Aşa cum Oradea Press a scris încă din 2014 reţeaua mafiotă despre care procurorii spun că ar fi fost coordonată de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Alexandru Kiss a căpuşat judeţul Bihor cu peste 10 milioane de euro. Marţi, instanţele au decis ca Alexandru Kiss şi Beneamin Rus să fie anchetaţi sub control judiciar după ce luni, DNA declarase că asupra martorilor au făcut presiuni chiar şi serviciile secrete din Ungaria.
Cazul de corupţie în care este implicat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Alexandru Kiss, pare desprins dintr-un film cu spioni. Procurorii anticorupţie au insistat luni, 8 iunie, pentru arestarea liderului UDMR Bihor deoarece reprezentanţi ai statului ungar ar exercita presiuni asupra martorilor din dosar.
Apărat de serviciile secrete din Ungaria!
Luni, în sala de judecată a Curţii de Apel Oradea, reprezentantul DNA a argumentat că se impune luarea unei măsuri privative de libertate faţă de vicepreşedintele CJ Bihor, aducând ca dovadă în acest sens o declaraţie a unui inculpat din dosar care susţine că s-a încercat influenţarea sa.
„Există date concrete că inculpatul Kiss Alexandru a încercat şi încearcă în prezent, prin intermediul altor persoane să influenţeze poziţia procesuală a co-inculpatului Bojtor Laszlo, în sensul de a-l îndemna pe acesta să ascundă adevărul. Astfel, cu puţin timp înainte de momentul punerii în acţiune a mişcării penale, potrivit declaraţiei inculpatului Bojtor, în timp ce se afla pe teritoriul Ungariei, acesta a fost contactat de către reprezentanţi ai autorităţilor statului maghiar care i-au cerut să nu dea declaraţii împotriva inculpatului Kiss şi să-i înştiinţeze cu urmărirea acestuia de către organele româneşti. Menţionăm că această împrejurare nu a putut fi utilizată cu ocazia propunerii de arestare preventivă, din considerente ce ţin de gestionarea corespunzătoare a situaţiei create”
a susţinut, luni, 8 iunie, în faţa instanţei, procurorul DNA.
Concret, potrivit unei declaraţii date în faţa procurorilor anticorupţie, Bojtor Vilmos Laszlo, unul dintre inculpaţii din acest dosar, le-a relatat anchetatorilor că, în luna aprilie a acestui an, la câteva zile după ce fusese chemat la sediul DNA Oradea pentru audieri, a fost contactat telefonic de o persoană necunoscută, care a insistat să se întâlnească. Conform declaraţiilor lui Bojtor, a acceptat să se întâlnească cu cel care îl contactase în Budapesta, într-o staţie de alimentare cu carburant. Bărbatul care a venit la întâlnire s-a legitimat ca fiind din cadrul siguranţei naţionale maghiare, şi i-a transmis următorul mesaj:
„Îl ştiu pe domnul Kiss Alexandru şi vă rog să nu vă prezentaţi la audierile DNA din România. Acestea vor trebui făcute în Ungaria cu ajutorul nostru”.
Alexandru Kiss şi-a susţinut luni nevinovăţia, solicitând, la rândul său, să fie cercetat în stare de libertate. La ieşirea din sala de judecată, Kiss a declarat:
„Am susţinut întotdeauna şi mai susţin încă odată că nu mă simt vinovat de nimic. Niciodată n-am făcut niciun prejudiciu pentru nimeni şi nici nu am această intenţie”
a precizat Kiss.
Întrebat de jurnaliştii prezenţi ce părere are despre declaraţia prezentată de procurorii DNA prin care Bojtor susţine că s-a încercat influenţare sa, vicepreşedintele CJ Bihor a precizat:
„Eu cred că asta nu crede nici cel care a spus aşa ceva”.
În cele din urmă marţi, 9 iunie, instanţele au decis ca Alexandru Kiss şi Beneamin Rus să fie anchetaţi sub control judiciar. Principalul motiv pentru care prima instanţă, Tribunalul Bihor, a decis acest lucru, iar cea de-a doua, Curtea de Apel, a menţinut aceste dispoziţii, au fost intervalul lung de timp scurs între data comiterii presupuselor fapte şi momentul în care s-a solicitat arestarea preventivă.
Astfel, lui Alexandru Kiss şi Beneamin Rus li s-au stabilit obligaţia de a nu depăşi raza teritorială a municipiului Oradea, de a nu se apropia de coinculpaţi, de a comunica lunar informaţii relevante despre mijloacele lor de existenţă, de a nu exercita profesia şi de a nu desfăşura activitatea în exercitarea căreia au săvârşit faptele. Concret, lui Rus i s-a interzis să îşi mai administreze grupul de firme în timp ce lui Alexandru Kiss i s-a interzis ca, pe durata controlului judiciar, să deţină funcţia de vicepreşedinte al CJ Bihor.
