vineri, 22 ianuarie 2021
OradeaPress
No Result
View All Result
  • Prima pagină
  • Știri
    • Actualitate
    • Anchetă/Poliţie
    • Cultură
    • Educație
    • Eveniment
    • Filarmonică/Teatru
    • Internaţional
    • Naţional
    • Opinie/Pamflet
    • Oradea/Bihor
    • Politică
    • Religie/Culte
    • Reportaj
    • Sanatate
    • Social
    • Sport
  • Editorial
  • Contact
OradeaPress
  • Prima pagină
  • Știri
    • Actualitate
    • Anchetă/Poliţie
    • Cultură
    • Educație
    • Eveniment
    • Filarmonică/Teatru
    • Internaţional
    • Naţional
    • Opinie/Pamflet
    • Oradea/Bihor
    • Politică
    • Religie/Culte
    • Reportaj
    • Sanatate
    • Social
    • Sport
  • Editorial
  • Contact
No Result
View All Result
OradeaPress
No Result
View All Result
Home Editorial
Bihorul în zodia cancerului. Poliţişti, judecători şi procurori cu mâinile pătate!

Bihorul în zodia cancerului. Poliţişti, judecători şi procurori cu mâinile pătate!

Ichim VasilicăbyIchim Vasilică
8 octombrie 2014
in Editorial

Ştirea lunii octombrie, prim-procurorul Parchetului Tribunalului Bihor Vasile Popa, anchetat de DNA! În urmă cu şase luni o altă ştire cutremura Oradea, patru judecători erau anchetaţi, unul dintre ei primise şpaga în… păstrăvi. În 2013, adjunctul şefului poliţiei, Ioan Brândaş era reţinut pentru mită. Trei cazuri care ne arată cum s-a împărţit în ultimii ani dreptatea în judeţ. Lor însă li se adaugă multe alte cazuri care ne aştern în faţă un Bihor corupt în toate ungherele lui.

În acelaşi timp, aceste cazuri demonstrează că Bihorul nu e cu nimic superior celorlalte judeţe din România în privinţa cinstei şi onestităţii, în ciuda acelui „altfel” cu care ne place nouă să ne lăudăm. Apropierea de Occident nu ne-a atins într-atât încât să depăşim cutumele bacşişului Oriental. Dar, să le luăm pe rând.

În noiembrie 2013, inspectorului șef al Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Bihor, comisarul șef de poliție Ioan Brîndaş era reţinut de procurorii Direcției Naționale Anticorupție Oradea pentru luare de mită, favorizarea infractorului, operațiuni financiare incompatibile cu funcția şi folosirea de informații în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Concret, Brîndaş acordase în mod repetat, prin intermediar, unei persoane care controla trei firme, suma totală de 45.000 euro, percepând în schimb dobândă (camătă). Pentru sumele de bani împrumutate în perioada ianuarie – noiembrie 2011, adjunctul inspectorului șef al IPJ Bihor a încasat periodic, până în luna septembrie 2013, dobânzi totalizând peste 75.000 euro.

În schimbul cametei, Brândaş proteja cele trei firme implicate în circuite evazioniste. Mai mult, după ce Serviciul de Investigare a Fraudelor a fost sesizat de instituțiile de control fiscal cu privire la evaziunea pe care o făceau cele trei firme, Ioan Brîndaș a informat evazioniştii că sunt urmăriţi penal și că vor fi efectuate percheziții la domiciliile lor.

Şpagă în păstrăvi şi… ceas cu cuc!

În martie, 2014, patru judecători şi un avocat din Oradea au încercat să scoată din închisoare un bărbat condamnat defintiv pentru tentativă de viol. Conform DNA, unul dintre magistraţi ar fi primit mita în bani, păstrăvi, băuturi alcoolice şi un ceas cu cuc.

Bărbatul condamnat la închisoare pentru viol a apelat la viitoarea lui soacră care era avocat şi cunoştea o judecătoare care, la rândul ei, a apelat la mai mulţi judecători de la Tribunalul Bihor. Avocatul a convins victima tentativei de viol să semneze un act prin care era de acord să se împace cu bărbatul iar judecătorii au acceptat o contestație în anulare și au închis ochii în fața unor probe care erau falsificate.

Al treilea caz şi cel mai nou, este cel al prim-procurorul Parchetului Tribunalului Bihor Vasile Popa care este urmărit penal pentru șantaj, luare de mită, instigare la efectuarea unei prelevări atunci când prin aceasta se compromite o autopsie medico-legală, abuz în serviciu, distrugere de înscrisuri şi favorizarea făptuitorului.

