luni, 25 ianuarie 2021
OradeaPress
No Result
View All Result
  • Prima pagină
  • Știri
    • Actualitate
    • Anchetă/Poliţie
    • Cultură
    • Educație
    • Eveniment
    • Filarmonică/Teatru
    • Internaţional
    • Naţional
    • Opinie/Pamflet
    • Oradea/Bihor
    • Politică
    • Religie/Culte
    • Reportaj
    • Sanatate
    • Social
    • Sport
  • Editorial
  • Contact
OradeaPress
  • Prima pagină
  • Știri
    • Actualitate
    • Anchetă/Poliţie
    • Cultură
    • Educație
    • Eveniment
    • Filarmonică/Teatru
    • Internaţional
    • Naţional
    • Opinie/Pamflet
    • Oradea/Bihor
    • Politică
    • Religie/Culte
    • Reportaj
    • Sanatate
    • Social
    • Sport
  • Editorial
  • Contact
No Result
View All Result
OradeaPress
No Result
View All Result
Home Știri Reportaj
Unică în Europa, rezervaţia din Băile 1 Mai a ajuns o groapă în care se mai văd câteva cioate!

Unică în Europa, rezervaţia din Băile 1 Mai a ajuns o groapă în care se mai văd câteva cioate!

Ichim VasilicăbyIchim Vasilică
28 noiembrie 2014
in Reportaj

Deşi Lacul cu nuferi scade văzând cu ochii (de la 1,5 m în august la 1,2 m în noiembrie) Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) continuă războiul cu Muzeul Ţării Crişurilor (custodele lacului) despre care spune că se comportă ca un stăpân, că face mereu scandal, că nu-l interesază soarta rezervaţiei şi că se rezumă la verificarea şi închiderea unor foraje ilegale, care, de fapt, nu ar reprezenta cauza reală a problemei.

Reprezentanţii ANRM au organizat joi, 27 noiembrie 2014, în Sânmartin, o conferinţă de presă în care au prezentat detalii despre monitorizările rezervaţiei Peţea şi a lacului cu nuferi Ochiul Mare din Băile 1 Mai.

„În urma monitorizării am constatat că există o necorelare între nivelele măsurate în forajele efectuate în PP2 Izbuc şi PP3 Ştrand şi evoluţia nivelului în cadrul lacului Peţa. Ele se datorează faptului că în cursul lunii trecute în lac au fost pompaţi 12 mii de metri cubi de apă din forajul PP2 (foraj al SC Turism Felix), evoluţia nivelului apei din lac fiind inflenţată de perioada de timp în care se pompează această apă.

Pentru a realiza o monitorizare corectă am propus executarea unui foraj în incinta jandarmeriei, pe un teren public aparţinând comunei Sânmartin. Vor fi două foraje în aceeaşi gaură de sondă, unul urmând să monitorizeze acviferul geotermal şi unul acviferul freatic. Se vor monta senzori ca şi la forajele de exploatare iar execuţia acestor foraje este condiţionată de obţinerea fondurilor de la ANRM. Costul unui astfel de foraj se ridică la aproximativ 12.000 de lei. Sperăm ca date noi să vă putem pune la dispoziţie în prima parte a anului 2015”

a spus Florian Malancu, inginer hidrogeolog în cadrul Asociaţiei Hidrogeologilor din România.

Şeful filialei Bihor a ANRM, Radu Miron a spus că în prezent „nivelul lacului este la cota 1 şi 20”, cota cea mai de jos din septembrie, de când se fac măsurătorile, iar lacul are acum o suprafaţă de 200-250 de metri pătraţi.

Afirmaţia este cu atât mai îngrijorătoare cu cât la sfârşitul lunii august, reprezentanţii Muzeului Ţării Crişurilor susţineau că nivelul din lac atinsese un minim istoric de 1,5 m. Vorbim aici de o diferenţă de 0,3 m în doar patru luni.

„Chiar nu-i interesează ce facem?”

Florian Malancu (adus în Bihor de ANRM), nu a uitat nici să dea replica Muzeului Ţării Crişurilor care în august, prin vocea directorului Aurel Chiriac, susţinea că:

„Întrucât nu ne-am aliniat la un punct de vedere oficial și anume că schimbările climatice și seceta sunt cauza dispariției lacului, teză susținută de ANRM, am fost amendați de Garda de Mediu și considerați vinovați de dezastrul ecologic din Băile 1 Mai”

adăugând că, în toată această perioadă, s-au acordat noi licențe de explorare/exploatare/dezvoltare și s-au avizat noi foraje de apă geotermală din zăcământul Felix – 1 Mai,

„deși lacul intrase în declin, iar specialiștii muzeului au atenționat toate instituțiile cu responsabilități în domeniu că, dacă se continuă în acest ritm, lacul va seca în totalitate”.