Cum sentinţa a rămas definitivă prin pronunţarea de marţi de la Curtea de Apel, Prefectura Bihor urmează să notifice Consiliul Judeţean astfel încât acesta din urmă să ia act de decizia instanţei şi să îl suspende pe Kiss. Aceste interdicţii sunt valabile pe durata controlului judiciar, dispus pentru 60 de zile, care însă poate fi prelungit.
Cum se împărţea prada!
Ancheta procurorilor DNA în dosarul în care Kiss Alexandru şi Beniamin Rus sunt acuzaţi de fapte de corupţie şi spălare de bani scoate la iveală atât modul în care firme precum Keviep sau Selina au fost „racordate” ani la rând la banul public, dar şi cum Kiss, vicepreşedinte şi apoi preşedinte al CJ Bihor, şi Alexandru Mudura, patronul Lotus Market, decedat între timp, încasau comision inclusiv din preţul cărbunelui livrat CET-ului de o altă firmă, tot „agreată” de cei doi.
Conform procurorilor, în toamna anului 2003, societatea Keviep Debreţin s-a înscris la mai multe licitaţii publice organizate în Sînmartin, Popeşti şi Oradea. Cel mai important a fost contractul pentru construirea şi exploatarea gropii ecologice de gunoi din Oradea, datorită valorii mari (estimată la minim 12 milioane euro) şi a perioadei lungi de valabilitate (20 de ani). Comisia de evaluare a selectat ofertele a patru societăţi, iar ulterior s-a decis continuarea negocierilor doar cu un consorţiu din Ungaria.
În scurt timp, însă, comisia de evaluare a decis descalificarea consorţiului şi invitarea următorului clasat la negocieri, respectiv a societăţii Keviep. Decizia, motivată în doi peri, fusese luată de fapt, arată DNA, ca urmare a influenţei pe care Alexandru Kiss ar fi exercitat-o în favoarea Keviep.
„Deşi motivată pompos, în realitate, schimbarea de poziţie a comisiei de negociere a fost determinată de influenţa exercitată în favoarea societăţii Keviep de Kiss Alexandru, Bojtor Vilmos Laszlo și de Mudura Alexandru”
se arată în referatul de arestare al DNA.
Potrivit anchetatorilor, în data de 30 septembrie 2003, Kiss l-a contactat pe Miklossy Ferenc, directorul Keviep, căruia i-a comunicat:
„s-a schimbat poziţia consiliului local referitor la acel lucru – aşa cum am vorbit noi – aşa că pe data de 3 încep discuţiile cu voi, legate de groapa de gunoi”.
În aceeaşi discuţie, Kiss a afirmat că
„noi aşa i-am atins pe ceilalţi că nu au asigurat finanţarea”.
Potrivit procurorilor, persoanele care au dictat regulile au fost Kiss şi Mudura, Bojtor Vilmos Laszlo, un alt inculpat în dosar, având doar rolul de interpus la încheierea contractelor, prin intermediul cărora urmau să fie achitate foloasele necuvenite.
Pentru acest serviciu Bojtor „a cerut 1%”. Kiss şi Mudura au ajuns însă la concluzia că Bojtor putea fi folosit şi într-o altă operaţiune, în care a fost implicat „Rus” (Rus Beniamin, patronul Selina – n.r.), astfel că Kiss l-a anunţat pe Mudura: „eu am stabilit că 3% primeşte el, în plus 1% pentru cheltuieli, deci maxim 4%”. Când toate detaliile au fost puse la punct şi Keviep a rămas cu groapa de gunoi, Kiss şi Mudura ar fi primit şi mita, 300.000 de euro, spălaţi prin mai multe firme, cu ajutorul lui Bojtor.
Caiet de sarcini redactat de cel care trebuia să câştige licitaţia!
Influenţa şi autoritatea lui Kiss au sporit şi mai mult, arată procurorii, după ce a fost ales, în iunie 2004, în funcţia de preşedinte al CJ Bihor, funcţie de care s-a folosit pentru a sprijini, pe mai departe, societăţile comerciale ale lui Rus, care, pe parcursul celor patru ani de mandat, au câştigat numeroase contracte de lucrări finanţate de CJ, printre care se află contractul de vânzare a pachetului majoritar de acţiuni la societatea SC Drumuri Județene SA Oradea, precum şi contractele de vânzare-cumpărare a unor imobile din domeniul privat al judeţului Bihor.
