Consiliul Local al Municipiului Oradea a votat joi, 12 februarie 2015, etapa a II-a a reabilitării sistemului de termoficare. Conform proiectului, acest lucru presupune înlocuirea a încă 20 de km de magistrală (în afara celor 17 km din prima etapă) și o reducere a pierderilor cu peste 73% pe tronsoanele care se vor reabilita, precum și o reducere a emisiilor de CO2.
Administrația locală, împreună cu consultanții Ministerului Mediului, au lucrat începând de anul trecut la continuarea proiectului de reabilitare a rețelelor de termoficare, ajungând acum în situația de a avea aprobarea autorității de mediu pentru acest proiect.
„Proiectul constă în înlocuirea a 20 de km de magistrală, în afara celor 17 care sunt cuprinși în prima etapă, lucrare care se ridică la suma de aproape 33,6 milioane de euro, din care contribuția municipiului Oradea este de aproximativ 5%. În urma analizelor făcute, au fost aprobate 20 de tronsoane, reprezentând 20,284 km de traseu”
a spus primarul Ilie Bolojan. În urma acestei investiții, se estimează o reducere a pierderilor cu peste 73% pe tronsoanele care se vor reabilita, precum și o reducere a emisiilor de CO2.
Primarul a enumerat tronsoanele mai importante care vor fi reabilitate din această vară: se va înlocui cea mai veche rețea – returul din zona CET-ului pe strada Uzinelor, intersecție cu șoseaua Borșului, această rețea fiind în funcțiune din 1966, cu multe avarii; de asemenea, cea din zona podului Sovata, până pe Calea Aradului – Aleea Călinului şi rețeaua de termoficare supraterană de pe Oneștilor, care va fi instalată în subteran.
O altă lucrare este cea de pe malul drept al Crișului Repede, care pornește de la Piața Ion Creangă, prin zona Parcului Brătianu, ajungând în zona Dragoş Vodă. Alte lucrări importante sunt şi magistrala 2 – strada Sucevei, str. Horea – până la pârâul Peța și vechea magistrală 5, lucrările pe strada T. Vladimirescu, zona centrală în zona Parcului Traian etc.
Ilie Bolojan a mai spus că investiția va avea un impact major în ceea ce privește eficiența sistemului de termoficare, urmând a reduce semnificativ numărul de intervenții și de avarii, prin urmare şi cel al întreruperilor apei calde și încălzirii.