Ministerul Sănătăţii a alocat pentru judeţul Bihor 80.000 lei în cadrul Programului Naţional de depistare precoce activă a cancerului de col uterin, în trimestrul I al anului 2015. Din fondurile alocate vor putea beneficia de testare citologică Babeş-Papanicolau în jur de o mie de femei.
Programul se desfăşoară prin reţelele de screening organizate de cele două spitale: Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea şi Spitalul Pelican Oradea, fiecare având alocat un buget de 40.000 lei pentru această perioadă.
Buna desfăşurare a depistării active a cancerului de col uterin depinde cel mai mult de medicii de familie care trebuie să asigure în continuare consilierea şi informarea femeilor eligibile din lista proprie pentru îndrumarea la recoltare în cadrul cabinetelor de obstetrică-ginecologie din reţeaua proprie.
„Sunt fonduri suficiente pentru screening şi invităm populaţia feminină eligibilă să se adreseze medicilor de familie pentru îndrumare la examinarea citologică gratuită în vederea depistării cancerului de col uterin”
se afirmă într-un comunicat semnat de directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, Daniela Rahotă.
Prin Programul Naţional de depistare precoce activă a cancerului de col uterin în anul 2014 au beneficiat de testare citologică Babeş-Papanicolau 1.624 femei din judeţul Bihor (din care 264 au avut rezultat pozitiv), mai puţin decât în anul 2013 când au fost testate 4453 femei.