Este vorba despre terenurile situate pe Calea Aradului şi pe strada Universităţii din Oradea, unde Selina a construit Cartierul Luceafărul. După ce terenurile au ajuns în proprietatea CJ Bihor, într-o primă fază, consiliul s-a asociat cu o firmă maghiară pentru realizarea unor proiecte imobiliare. Asocierea s-a destrămat însă după ce Autoritatea Aeronautică Română a refuzat să avizeze construcţiile, din cauza faptului că regimul de înălţime a clădirilor era prea mare şi ar fi fost de natură să afecteze siguranţa zborurilor. După eşuarea asocierii, Kiss a propus CJ să aprobe trecerea terenurilor din domeniul public în domeniul privat al judeţului Bihor şi, ulterior, scoaterea acestora la vânzare.
„Încă de la început, Kiss a conceput un plan prin care terenurile să fie cumpărate de Selina la un preţ cât mai mic. Astfel, în perspectiva vânzării la licitaţie a celor două terenuri, determinat fiind de inculpatul Rus Beneamin (prin remiterea unor foloase necuvenite), inculpatul Kiss Alexandru Iosif Francisc a coordonat îndeplinirea formalităţilor pregătitoare, respectiv evaluarea terenurilor, obţinerea aprobării proiectelor urbanistice, dezmembrarea terenurilor şi întocmirea caietelor de sarcini pentru licitaţii, astfel încât procedura să aibă finalitatea planificată, respectiv vânzarea acestora către societatea comercială SC Selina”
se arată în referatul DNA. Deşi terenurile erau compacte şi permiteau derularea unor proiecte imobiliare de anvergură, Kiss a făcut demersuri pentru parcelarea lor şi scoaterea la vânzare doar a acelor suprafeţe de teren care reprezentau amprenta la sol a blocurilor. Acest fapt a fost ascuns cu grijă atât consilierilor judeţeni, cât şi potenţialilor ofertanţi, toată lumea fiind convinsă că se scot la vânzare cele două terenuri în bloc. Toate demersurile legate de vânzarea terenurilor au fost făcute astfel încât să favorizeze grupul de firme Selina.
Ancheta procurorilor arată că, în 21 februarie 2006, Kiss l-a contactat pe Rus şi i-a cerut să se întâlnească pentru a discuta despre procedura de vânzare a terenurilor, discuţia având loc înainte de lansarea anunţului public privind organizarea licitaţiei şi înainte chiar ca CJ să aprobe vânzarea. Referitor la caietele de sarcini, pe parcursul urmăririi penale, s-a stabilit că prevederile lor nu numai că nu au fost discutate şi aprobate de Consiliu, dar nici măcar nu au fost puse la dispoziţia consilierilor judeţeni, pentru a lua cunoştinţă de conţinutul acestora.
Pentru a-şi justifica decizia, de a nu prezenta consilierilor judeţeni caietele de sarcini, Kiss a afirmat că a procedat în acest mod pentru a se asigura că instituţia îşi recuperează cheltuielile pe care le-a făcut cu întocmirea documentelor. Ulterior, Kiss şi-a modificat poziţia şi a promovat două proiecte de hotărâri, pentru aprobarea caietelor de sarcini, care au fost adoptate la două luni din momentul vânzării caietelor de sarcini „negociate” și stabilite împreună cu Rus.
Din start, arată procurorii, acestea au fost concepute şi întocmite în aşa fel încât să corespundă doar nevoilor cumpărătorului prestabilit, respectiv Selina. Dacă ofertanţilor neagreaţi, Kiss a refuzat să le furnizeze informaţiile necesare fundamentării ofertelor, lui Rus nu doar că i-a permis accesul la aceste informații în avans ci chiar l-a angrenat în activitatea de redactare. CJ Bihor a vândut către Selina 17.372 mp, la preţul total de 1.037.455,84 euro şi suprafaţa de 30.736 mp, la preţul total de 1.479.016,32 euro.
Prejudiciul cauzat CJ ridicându-se la 6.126.219,4 euro. Favorizarea societăţii Selina a continuat şi după finalizarea celor două licitaţii, astfel că, în 2006, CJ Bihor a aprobat efectuarea unui schimb de terenuri cu societatea comercială, deşi valoarea celor două terenuri nu era egală. Pentru serviciile aduse, Rus l-ar fi răsplătit pe Kiss, susţin procurorii, cu 702.375 euro.
