În ultimii ani, presa online este o prezenţă tot mai puternică. Unele ziare clasice au şi renunţat la varianta tipărită din cauza concurenţei digitale care poate fi accesată gratuit. Au apărut o mulţime de situri şi portaluri de ştiri: naţionale, regionale şi locale. Sunt şi reviste online, şi bloguri. La acestea se adaugă o mare diversitate de grupuri tematice pe FB. Radiourile şi televiziunile clasice au şi ele site-uri. Câte dintre acestea se pot numi cu adevărat presă, este o altă discuţie, dar peste tot se vehiculează informaţii şi opinii cu un anumit grad de noutate. Accesările zilnice se numără cu zecile sau chiar cu sutele de mii. Societatea de astăzi este influenţată de acest fenomen, iar noi, oamenii obişnuiţi, ne-am adaptat.
Una dintre întrebările care se pun în legătură cu această presă din mediul digital este: ce va rămâne din ştirile şi articolele publicate ? Dacă ziarele pe hârtie se strâng în colecţii şi le putem regăsi în biblioteci – există prevederi legale în acest sens – ce se va întâmpla cu presa online? Cei care au căutat pe internet articole mai vechi au avut, probabil, surpiza neplăcută să nu mai găsească unele dintre ele. Nu mai sunt accesibile: au dispărut pur şi simplu.
Presa, cu bunele şi relele ei, face parte din patrimoniul cultural al unei ţări. Prin urmare, este o chestiune de responsabilitate ca materialele publicate să nu aibă doar o existenţă efemeră. Ele trebuie salvate, nu doar pentru posteritate, ci chiar şi pentru noi, ca să le putem citi şi peste câţiva ani.
Aceasta a fost tema dezbaterii cu titlul: „Depozitul legal pentru presa online: în căutarea unor soluţii”, organizată la Universitatea de Vest din Timişoara, în data de 28 mai 2015. Au participat specialişti de la Biblioteca Naţională a României, consulul onorific al Spaniei la Timişoara, dl. Jose Miguel Vinals Arino, reprezentanţi ai Institutului Cultural Francez din Timişoara, ai Centrului Cultural German din Timişoara, membri ai mediului academic, reprezentanţi ai unor firme IT şi, evident, jurnalişti. A fost, probabil, prima dezbatere în spaţiul public a acestei problematici.
Teama depozitului legal pentru presa online este extrem de complexă: ce anume să se salveze, cum se colectează informaţia, cine şi în ce condiţii va avea acces la publicaţiile aflate în depozitul legal. Sunt aspecte juridice privind respectarea drepturilor de autor, dar şi tehnice: cum se colectează şi se stochează informaţia, cum se va putea accesa în viitor când tehnologiile se schimbă etc.
În alte ţări s-au adoptat deja reglementări legale. În România, lucrurile se află doar la început. Nu ne rămâne decât să recuperăm cât mai repede decalajul existent. Este o chestiune urgentă, dar acest lucru trebuie făcut într-un mod profesionist şi cu responsabilitate.