Piața neagră de alcool din România a ajuns la peste 90% din totalul pieței, conform unui studiu al Federaţiei Patronale a Industriei Alcoolului, aducând statului un prejudiciu de 2 miliarde de euro pe an. Dincolo de acesta, micii producători de alcool nu au nicio şansă iar marii producători fac din ce în ce mai greu faţă, ceea ce, pe termen lung înseamnă locuri de muncă pierdute şi şomaj.
Aproape toate guvernele care s-au succedat la conducerea ţării, atunci când au avut de crescut taxe pentru a aduce bani la buget au ales să le crească pe cele la tutun şi alcool pentru că, din cauza sentimentului de autoculpabilizare (societatea îi consideră deja vicioşi), oamenii nu ar fi îndrăznit să protesteze. Acest lucru a dus, pe de o parte la creşterea pieţei la negru şi pe de altă parte la uciderea oricărui producător care vrea să câştige bani cinstiţi, plătindu-şi taxele la zi.
Şi mai rău de atât, după ce i-a „jupuit de vii” pe cei care vor să producă alcool cu acte în regulă nici nu şi-a pus la punct un sistem de control performant care să împiedice producerea de alcool la negru, îngropându-i şi mai mult pe producători. Să nu mai vorbim de faptul că punând la punct un control eficient, statul ar fi câştigat poate mai mult decât taxele şi impozitele pe care le încasează de la producători. E, de fapt, un lucru specific guvernelor româneşti care nu duc aproape nimic la bun sfârşit şi aleg mereu calea uşoară, suprataxarea.
Mai merită specificate două aspecte. Primul este acela că statul se joacă cu sănătatea oamenilor. În ultimii ani au fost mai multe cazuri ale unor oameni, în general din mediul rural, care au ajuns la spital sau chiar au decedat din cauză că au consumat spirt sanitar sau alte tipuri de alcool care, chiar dacă nu sunt indicate pentru a fi consumate în acest fel, nu ar fi trebuit să le aducă moartea. Un alcool care respectă toate normele UE nu ar fi dus niciodată la aşa ceva.
Un alt aspect important este cel legat de pierderea locurilor de muncă. Dacă există cerere, un român bând 14,4 litri de alcool pur pe an, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, atunci oamenii care vor să înceapă o afacere pot fi atraşi spre acest domeniu. După ce investesc, dacă nu le dau încă de la început statisticile planurile peste cap, se trezesc că nu au câştig şi atunci dau oameni afară. Statul pierde în acest fel din nou, pentru că oamenilor trebuie să le dea şomaj iar taxe şi impozite nu mai au de pe cine să încaseze.
Conform unor calcule făcute de Federaţia Patronala a Industriei Alcoolului şi Băuturilor Alcoolice GARANT, banii pierduți astfel ar putea rezolva probleme bugetare importante din domenii cheie, precum sănătatea, educația, protecția socială și infrastructura.
Piața neagră de alcool prejudiciază statul cu 2 miliarde de euro pe an!
Cantități enorme de alcool nefiscalizat sunt vâdute anual la tarabe improvizate sau la marginea drumului, prin piețe, internet sau alte canale de distribuție către consumatori. Prin calitatea lor îndoielnică, aceste produse, care nu sunt supuse niciunui control, reprezintă o reală amenințare pentru sănătatea și chiar viața consumatorilor, generând totodată costuri bugetare semnificative.
Evaziunea fiscală are un impact devastator asupra industriei legale, singura care contribuie, prin taxele care le plătește și locurile de munca pe care le oferă, la dezvoltarea economică.
Proliferarea evaziunii fiscale duce și la grave probleme sociale. Este des întâlnit în economia românească tabloul în care o fabrică reprezintă cel mai important angajator pe raza mai multor localități. Prin riscul eșecului unei asemenea afaceri, mii de locuri de muncă sunt puse în pericol, iar aceasta înseamnă în cele mai multe cazuri devastarea unor localități întregi prin lipsirea de orice sursă de venit a locuitorilor.
„Sunt zeci de mii de oameni care își pierd locul de muncă din cauza existenței pieței negre. Asta ca să nu mai vorbim despre uriașul prejudiciu adus statului și de pierderile înregistrate de companiile serioase, plătitoare de taxe. În ritmul acesta vom rămâne fără o industrie românească producătoare de alcool. Cât timp nu ia măsuri, Statul le este complice acestor evazioniști”
susţine Romulus Dascălu, preşedintele Organizaţiei Patronale a Industriei Alcoolului şi Băuturilor Alcoolice GARANT.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, România ocupă al cincilea loc în topul ţărilor cu cel mai mare consum de alcool pur pe cap de locuitor. Astfel, un român bea 14,4 litri de alcool pur pe an, cantitate care nu reiese din impozitele plătite la bugetul de stat, din cauza existenței pieței nefiscalizate.
Având in vedere cantităţile mari de băuturi neîregistrate si tendința consumatorilor de a-şi subevalua consumul în cadrul sondajelor, consumul real este chiar mai mare.
„Trăim în Raiul băuturilor spirtoase nefiscalizate. Această piață reprezintă sectorul cu cea mai mare evaziune din economia românească. Și asta se întâmplă deși îi semnalăm de ani de zile existența. Uneori am senzația că ne luptăm cu morile de vânt, că Statul nu are urechi să ne audă”
spune acelaşi Romulus Dascălu.
Producătorii români și-au arătat în nenumărate rânduri disponibilitatea de a oferi mai multe locuri de muncă și de a produce la întreaga capacitate a fabricilor pe care le dețin. Pentru ca toate acestea să fie posibile, există însă o nevoie acută de creştere a eficienţei controalelor în ceea ce priveşte comerţul ilegal și de adoptarea unor măsuri legislative eficiente.
Organizatia Patronală a Industriei Alcoolului şi Băuturilor Alcoolice GARANT a fost înființată în aprilie 1996, la initiative UGIR – 1903, numără 68 de membri care reprezintă împreună peste 65% din industria legală de alcool și băuturi alcoolice.