La începutul acestei luni, octombrie 2014, un nou caz de corupţie la nivel înalt a zguduit Oradea. Prim procurorul Vasile Constantin Popa, adică cel care avea printre atribuţii să-şi coordoneze colegii care adunau dovezi despre infractori, criminali sau evazionişti şi le prezentau în faţa judecătorilor, a fost învinuit de DNA că şantaja, proteja infractorii, lua şpagă şi că a ars două rechizitorii pentru a ascunde fapte ilegale. Culmea este că procurorii DNA acuză că toate aceste lucruri le făcea o persoană care avea un salariu anual de (atenţie!) peste 114 mii de lei.
În cursul zilei de 2 octombrie 2014, au fost efectuate percheziții domiciliare în patru locații situate în comune din judeţul Bihor şi în municipiul Oradea, dintre care una la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor. Procurorii beneficiau de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.
După efectuarea percheziţiilor, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de Combatere a Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Popa Vasile Constantin, prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de șantaj, luare de mită, instigare la efectuarea unei prelevări atunci când prin aceasta se compromite o autopsie medico-legală, două infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, două infracţiuni de distrugere de înscrisuri şi două infracţiuni de favorizarea făptuitorului
Şpagă de 2-3 ori pe lună
În ordonanţa de efectuare a urmăririi penale se arată că în perioada 2013 – 2014, suspectul Popa Vasile-Constantin, prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, a constrâns o persoană să îi remită o sumă de bani, prin amenințarea acesteia cu o serie de grave repercusiuni la care s-ar supune, în cazul în care nu i-ar remite suma de 7.700 lei, reprezentând diferența de bani rămasă nerestituită dintr-un împrumut acordat anterior.
Pentru aceasta, suspectul a uzat de calitatea sa de prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, precum și de relațiile pe care le are cu instituții de control de pe raza județului, fapt ce a creat și a accentuat starea de temere a persoanei vătămate; în perioada care a urmat, firma aparținând persoanei vătămate a fost controlată în repetate rânduri, fiind aplicate și sancțiuni contravenționale.
În perioada 2011 – septembrie 2013, Popa Vasile-Constantin, în calitate de prim – procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, a primit de la un denunțător, diferite foloase necuvenite, constând în principal, în plata periodică (de circa 2 – 3 ori pe lună) a unor sume de bani cuprinse între 500 şi 1.500 euro. De asemenea, denunţătorul i-a construit și amenajat lui Popa Vasile-Constantin, pe cheltuiala sa, un teren de tenis de câmp şi i-a asigurat şi alte foloase, cum ar fi plata unor bilete de avion, cazări la hotel, precum şi alte servicii de care a beneficiat magistratul.
Valoarea totală a foloaselor necuvenite pe care Popa Vasile-Constantin le-a primit de la denunţător este de circa 50.000 euro. În schimbul foloaselor remise, suspectul Popa Vasile, în calitatea pe care o deţinea, urma să protejeze activitatea infracțională a denunţătorului și să nu îşi îndeplinească atribuțiile de serviciu prevăzute în Codul de procedură penală, Legea 303/2004 privind statutul magistraților, Legea 304/2004 privind organizarea judecătorească și propriile reglementări interne, constând în conducerea și coordonarea directă a activității de urmărire penală a Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.
Astfel, legal şi conform atribuţiilor de serviciu, prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Vasile-Constantin Popa, ar fi trebuit să ia măsuri pentru tragerea la răspundere penală a denunţătorului, implicat în activități evazioniste ce au prejudiciat cu sume importante bugetul general consolidat al statului.
Două rechizitorii distruse
În perioada iunie – septembrie 2009, suspectul Popa Vasile Constantin, în calitate de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, și-a exercitat în mod defectuos atribuţiile de serviciu, aducând atingere gravă interesului general de înfăptuire a justiției și, implicit, intereselor legitime ale Parchetului de pe lângă Tribunalului Bihor, afectând grav încrederea justițiabililor în această instituție chemată să aplice legea și să înfăptuiască actul de justiție, prin aceea că a distrus rechizitoriul din data de 10.06.2009 emis într-un dosar al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, după care, la data de 16.09.2009, a dispus scoaterea de sub urmărire penală a unei persoane care avea calitate de învinuit, fără a emite soluție procedurală de infirmare a actului de sesizare a instanței, obținând în acest mod un folos necuvenit pentru învinuit.
În perioada iulie 2010 – ianuarie 2011, suspectul Popa Vasile Constantin, în calitate de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, și-a exercitat în mod defectuos atribuţiile de serviciu, aducând atingere gravă interesului general de înfăptuire a justiției și implicit intereselor legitime ale Parchetului de pe lângă Tribunalului Bihor, afectând grav încrederea justițiabililor în această instituție chemată să aplice legea și să înfăptuiască actul de justiție, prin aceea că a distrus un alt rechizitoriu întocmit de Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, obținând în acest mod un folos necuvenit pentru trei persoane care fuseseră învinuite în acel dosar.
La data de 31 ianuarie 2011, a fost întocmit un nou act de sesizare al instanței, dispunându-se trimiterea în judecată a celor trei persoane, rechizitoriul fiind confirmat de prim procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea.
Recoltare de organe în loc de autopsie
Conform DNA, în cursul lunii aprilie 2014, suspectul Popa Vasile Constantin l-a determinat pe șeful Serviciului de Medicină Legală Bihor să efectueze o prelevare de organe (n.r. mai degrabă să încuviinţeze sau să avizeze efectuarea uneia, întrucât prelevările nu se fac de câtre Serviciului de Medicină Legală Bihor) într-un caz în care legea interzicea expres acest fapt, cu consecința compromiterii autopsiei medico-legale.
Suspectului Popa Vasile Constantin i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
„Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”
se mai afirmă în comunicatul DNA.
Vasile Constantin Popa are o vechime de 20 de ani în magistratură, a fost procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, instituţie pe care a şi condus-o, ca procuror şef. În 2011, anul în care procurorii anticorupţie îl acuză că a „rezolvat” un rechizitoriu, a candidat, singur, pentru funcţia de procuror şef secţie urmărire penală din cadrul Parchetului Bihor, direcţia resurse umane a CSM notând, în ceea ce îl priveşte că „îşi îndeplineşte cu conştiinciozitate atribuţiile de serviciu, dând dovadă de o bună pregătire profesională, spirit de colegialitate şi dinamism”.
Vasile Popa conduce Parchetul Bihor din 2012, după ce a câştigat concursul de numire în această funcţie. Potrivit propriei declaraţii de avere, depusă anul trecut, Popa deţine un teren şi două imobile împreună cu fosta soţie, are un singur autoturism, cumpărat în 2006, şi două credite la tot atâtea bănci, unul în valoare de 43.500 de euro şi celălalt de 15.000 de euro.
Ca angajat al Parchetului, procurorul are un venit anual de 114.226 lei, sumă care, se pare, îi era insuficientă ca să trăiască „decent”.