Procurorii DIICOT au percheziţionat, în noaptea de joi spre vineri, 15 locaţii din Oradea unde suspectau că un clan mafiot din Napoli tipărea euro falşi. Într-o hală de pe strada Matei Corvin au găsit peste 13 milioane. O parte din banii falsificaţi au fost aruncaţi la groapa de gunoi a municipiului iar o altă parte au fost arşi de suspecţi în încercarea disperată de a-şi şterge urmele. Nu au reuşit însă.
Deşi cazul a ieşit la lumină abia vineri, DIICOT (care a coordonat ancheta) a lucrat la acest caz mai bine de un an şi jumătate în colaborare cu direcţia din Italia.
„Procurorii DIICOT – Structura Centrală s-au sesizat din oficiu în data de 25 octombrie 2013 cu privire la existența acestui grup infracțional organizat și după o monitorizare specifică de 11 luni de zile, au început urmărirea penală față de cinci persoane, dintre care patru cetățeni italieni și un cetățean român, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire de grup infracțional organizat, falsificare de monede, falsificare de valori străine şi deţinerea de instrumente în vederea falsificării de valori”
se arată într-un comunicat de presă al DIICOT.
Potrivit aceleaşi surse, față de cei patru cetățeni italieni există suspiciunea că împreună cu mai multe persoane, printre care și cetățeni români, în perioada octombrie 2013 – septembrie 2014, au contrafăcut bancnote din cupiura de 20, 50 și 100 de euro, prin intermediul unei firme aparținând unui italian, utilizând ca tehnică de tipărire sau contrafacere metoda offset.
Euro aruncaţi la groapa de gunoi
Coordonaţi de un italian arestat în ţara lui natală, membrii grupului procurau hârtia și vopselurile precum și celelalte materiale necesare asigurării elementelor de siguranță a falsului și tipăreau bancnote contrafăcute într-o hală din Oradea.
Ulterior, banii falsificați în cantități mari erau depozitați la sediile altor societăți comerciale, fiind apoi transportați și distribuiți în țările Uniunii Europene. În urmă cu trei zile, Direcţia Naţională Antimafia din Italia a ridicat trei persoane din aceeaşi grupare şi a confiscat aproape 19 milioane de euro.
Banii falşi proveneau de la fabrica din Oradea. După interceptarea acestui transport, membrii grupării din România au încercat să îşi şteargă urmele. Aproape trei milioane de euro faşi au fost aruncaţi la groapa de gunoi a municipiului Oradea, alte banconte fiind găsite arse, chiar în locaţia în care bancnotele erau falsificate. Tot acolo au fost găsiţi, ieri, dimineaţă, 13 milioane de euro, în cupiuri de 50 de euro, toţi falşi, precum şi două tiparniţe, cerneala şi matricile aferente fabricării banilor.
„Procurorii DIICOT au efectuat 15 percheziții domiciliare și la sediile sociale ale firmelor implicate, fiind descoperiți și ridicați aproximativ 13 milioane de euro falsificați, matrițe, holograme și alte materiale folosite la contrafacerea de monedă.
De asemenea, la groapa de gunoi din Oradea, la banda de sortare a deşeurilor au fost descoperite bancnote contrafăcute din cupiura de 50 euro, aproximativ 55.000 bancnote, despre care există suspiciunea rezonabilă că provin din activitatea de contrafacere de bancnote străine desfăşurată de grupul de criminalitate organizată.
Totodată, în altă locație au fost găsite bancnote false rupte şi arse”
mai precizează anchetatorii.
Cea mai mare captură de după Revoluţie!
În urma percheziţiilor de ieri, 20 de persoane, suspecţi şi martori, au fost duşi la sediul DIICOT Oradea pentru audieri. Potrivit procurorului şef al DIICOT, Alina Bica, banii falsificaţi de grupul de crimă organizată nu au fost puşi în circulaţie în România, fiind destinaţi exclusiv „pieţei” din afara ţării.
„Sumele de bani descoperite în hala din Oradea reprezintă cea mai mare captură de banconte falsificate din 1989 încoace. Nu doar că am confiscat valuta falsă dar au fost descoperite şi matriţele, astfel că ele nu vor mai putea fi utilizate în vederea săvârşirii unor alte infracţiuni”
a declarat procurorul şef al DIICOT.
Succesul operaţiunii a fost posibil datorită colaborării între structura centrală a DIICOT, Inspectoratul General al Poliției Române, SRI şi autoritățile judiciare din Italia.