context folosim două echipe, una care să se ocupe de recoltarea în Centru şi alta care recoltează mobil.
Avem nevoie de personal pentru că din cauza limitărilor financiare cei care lucrează peste program nu pot primi decât zile libere, ceea ce crează situaţii dificile”
a mai spus Ligia Burtă.
Centrul de Transfuzie din Oradea are doar 22 de angajaţi, deşi ar avea nevoie de peste 30 de medici şi asistente ca să funcţioneze normal. Nici nu poate face angajări pentru că posturile în sistem sunt blocate de 15 ani.
Criza de sânge este resimţită puternic şi la nivel naţional, Ministrul Sănătăţii făcând săptămâna aceasta un apel către cetăţeni să doneze sânge.
„În lunile de vară, pe perioada concediilor şi a muncilor agricole, sistemul se confruntă frecvent cu scăderi ale colectei, la centrele de transfuzii prezentându-se cu 20 – 25% mai puţini donatori faţă de media obişnuită. Pe de altă parte, tot în această perioadă, există o cerere mai mare din cauza numeroaselor accidente rutiere sau a operaţiilor planificate”
spunea marţi, 19 august, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.
Acesta le-a cerut reprezentanţilor Institutului Naţional de Hematologie analizarea posibilităţii de prelungire a programului de lucru la centrele de transfuzii, dar şi creşterea numărului de utilizări ale celor cinci centre mobile de recoltare achiziţionate în anul 2009.