Două dintre spectacolele Festivalul Internațional de Teatru Oradea 2014, „Cenușa timpului” și „Leonce și Lena”, ambele pe muzică rock, se vor desfășura în aer liber, în Piața Ferdinand. „Cenușa timpului” va putea fi vizionată marți, 23 septembrie de la ora 21.00 și „Leonce și Lena” pe 28 septembrie, la ora 21.00.
Festivalul Internațional de Teatru Oradea 2014 se va realiza în acest an cu o premieră. Atât primul cât și ultimul spectacol vor avea loc în aer liber, între ele urmând a se desfășura multe alte spectacole variate: parada costumelor, spectacol de folclor, teatru, foc de artificii și altele, toate pentru orădeni.
Primul dintre spectacole, „Cenușa timpului”, este programat marți 23 septembrie, în Piața Ferdinand, de la ora 21.00. Spectacolul este realizat de unul dintre cei mai cunoscuți artiști, Florin Grigoraș, liderul formației RIFF. Mai mult, vizionarea este gratuită.
Spectacolul va fi condimentat cu balet, muzică rock interpretată de RIFF, și va fi împărțit în 17 schițe, ilustrate cu secvențe video și jocuri de lumini. O inițiativă unică în România în care un rocker propune un spectacol modern folosindu-se de elemente din mai multe domenii artistice. Regizorul este Florin Grigoraș, liderul formației RIFF de la Sibiu.
Piesa de teatru, piesa de balet sau opera rock – în funcție de preferințe, fiecare spectator poate să descrie acest spectacol în mai multe feluri, fără să greșească – este împărțită în 17 acte, 17 momente muzicale, acompaniate de dans și film.
Se pune în scenă viața unui om, de la naștere și până la trecerea în neființă (momentul decesului fiind ilustrat la modul subtil, prin momentul coregrafic al unui grup de tineri (care fac parte din noua generație) care trec peste… cenușa timpului. O parte din piese fac parte din repertoriul bogat al formației RIFF și sunt deja familiare publicului cunoscător.
Final cu artificii!
Cel de-al doilea spectacol, unul care se bucură de un succes deosebit în rândul publicului, „Leonce și Lena”, este regizat de Mihai Măniuțiu, pe muzica originală a Adei Milea.
Textul lui Georg Büchner spune povestea a doi prinţi, prinţul Leonce din Regatul Popo şi prinţesa Lena din Regatul Pipi. Căsătoria aranjată dintre cei doi urmează să aibă loc iar ambii decid în mod separat să scape de acest aranjament.
Totuşi, nu reuşesc să fugă unul de celălalt, întâlnindu-se întâmplător fără să se recunoască şi îndrăgostindu-se. Cei doi decid să le joace o farsă părinţilor şi se întorc în Regatul Popo pentru a se căsători. Costumaţi în ei înşişi, realizează că, de fapt, soarta le-a luat-o înainte şi că au îndeplinit chiar dorinţa părinţilor lor.
Această poveste complexă despre putere şi obedienţă, iubire şi politică, pusă în scenă de Teatrul Regina Maria, marchează 200 de ani de la naşterea autorului, Georg Büchner. Este un spectacol muzical cu melodii interpretate live de către o mini-orchestră; toate personajele din Regatele Popo, respectiv Pipi cântă și dansează pe ritmurile muzicii originale, rodul talentatei artiste Ada Milea; echipa de creație a spectacolului este una de excepție: regia și scenariul poartă semnătura lui Mihai Măniuțiu, coregrafia este realizată de Vava Ștefănescu iar de decoruri și costume s-a ocupat Adrian Damian.
„Leonce și Lena” va închide Festivalul de Teatru Scurt în 28 septembrie, la ora 21.00, tot în Piața Ferdinand. După spectacol, Teatrul Regina Maria încheie festivalul cu un alt spectacol, de această dată de artificii. Jocul de artificii va avea loc la ora 22.30.
În întreaga săptămână însă, în centrul Oradei- în Piața Ferdinand și pe strada Republicii- vor avea loc spectacole deosebite, cu invitați speciali din întreaga țară. Singurele spectacole la care locurile sunt limitate sunt Zic Zac și În inima nopții – Episodul Hamlet. Pentru acestea, biletele pot fi procurate de la agenția teatrului sau de pe biletmaster.ro
Detalii despre toate spectacolele în aer liber pot fi consultate pe fundatiafito.ro.