Concret, conform ordonanţei de efectuare a urmăririi penale, Vasile Popa a primit de la un denunțător, diferite foloase necuvenite, constând în principal, în plata periodică (de circa 2 – 3 ori pe lună) a unor sume de bani de 500 – 1.500 de euro. De asemenea, denunţătorul i-a construit și amenajat prim procurorului, pe cheltuiala sa, un teren de tenis de câmp, i-a plătit mai multe bilete de avion, cazări la hotel, precum şi alte servicii. Valoarea totală a foloaselor necuvenite pe care Popa Vasile-Constantin le-a primit de la denunţător este de circa 50.000 euro. În schimbul foloaselor, Popa ar fi protejat activitatea infracțională a denunţătorului.

Sistemul şi coruptul!

Lor li se adaugă alte cazuri de corupţie în alte sisteme, să ne reamintim doar de cel al lui Adrian Dume care a decontat cheltuieli fictive ca să le facă pe plac unor politicieni, cel al oamenilor de afaceri Alexandru Kiss, administratorului Lotus Market – Alexandru Mudura şi administratorului Selina – Beniamin Rus, pentru luare de mită şi spălare de bani, cel al preotului ortodox Ovidiu-Miron Pop de la Biserica cu Lună care conducea o reţea de evazionişti, cel al medicului Constantin Romanul de la Universitatea din Oradea, prins în timp ce lua mită de la studenţi sau cel al directorului şpăgar Răzvan Vonea de la Colegiului Tehnic „Andrei Şaguna”, care lua mită pentru ca anumiţi elevi să ia examenele.

Toate acestea s-au întâmplat doar în ultimii doi ani, de când DNA a început să facă curăţenie generală în toată ţara. Nu ştiu câte judeţe din România se pot lăuda cu astfel de „performanţe”. Cu corupţie şi corupţi în sistemul judiciar – acolo unde se aşteaptă a se face dreptate, în poliţie – acolo unde sunt anchetate ilegalităţile, în mediul economic, al oamenilor de afaceri – acolo unde ar trebui să fie construită bunăstarea societăţii, în culte – acolo unde ar trebui să sălăşluiască (măcar) frica de Dumnezeu, în Universitate – acolo unde ar trebui să fie pregătite elitele şi în sistemul local de educaţie – acolo unde copiii sunt pregătiţi să devină oameni.

Gândiţi-vă că vorbim aici despre o societate coruptă în toate ungherele ei, o societate în care primează relaţiile şi şpaga şi în care dorinţa de căpătuire peste noapte frânge principii şi coloane vertebrale, acolo unde ele există. O societate în care oamenii cinstiţi, cei care vor să trăiască şi să muncească cinstit, nu au nicio şansă.

Şi totuşi, deşi mai este mult de lucru, şi e greu de crezut că bihoreanul poate fi civilizat cu „bâta”, singura speranţă de normalizare a societăţii, de occidentalizare şi democratizare a ei, rămâne DNA-ul şi celelalte structuri asemănătoare.

Asta, dacă aceste structuri vor continua să îşi facă datoria ca şi până acum şi în următorii ani şi dacă bihorenii cu coloană vertebrală vor avea răbdarea să aştepte „deratizarea” şi nu vor pleca spre lumi în care cinstea, principiile, profesionalismul şi competenţa sunt răsplătite aşa cum se cuvine.

Ichim Vasilică

Tags: Adrian DumeAlexandru KissAlexandru Mudurabanibăuturi alcooliceBeniamin Ruscamătăceas cu cuccondamnat defintiv pentru tentativă de violConstantin RomanulDNAdorinţa de căpătuirefavorizarea infractoruluifirme evazionisteInspectoratul de Poliție al Județului BihorIoan BrândaşIPJ BihormităOvidiu-Miron Poppăstrăvipercheziţiiprobe falsificateRăzvan VoneaServiciul de Investigare a FraudelorspagaUniversitatea din OradeaVasile Popa

Comments 2

  1. Avatar Liviu says:
    6 ani ago

    Buna ziua ,

    Culmea DNA-ului : au terminat toate cazurile mari de coruptie ( Alro , Petrom , Rompetrol , samd ), astfel incit nu mai exista in Romania decit cazuri de 100 -200 de euro cel mult , un kg -doua de peste samd .

    Se vede si de pe Luna ca acest serviciu este Politia Politica actuala , dar noi ziaristii ( nu e cazul meu, nu sint zuarist ) aratam cum nana Floarea a dat mita un morcov si o ceapa ( degerata) ,sau mos Tagirta da spaga o punga cu tarite .