Reprezentanţii ANRM au ironizat însă ieri, în conferinţa de la Sânmartin, controalele efectuate de autorităţi pentru verificarea celor care au făcut forări (o parte dintre ei având avize date chiar de ANRM).

„Custodele (n.r. Muzeul Ţării Crişurilor) se comportă ca un stăpân care face mereu scandal şi noi trebuie să venim şi să-l spălăm pe picioare. Eu sunt de două luni aici şi nu a venit odată acolo. Chiar nu-i interesează ce facem? Ei doar fac reclamaţii. Că nu e cutare, că se exploatează, fără să aibă nicio dată concretă. Nu participă cu nimic, nu îi interesează. Au făcut trei foraje de monitorizare în centrul rezervaţiei, nu ştiu de unde au avut dreptul, dar nu vor să ne pună la dispoziţie datele obţinute.

Că aveam şi noi nişte date suplimentare. Sunt secret de serviciu, de stat? Se fac atâtea comisii interguvernamentale din 2013 în care singura acţiune reală a fost de două ori câte o săptămână de verificare a sesizărilor la cei care au foraje ilegale.

Au verificat 199 de amplasamente şi au găsit şase foraje ilegale dintre care 3 au fost cimentate şi, în rest, nimeni nu a mai făcut nimic”

a spus Florian Malancu.

Specii unicat, la… acvariu!

Lacul termal din Băile 1 Mai este unic în Europa datorită unor specii rare care îl populau. Conform Digi24 Oradea din melcii relicţi şi peştii pe care naturalistul român Emil Racoviţă i-a descoperit la început de secol XX au mai rămas doar câteva zeci de exemplare într-un acvariu de un metru cub din biroul unui naturalist de la Muzeul Ţării Crişurilor. Acolo încearcă să supravieţuiască 40 de melci şi 30 de peşti din specia Roşioara lui Racoviţă.

„Le-am creat condiţiile din habitatul lor natural şi încercăm să-i menţinem cât putem în viaţă în ideea că vreodată lacul se va reface cumva. Cel puţin avem câteva exemplare care să salveze genetica acestor specii”

a spus Radu Huza, custodele Rezervaţiei Naturale Pârâul Peţea.

Situaţia Lacului cu nuferi este cunoscută şi la nivel naţional. În şedinţa din luna august 2014 de la Ministerul Mediului, organizată în urma sesizărilor Muzeului Ţării Crişurilor şi având ca temă salvarea rezervației naturale, ministrul secretar de stat Anne Rose Marie Jugănaru i-a atenționat pe participanți că distrugerea Rezervației Naturale Pârâul Pețea, unicul habitat acvatic termal din Europa, va putea duce la penalizarea României de către Comisia Europeană, prin declanșarea procedurii de infringement, statul român urmând să suporte o amendă extremă, cu mult mai mare decât costurile de reabilitare a rezervației naturale.

De asemenea, Comisia Europeană ar putea aplica inclusiv sistarea exploatării zăcământului geotermal, cu consecințe mult mai grave decât restricționarea exploatării.

Ichim Vasilică

Tags: Agenţia Naţională pentru Resurse MineraleAnne Rose Marie JugănaruAsociaţia Hidrogeologilor din RomâniaAurel Chiriacaviz pentru forareComisia Europeanacotă istoricădeclanșarea procedurii de infringementDigi24 OradeaFlorian Malancuforajeforări ilegaleLacul cu nuferi din Băile 1 Maimelcii relicţiMinisterul MediuluiMuzeul Tarii Crisurilornaturalistul român Emil Racoviţănivel scăzutOchiul Mare din Băile 1 MaipenalizareRadu HuzaRadu MironreclamatiiRezervaţia Naturală Pârâul PeţeaRezervaţie unicat în EuropaRoşioara lui RacoviţăSânmartinSC Turism Felixscandalsistarea exploatării zăcământului geotermal

Comments 1

  1. Avatar adrian platona says:
    6 ani ago

    Pasztor ur,intreprindeti ceva,macar de aceasta data sa va dovediti profesionalismul daca legat de Intubarea paraului Paris v-ati cam facut de cacao,sau o sa va faceti cand va trebui sa va justificati solicitarea MINCINOASA ,in fata Curtii de Conturi europene de la Luxembourg si apoi OLAF.Primarul Bolojan,promotorul acestei initiative nu are sa va mai cunoasca.Deci,mergand pe firul gandiri Dvs. ma astept la initiative “destepte” pentru “proiecte destepte” vorba Dvs si a gospodarului nr. 1 al Oradiei,Ilie Bolojan – deci intubarea paraului Peta si platforme de parcare auto,piste de biciclete pe aceste lacuri (balti ) care numai probleme ne aduc,reclamatii si amenzi.De asta avem nevoie?Agentia pentru Protectia Mediului Bihor -Oradea,nici o initiativa?Pasztor ur,va propun sa mergeti in Ungaria (in schimb de experienta) si sa costatati, cum este posibil sa se pastreze ecosistemul geoteremal din Budapetsta si multe alte localitati din tara vecina.Daca nu va descurcati cu limba,va punem la dispozitie un traducator,de-al nostru.Acolo nu veti gasi insa personaje care sa-l interpreteze pe IUDA asa de bine ca Dvs.care sa vanda interesele comunitatii pe trei arginti ,diavolului.Dar ,de asemenea nu veti gasinici Primari pe pozizia de diavol. La treaba,Dle ministru Secretar de Stat…..fiu al Oradiei Mari !

