Librăria Gutenberg din Oradea a găzduit joi, 26 februarie, de la ora 17.00, o seară dedicată fostului mitropolit al Banatului, Nicolae Corneanu. Cu această ocazie a fost lansată şi cartea Ramonei Băluţescu – „Cazul Corneanu”, Banatul lui, Ecumenism ratat? Deşi evenimentul a fost dedicat unei feţe bisericeşti ortodoxe, printre cei prezenţi s-au numărat episcopul romano-catolic Böcskei László şi cel greco-catolic Virgil Bercea.
Lucrarea adună mai multe articole de presă, scrise pe portalul Oradea Press care fac referire la întâmplări din viaţa fostului mitropolit al Banatului, printre care şi episodul din 2008 când Nicolae Corneanu a fost la un pas de a fi dat afară din biserică pentru că se împărtăşise alături de reprezentanţi ai bisericilor din alte culte.
„Povestea din această carte este cea a jurnalistului care pune mâna pe lucruri. Noi nu avem pagini pe wikipedia, dar cei care au pagini acolo au linkuri spre materialele noastre şi tocmai de aceea cred că este important ca cineva să consemneze istoria.
Mi s-a reproşat că pentru a publica această carte nu am cerut binecuvântarea Bisericii ortodoxe. Vreau să vă spun că n-o să cer niciodată binecuvântarea vreunei biserici pentru a publica o carte”
a spus Ramona Băluţescu.
Printre cei care au vorbit despre carte s-a numărat şi Ioan Moldovan, directorul Revistei Familia.
„Citind cartea, ne vom da seama că ne întâlnim cu o conştiinţă trează. Dincolo de calităţile de publicist, Ramona are o anumită verticalitate a conştiinţei şi un important spirit justiţiar. Are curajul de a spune unor lucruri pe nume”
a spus Moldovan, care a fost apoi completat de Böcskei László.
„Şi eu m-am împărtăşit cu borş de urzici?”
Episcopul romano-catolic a vorbit despre ceea ce e perceput ca anormalitate de unii, dar care ar trebui să devină normalitate.
„Suntem aici, catolici, reformaţi, şi nu numai, să îl cinstim pe un ortodox. Mulţi ar spune că asta e o anormalitate, dar cred că această anormalitate este de fapt normalitatea care trebuie dusă mai departe”
a spus Böcskei László.
Episcopul greco-catolic Virgil Bercea, cel care a scris cuvântul înainte al cărţii, a povestit un episod pe care l-a trăit în 2008, când Nicolae Corneanu a fost pus la zid pentru că „s-a împărtăşit cu ereticii”.
„Bartolomeu Anania se întreba într-un material apărut în presă, „Cu ce s-a împărtăşit Corneanu, cu borş de urzici?”. Eu mă împărtăşisem cu Bartolomeu Anania chiar dacă eram greco-catolic şi pentru că îl cunoşteam bine i-am pus aceeaşi întrebare. „Şi eu m-am împărtăşit cu borş de urzici?”. A spus însă că a fost doar o metaforă”
a povestit Virgil Bercea.
Cartea poate fi cumpărată de la Biserica Franciscană Greco-Catolică din Oradea.
Evenimentul a fost organizat de Episcopia Română Unită cu Roma, Greco – Catolică, Oradea, publicaţia Oradea Press şi Asociaţia Caritas Eparhial Oradea.