    Daca dorim sa schimbam ceva trebuie sa ii scoatem la vedere pe adevaratii vinovati iar acestia sint marii sefi care conduc si ordona aceste servicii si cazuri , si nu pe papagalii care oricum nu pot face nimic din cauza legaturilor mafiote ( cazul Iacobescu ,Berbeceanu si altele )

    Si in final : cum este Bihorul asa este toata tara Din pacate aici ne-a adus perioada de “DEMOCRATIE“ aplicata de comunistii si securistii Ceausisti

    Răspunde
  2. IchimV IchimV says:
    6 ani ago

    Bună ziua
    Tocmai de asta am scris acest material, pentru că aproape toate persoanele de mai sus sunt persoane cu nume. Si, desi nu vorbim despre aceeasi gravitate, 100 de euro dați fără chitanță înseamnă tot evaziune. Nu ma intereseaza despre cat de politic este cazul, ma intereseaza daca are obiect. A furat, să facă pușcărie, fie că e dintr-un partid sau altul, că este plin de bani sau nu. Cât despre „Democrație”, aici aveți perfectă dreptate. Dar cred că se face curat și sper să se continue în aceeași notă.

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts

Incendiu în miez de noapte la Vârciorog. O cabană a ars în totalitate! (Foto)
Actualitate

Incendiu în miez de noapte la Vârciorog. O cabană a ars în totalitate! (Foto)

20 ianuarie 2021
Vaccinarea nu este obligatorie dar cei care o refuză ar putea avea de suferit!
Actualitate

Vaccinarea nu este obligatorie dar cei care o refuză ar putea avea de suferit!

18 ianuarie 2021
Speranțe pentru un tratament nou împotriva Covid-19!
Actualitate

Speranțe pentru un tratament nou împotriva Covid-19!

15 ianuarie 2021
Utilajele au ieșit la deszăpezire pe toate drumurile din Bihor
Oradea/Bihor

Utilajele au ieșit la deszăpezire pe toate drumurile din Bihor

14 ianuarie 2021
Mâncare caldă pentru nevoiași, în fiecare vineri!
Actualitate

Mâncare caldă pentru nevoiași, în fiecare vineri!

12 ianuarie 2021
Ce se mai aude la nivel european? Vaccinul Moderna aprobat, alte patru vaccinuri ar putea intra în evaluare
Sanatate

Ce se mai aude la nivel european? Vaccinul Moderna aprobat, alte patru vaccinuri ar putea intra în evaluare

8 ianuarie 2021

POPULAR NEWS

Laser care rezolvă, în 30 de minute, incontinenţa urinară sau prolapsul genital, la o clinică particulară din Oradea!

Laser care rezolvă, în 30 de minute, incontinenţa urinară sau prolapsul genital, la o clinică particulară din Oradea!

30 ianuarie 2015
Nici nu l-au construit și a intrat la apă! Noul stadion din Oradea va avea 12.000 de locuri în loc de 15.000-20.000

Nici nu l-au construit și a intrat la apă! Noul stadion din Oradea va avea 12.000 de locuri în loc de 15.000-20.000

13 martie 2020
Foarte important! Cine are prioritate, unde se fac și cât costă testele Covid-19 în Bihor

Foarte important! Cine are prioritate, unde se fac și cât costă testele Covid-19 în Bihor

4 noiembrie 2020
Bebelușii cu Covid-19, o poveste ce rămâne dubioasă

Bebelușii cu Covid-19, o poveste ce rămâne dubioasă

9 aprilie 2020
Merită să ştiţi. Ce este biotehnologia şi de ce nu tot ce este modificat genetic e rău!

Merită să ştiţi. Ce este biotehnologia şi de ce nu tot ce este modificat genetic e rău!

29 iunie 2016

EDITOR'S PICK

IMM-urile româneşti vor să înveţe de la cele germane

11 august 2010
TIFF 2019 vine la Oradea cu Heidi, La Gomera, MO, Arest, Moromeții 2 și Parking!

TIFF 2019 vine la Oradea cu Heidi, La Gomera, MO, Arest, Moromeții 2 și Parking!

27 august 2019
Robert Cazanciuc la Oradea: „Magistraţii trebuie să comunice mai mult între ei!”

Robert Cazanciuc la Oradea: „Magistraţii trebuie să comunice mai mult între ei!”

27 februarie 2015

Fotbalul-spectacol încântă şi cucereşte noi trofee. FC Barcelona – Manchester United 3-1

29 mai 2011
Next Post
Ziua Oraşului serbată prin mişcare în cadrul Crosului Companiilor!

Ziua Oraşului serbată prin mişcare în cadrul Crosului Companiilor!

OradeaPress

© 2020 OradeaPress - Știri din oradea, ziar online independent.

  • Despre / Contact
  • Știri din Oradea

No Result
View All Result
  • Prima pagină
  • Știri
    • Actualitate
    • Anchetă/Poliţie
    • Cultură
    • Educație
    • Eveniment
    • Filarmonică/Teatru
    • Internaţional
    • Naţional
    • Opinie/Pamflet
    • Oradea/Bihor
    • Politică
    • Religie/Culte
    • Reportaj
    • Sanatate
    • Social
    • Sport
  • Editorial
  • Contact

© 2020 OradeaPress - Știri din oradea, ziar online independent.