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts

258 de medici și asistenți de la Spitalul Județean, pregătiți printr-un proiect european!
Actualitate

258 de medici și asistenți de la Spitalul Județean, pregătiți printr-un proiect european!

23 ianuarie 2021
Știați că 1 din 7 cești de cafea băută în lume este NESCAFÉ®. Nestlé a investit peste 320 milioane de euro în NESCAFÉ® Plan!
Actualitate

Știați că 1 din 7 cești de cafea băută în lume este NESCAFÉ®. Nestlé a investit peste 320 milioane de euro în NESCAFÉ® Plan!

22 ianuarie 2021
Incendiu în miez de noapte la Vârciorog. O cabană a ars în totalitate! (Foto)
Actualitate

Incendiu în miez de noapte la Vârciorog. O cabană a ars în totalitate! (Foto)

20 ianuarie 2021
Vaccinarea nu este obligatorie dar cei care o refuză ar putea avea de suferit!
Actualitate

Vaccinarea nu este obligatorie dar cei care o refuză ar putea avea de suferit!

18 ianuarie 2021
Speranțe pentru un tratament nou împotriva Covid-19!
Actualitate

Speranțe pentru un tratament nou împotriva Covid-19!

15 ianuarie 2021
Utilajele au ieșit la deszăpezire pe toate drumurile din Bihor
Oradea/Bihor

Utilajele au ieșit la deszăpezire pe toate drumurile din Bihor

14 ianuarie 2021

POPULAR NEWS

Laser care rezolvă, în 30 de minute, incontinenţa urinară sau prolapsul genital, la o clinică particulară din Oradea!

Laser care rezolvă, în 30 de minute, incontinenţa urinară sau prolapsul genital, la o clinică particulară din Oradea!

30 ianuarie 2015
Nici nu l-au construit și a intrat la apă! Noul stadion din Oradea va avea 12.000 de locuri în loc de 15.000-20.000

Nici nu l-au construit și a intrat la apă! Noul stadion din Oradea va avea 12.000 de locuri în loc de 15.000-20.000

13 martie 2020
Foarte important! Cine are prioritate, unde se fac și cât costă testele Covid-19 în Bihor

Foarte important! Cine are prioritate, unde se fac și cât costă testele Covid-19 în Bihor

4 noiembrie 2020
Bebelușii cu Covid-19, o poveste ce rămâne dubioasă

Bebelușii cu Covid-19, o poveste ce rămâne dubioasă

9 aprilie 2020
Merită să ştiţi. Ce este biotehnologia şi de ce nu tot ce este modificat genetic e rău!

Merită să ştiţi. Ce este biotehnologia şi de ce nu tot ce este modificat genetic e rău!

29 iunie 2016

EDITOR'S PICK

199 de bilete de tabără pentru studenţii orădeni

3 august 2010

Ioana Roşca la un pas de finală la Budaors Cup

26 august 2011

Medicii bihoreni atrag atenţia: internetul informează, nu tratează!

23 ianuarie 2013
În sfârșit se mișcă ceva. Calea ferată Cluj-Episcopia Bihor va fi electrificată până în 2024!

În sfârșit se mișcă ceva. Calea ferată Cluj-Episcopia Bihor va fi electrificată până în 2024!

14 februarie 2020
Next Post
„Reţeta fericirii” le-a adus mascaţii pe cap! Spitalul Municipal luat la puricat de DIICOT

„Reţeta fericirii” le-a adus mascaţii pe cap! Spitalul Municipal luat la puricat de DIICOT

OradeaPress

© 2020 OradeaPress - Știri din oradea, ziar online independent.

  • Despre / Contact
  • Știri din Oradea

No Result
View All Result
  • Prima pagină
  • Știri
    • Actualitate
    • Anchetă/Poliţie
    • Cultură
    • Educație
    • Eveniment
    • Filarmonică/Teatru
    • Internaţional
    • Naţional
    • Opinie/Pamflet
    • Oradea/Bihor
    • Politică
    • Religie/Culte
    • Reportaj
    • Sanatate
    • Social
    • Sport
  • Editorial
  • Contact

© 2020 OradeaPress - Știri din oradea, ziar online independent.