Dacă aţi tăiat deja porcul, aţi cumpărat carne de porc de la prieteni sau aveţi în plan să îl sacrificaţi, pentru a vă feri de a vă petrece sărbătorile pe un pat de spital, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bihor face câteva recomandări de care ar trebui să ţineţi cont.
Principala boală care pune în pericol viaţa românilor în pragul sărbătorilor este trichineloza. Aceasta este răspândită în întreaga lume fiind determinată de un vierme nematod Trichinella spiralis, care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne infestată. Omul se infestează prin consum de carne de porc, în principal, dar şi de cal, nutrie sau vânat (mistreţ, urs), ce conţine larve vii sau chisturi viabile.
La om majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însă există şi forme clinice de boală cu evoluţie severă care pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc. Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestării ei şi de rezistenţa organismului.
Semnele clinice sugestive pentru diagnostic sunt tulburările digestive (dureri abdominale, diaree, greţuri varsaturi), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată, febră, edeme palpebrale si faciale insoţite de conjunctivită, dureri musculare şi adinamie. Boala nu se transmite de la om la om.
În vederea prevenirii îmbolnăvirii Direcţia de Sănătate Publică Bihor recomandă controlarea trichineloscopică a cărnii porcului sacrificat în gospodăria proprie sau a celei de vânat (în vederea evidenţierii absenţei trichinella spiralis), în centrele autorizate ale autorităţilor sanitar-veterinare şi respectare recomandărilor acestora;
Achiziţionarea cărnii numai din centre comerciale specializate, autorizate igienico-sanitar, care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar şi renunţarea la obiceiuri culinare riscante precum consumul de carne sau preparate de carne crudă sau insuficient prelucrată termic.
„Atenţionam populaţia că procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele. Recomandăm persoanelor care au consumat carne neexaminată trichineloscopic şi care prezintă simptomele menţionate să se prezinte la medic în cel mai scurt timp după apariţia simptomelor”
se afirmă într-un comunicat al DSP Bihor, semnat de directorul executiv dr. Daniela Rahotă.
Cei care sacrifică porci de fermă trebuie să ştie că examinarea cărnii în vederea depistării trichinelozei este obligatorie. Aceasta poate fi făcută la Direcţiile Sanitar Veterinare din fiecare localitate a judeţului Bihor şi chiar la cabinete ale unor medici veterinari, cei care consumă sau vând carne neexaminată riscând o amendă de până la 2.000 de lei. Un test costa 9 lei şi se face pe loc.