Comisioane din buzunarele orădenilor
Pe lângă şpăgile obţinute de la Keviep şi Selina, Kiss şi Mudura primeau, susţine DNA, comisioane şi de la o firmă ce livra cărbune către CET-ul din Oradea. Între 2004 şi 2009, o firmă din Oradea a livrat efectiv către Electrocentrale peste 1,5 milioane de tone cărbune, în valoare totală de circa 43 de milioane euro. Firma, a cărui patron i-a şi denunţat pe Kiss şi Mudura la DNA, a reuşit să obţină încheierea contractelor de furnizare de cărbune energetic tot cu ajutorul lui Kiss, Mudura şi, acelaşi, Bojtor.
Anchetatorii susţin că cei trei şi-au exercitat influenţa asupra funcționarilor Electrocentrale implicați în derularea procedurilor de achiziție publică, precum şi prin intervenţii la Primăria Municipiului Oradea, pentru aprobarea contractării de către Electrocentrale a unui credit de 18 milioane de lei, necesar pentru achitarea cărbunelui. Legătura dintre Kiss şi Mudura, pe de-o parte și patronul firmei implicate, pe de altă parte, a fost realizată de către Bojtor.
În toamna lui 2004, Bojtor a fost cel care l-a abordat pe patronul firmei, propunându-i să intre în „afacerea” de livrare de cărbune către Electrocentrale, asigurându-l de sprijinul lui Kiss și Mudura. În schimb, susţin procurorii, ultimii doi au pretins şi primit diverse sume de bani, fie prin încheierea unor contracte fictive de comision, fie prin încorporarea foloaselor necuvenite în prețul de achiziție al cărbunelui.
De exemplu, pentru un tren de cărbune, „comisionul” reprezenta circa 35% din preţul de achiziţie al cărbunelui, aproximativ 25% din preţul cărbunelui cumulat cu costul transportului acestuia, până la sediul beneficiarului, respectiv 18% din preţul total de livrare către Electrocentrale. În total, firma care a livrat cărbunele ar fi plătit comisioane în sumă totală de 3.210.472.21 euro, care au fost împărţite în mod egal între Bojtor, pe de-o parte, şi Kiss şi Mudura, pe de altă parte, fiecărei părţi revenindu-i suma de 1.605.236,1 euro.
Din cauză „de statuie”?
Imediat după reţinerea lui Kiss, pe 2 iunie, UDMR Bihor a dat un comunicat presei prin care specula că reţinerea vicepreşedintelui UDMR ar avea motive politice, legate de campania electorală şi de petiţia prin care comunitatea maghiară dorea reamplasarea statuii regelui Sfântul Ladislau în centrul orașului.
„Serviciul teritorial Oradea al DNA azi, 2 iunie 2015 a dispus reținerea pentru 24 de ore a d-lui vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor, Kiss Alexandru. Probabil este coincidență, faptul că anul trecut a fost repornită cercetarea chiar la începutul campaniei electorale, iar reținerea de azi are loc la scurt timp după luarea unei poziții ferme și semnarea petiției de către d-l Kiss Alexandru privind reamplasarea statuii regelui Sfântul Ladislau în centrul orașului.
Organizația județeană a UDMR își exprimă solidaritatea cu d-l Kiss Alexandru. Credem în nevinovăția lui, și sperăm ca acest caz să fie elucidat cât mai curând posibil.
Totodată sperăm, că nu vom asista la o „justiție televizată” ca și o modă a jocurilor politice. Până la decizie definitivă și irevocabilă a justiției în acest caz, credem că și d-l Kiss Alexandru, ca și orice alt om, se bucură de prezumția de nevinovăție”
se afirma într-un comunicat (redat integral mai sus) semnat de UDMR Bihor.
Cinci zile mai târziu, sâmbătă, 13 iunie, UDMR revenea cu un alt comunicat de presă în care nega ceea ce sugerase în primul.
„Organizația județeană al UDMR Bihor în continuare iși exprimă solidaritatea cu d-l Kiss Alexandru, și crede în nevinovăția lui, cu spreanța că acest caz să fie elucidat cât mai curând posibil. Considerăm că și Kiss Alexandru, ca orice alt om, trebuie să se bucure de prezumția de nevinovăție.
UDMR Bihor nu consideră cazul d-lui Kiss Alexandru ca fiind unul politic, așa cum de altfel și d-l Kiss a precizat în interviul acordat la ieșirea din tribunal, deci sunt neîntemeiate toate informațiile, potrivit cărora organizația ar fi declarat, ori ar fi făcut să se înțeleagă, că la baza acestei anchete ar sta vreo ambiție personală sau politică”.
Procurorii intenţionează să trimită toţi membrii reţelei, în cel mai scurt timp, spre judecare.